- Står overfor forferdelig økonomisk kollaps

Den russiske økonomien vil kollapse fullstendig, uavhengig av hvordan krigen i Ukraina ender, mener svensk økonom.

PRESSET: Russland og Vladimir Putin står overfor en spektakulær økonomisk kollaps, mener svensk økonom. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB
PRESSET: Russland og Vladimir Putin står overfor en spektakulær økonomisk kollaps, mener svensk økonom. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Vis mer
Publisert

«Vi står overfor en av de mest spektakulære fiaskoene i moderne historie», skriver den svenske økonomen Anders Åslund i en kronikk i Foreign Affairs, ifølge Newsweek.

Økonomen, som har jobbet som rådgiver for myndighetene både i Russland og Ukraina, mener det er mye som taler for at krigen i Ukraina ikke ender godt for Vladimir Putins regime.

Oppslutning faller

En ting er at krigen, som russerne konsekvent omtaler som en «spesialoperasjon», på ingen måte har utspilt seg slik russerne hadde trodd og forventet på forhånd.

Det gir seg også utslag i oppslutningen om krigen, ifølge Vladimir Milov, tidligere viseenergiminister i Russland.

Etter å ha tjenestegjort for Putins regjering på starten av 2000-tallet, ble han etter hvert en ledende figur i opposisjonsbevegelser. De siste åra har han støttet den kjente dissidenten Aleksej Navalnyj.

Nå hevder Milov at man kan begynne å se «de første sprekkene» på innsida av Putins regime.

- Målinger viser at støtten for Putins krig har falt fra 80 prosent til 45 prosent. Bare 23 prosent henter sin informasjon fra statlig fjernsyn. Bruken av sosiale medier, spesielt Youtube, øker dramatisk, sier Milov til Kronen Zeitung.

«Økonomisk kollaps»

På hver sin kant peker Åslund og Milov på de dramatiske konsekvensene Russland står overfor når krigen en dag er over. Åslund mener Putin og Russland vil gå på et økonomisk tap som er ulikt noe man tidligere har sett i historien.

«Russland står ikke bare overfor et ydmykende nederlag, men også en forferdelig økonomisk kollaps, som Putin bærer alt ansvaret for», fastslår Åslund.

For etter at Russland invaderte Ukraina har de blitt ilagt svært tøffe sanksjoner. Halvparten av den russiske sentralbankens «krigskasse», som er landets utenlandske valutareserver, er frosset.

Landets banknæring er kraftig sanksjonert, og de er så å si totalt utelukket fra det internasjonale betalingssystemet Swift. Store internasjonale selskaper har rømt fra landet, og den russiske eliten, med steinrike oligarker i spissen, har blitt målskiver for Vestens sanksjoner.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Inntil videre er energisektoren nesten det eneste området som står uberørt av sanksjoner, selv om også det diskuteres. Europa, som er svært avhengige av russisk gass, har likevel begynt å planlegge for ei framtid uten russisk energiforsyning.

Den første sanksjonspakken mot Russland kom raskt og kontant fra Vesten, og Åslund mener det har vært et hardt slag for Russland.

«På en eneste dag utslettet Putin omtrent alle økonomiske gevinster Russland har oppnådd siden 1991», skriver Åslund.

- Kina har egne interesser

Den forhenværende russiske energitoppen Milov mener også den russiske petroleumssektoren vil står overfor enorme tap i åra som kommer.

Sektoren kan ikke klare seg uten amerikanske komponenter, hevder han, ettersom det ikke er noe Kina kan hjelpe russerne med.

Milov hevder at oljeproduksjonen - og fortjenesten - vil falle med hele 40 prosent, ettersom så mye av den russiske økonomien er rettet mot Europa, og ikke kan vris over mot Asia på en-to-tre.

Han er heller ikke sikker på at Russland får så mye hjelp fra Kina.

- Kina har sine egne interesser. Akkurat nå vil de bare handle med Russland til rabatterte priser, fastslår Milov.

- Ikke gi Putin det han vil ha

Torsdagens store stridstema i det internasjonale diplomatiet er den globale matkrisen verdens står overfor som følge av at Russland og Ukraina er ekstremt viktige leverandører av korn, spesielt hvete.

Den russiske blokaden av Svartehavet gjør at Ukraina forhindres fra å eksportere hvete. Prisene har skutt i været, og verdensledere frykter at situasjonen vil føre til sult og hungersnød.

Russland har sagt at de kan gå med på en humanitær korridor i Svartehavet, dersom Vesten letter på sanksjonene og fjerner miner som er lagt utenfor viktige ukrainske havner.

Det har Russland så langt fått tommelen ned for, og Milov advarer på det sterkeste mot å gi russerne innrømmelser på sanksjonsfronten.

- Hvis du gir Putin det han vil ha for fredens skyld, så vil ha ta det som en belønning og en oppmuntring til hans keiserlige appetitt. Han vil Russland ha tilbake til sin gamle storhet, sier Milov.

Inntil videre har den politiske eliten stått last og brast ved Putins side, noe Åslund mener illustrerer at det er «frykten som dominerer i den russiske regjeringseliten».

Åslund mener at uavhengig av hvordan dette ender så må Vesten «begynne å planlegge for kollapsen».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer