Alarm for varehandelen:

Starten på noe vondt

Elkjøps varslede kutt på 12 prosent i personalkostnadene bør være en solid alarmklokke, mener ekspert på varehandel. Ifølge Virke planlegger hver tredje medlemsbedrift nedbemanninger.

GIGANT: Når tungvekteren Elkjøp tar drastiske grep, forteller det mye om hva vi kan ha i vente, ifølge varehandelanalytiker Eirik Christian Melle i Danske Bank. Foto: Terje Bendiksby / NTB
GIGANT: Når tungvekteren Elkjøp tar drastiske grep, forteller det mye om hva vi kan ha i vente, ifølge varehandelanalytiker Eirik Christian Melle i Danske Bank. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Nylig varslet elektrogiganten Elkjøp at personalkostnadene skal kuttes med 12 prosent og at det vil bli stengte butikker i løpet av året.

Dette er et alvorlig varsku, ifølge senioranalytiker Eirik Christian Melle i Danske Bank. Han er ekspert på analyser av tilstanden i varehandelen.

- Når en så stor og tung aktør som Elkjøp går fra å ha helt fantastiske resultater, til å barbere bort alt, så forteller det mye om alvoret. Veldig mange aktører, både store og små, vil følge etter, sier Melle til Børsen.

Trippel smell

Advarselen bekreftes av Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

- Om lag hver tredje handelsbedrift vurderer eller planlegger redusert bemanning de neste seks til tolv månedene, sier leder for bransjepolitikk i Virke, Jarle Hammerstad.

Virkes ferske medlemsundersøkelse for januar, avdekker at mange av de som nå sliter mest, gjorde det ekstra bra under pandemien. Men nå er det ikke lenger noe å gå på, poengterer Hammerstad:

- Mange har tæret på bufferkapitalen, ettersom kostnadene har skutt i været det siste året. Den historisk høye prisveksten gir en trippel smell for handelsnæringen, sier han og ramser opp:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.