Alarm for varehandelen:

Starten på noe vondt

Elkjøps varslede kutt på 12 prosent i personalkostnadene bør være en solid alarmklokke, mener ekspert på varehandel. Ifølge Virke planlegger hver tredje medlemsbedrift nedbemanninger.

GIGANT: Når tungvekteren Elkjøp tar drastiske grep, forteller det mye om hva vi kan ha i vente, ifølge varehandelanalytiker Eirik Christian Melle i Danske Bank. Foto: Terje Bendiksby / NTB
GIGANT: Når tungvekteren Elkjøp tar drastiske grep, forteller det mye om hva vi kan ha i vente, ifølge varehandelanalytiker Eirik Christian Melle i Danske Bank. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Nylig varslet elektrogiganten Elkjøp at personalkostnadene skal kuttes med 12 prosent og at det vil bli stengte butikker i løpet av året.

Dette er et alvorlig varsku, ifølge senioranalytiker Eirik Christian Melle i Danske Bank. Han er ekspert på analyser av tilstanden i varehandelen.

- Når en så stor og tung aktør som Elkjøp går fra å ha helt fantastiske resultater, til å barbere bort alt, så forteller det mye om alvoret. Veldig mange aktører, både store og små, vil følge etter, sier Melle til Børsen.

Trippel smell

Advarselen bekreftes av Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

- Om lag hver tredje handelsbedrift vurderer eller planlegger redusert bemanning de neste seks til tolv månedene, sier leder for bransjepolitikk i Virke, Jarle Hammerstad.

Virkes ferske medlemsundersøkelse for januar, avdekker at mange av de som nå sliter mest, gjorde det ekstra bra under pandemien. Men nå er det ikke lenger noe å gå på, poengterer Hammerstad:

- Mange har tæret på bufferkapitalen, ettersom kostnadene har skutt i været det siste året. Den historisk høye prisveksten gir en trippel smell for handelsnæringen, sier han og ramser opp:

  • Høyere kostnader til strøm, frakt og husleie.
  • Høyere innkjøpspriser fra leverandørene.
  • Fall i omsetningen som følge av at forbrukerne holder igjen.

- Nedbemanning er vanskelig å unngå, konkluderer han.

- Kruttet er brent opp

Danske Bank-analytiker Eirik Christian Melle sier at det er flere uheldige forhold som nå trekker i samme negative retning.

- Hvis man bare ser på omsetningstall, kan man jo få et inntrykk av at det er den reneste bonanza i varehandelen. Men mye av dette er jo drevet av inflasjonen, som spiser opp mye av lønnsomheten. Og når vi ser på volumene, så er det nå kraftige fall til nivåene før pandemien, sier Melle.

Framover blir tempoet skrudd ned flere hakk, anslår han.

- Prisveksten har vært mye høyere enn lønnsveksten. Når forbruket likevel er blitt holdt oppe, er det fordi mange tærer på oppsparte midler. Mye tyder nå på at en stor del av dette kruttet er brent opp. Dette er selvfølgelig ulikt fordelt i befolkningen, men vi nærmer oss utvilsomt bunnen for mange, advarer Melle.

- Luksus kuttes først

Ifølge Virkes medlemsundersøkelse, er det særlig kostnader og strøm hvor det må spares inn.

- Vi har lenge sett at vinnerne i handelen har kontroll på egen verdikjede og merkevare. Dette gjør det enklere å kontrollere kostnadene. For eksempel har egne merkevarer i dagligvare blitt mer populære hos forbrukerne. Her har det vært lettere for handelsbedriftene å holde kostnader nede og prisen lav, sier Jarle Hammerstad.

Melle i Danske Bank tror uansett at dagligvarebransjen er blant de som kommer til å klare seg greit også framover.

- Vi kommer til endre vaner fra «nice to have» til «need to have». Matkjedene har merket en nedgang etter den voldsomme pandemiveksten, men de kommer ikke til å gå i kjelleren. Folk må ha mat. Luksusvarer og det vi ikke absolutt trenger, kommer til å bli kuttet først, sier Eirik Christian Melle.

Hvor dette kommer til å treffe, er ikke så enkelt å anslå, men Melle har ytterligere en dyster prognose å komme med:

- De som tar kuttene nå, slik som Elkjøp, kan gjøre det med rak rygg. Investorene vil kreve at foretakene tar riktige strategiske valg og er føre var. Og ansatte vil ha forståelse for at det må kuttes i dårlige tider. Det vil faktisk fremstå som snodig om man ikke foretar seg noe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer