Folkehøgskole:

Starter influenser-linje: - Ufornuftig

Elverum folkehøgskole starter Norges første «influenser-linje». Det er ikke fornuftig bruk av offentlige midler, mener ungdomspartier.

INFLUENSER: Elverum Folkehøgskole vil tilby et år med fordypning i å være influenser. Foto: AFP
INFLUENSER: Elverum Folkehøgskole vil tilby et år med fordypning i å være influenser. Foto: AFP Vis mer
Publisert

Høsten 2023 kan du søke deg inn på linja «Influenser» på Elverum folkehøgskole.

Elevene vil bli undervist av en erfaren stab med lang erfaring fra folkehøgskole, markedsføring, kommunikasjon, og medieproduksjon, skrev folkehøgskolen i en pressemelding tirsdag.

«Linjen vil gi elevene muligheten til å lære om alt fra personlig branding og innholdsproduksjon til sosiale medier-strategier og markedsføringsteknikker.»

- Jeg ser ikke hvordan dette skal være med på å møte verken næringslivets eller velferdssamfunnets utfordringer, så nei, dette er ganske ufornuftig pengebruk i mine øyne, sier leder Simen Velle i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) til Dagbladet.

- UFORNUFTIG: Leder i FpU, Simen Velle, mener det å opprette en influenser-linje er ufornuftig bruk av penger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- UFORNUFTIG: Leder i FpU, Simen Velle, mener det å opprette en influenser-linje er ufornuftig bruk av penger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Skolen skriver at de med influenser-linja «ønsker å ta drømmene til mange unge på alvor».

- Samtidig som vi kan vise vei og trygghet i en tidvis brutal og overflatisk bransje, sier linjelærer Ingvild Aabakken, som er utdannet innen kunst og bildekommunikasjon, i pressemeldingen.

- Vi merker en viss skepsis til influenser-betegnelsen, men det mange overser er den enorme kunnskapen og innsatsen som ligger til grunn for å lykkes på nett. Etterspørselen etter gode innholdsskapere bare øker, og det er ingenting som tilsier at den trenden vil snu.

Skolen vil også tilby «spennende studieturer» til blant annet Albania, Amsterdam og Berlin på influenser-linja, skriver de.

TØFF TID: Influenser Sara Emilie Tandbergs liv ble snudd på hodet, da sønnen hennes fikk diagnosen diabetes type 1. Nå forteller hun om den tøffe livsendringen. Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch / TV 2 Play Vis mer

- Handler ikke om utdanning

Håkon Snortheim er 1. nestleder i Unge Høyre, og sier til Dagbladet at folkehøgskolene i prinsippet skal kunne tilby de linjene de vil. Det er imidlertid to tankekors ved opprettelsen av den nye linja, mener han.

- Det første er at norsk næringsliv skriker etter kvalifisert arbeidskraft. For det andre er det ikke mangel på kurs i markedsføring og markedsføringsutdannelser i resten av utdanningssystemet, sier Snortheim og legger til:

- Da er det feil at skattebetalernes penger går til å lære unge mennesker på folkehøyskole om hvordan man filmer til TikTok.

REAGERER: Unge Høyres 1. nestleder Håkon Snortheim. Foto: Unge Høyres Landsforbund
REAGERER: Unge Høyres 1. nestleder Håkon Snortheim. Foto: Unge Høyres Landsforbund Vis mer

- Men kan dette være et positivt tilskudd i en bransje som har hatt en del utfordringer de siste åra?

- Utfordringen til influencer-industrien handler ikke om utdanning, men mangelen på lover, regler og at disse følges opp. En linje med kurs i markedsføring og studietur til Albania på Elverum folkehøgskole løser ikke det, mener Unge Høyre-nestlederen.

Heller ikke han mener den nyopprettede linja ikke er riktig bruk av offentlige tilskudd, som folkehøgskolene får.

- Norge er blant landene i verden som bruker mest penger på utdanning, men er likevel ikke mest utdannet. Når budsjettene blir strammere og strammere i åra framover, må politikerne prioritere hva vi skal bruke penger på. For Unge Høyre er det viktigere at flere får hjelp til å fullføre og bestå videregående, enn å betale for folkehøgskoler, sier han.

VISER FREM: Influenser Sofie Karlstad velger å vise frem kjæresten sin i «Bloggerne», men det er en spesiell grunn til at hun velger å ikke dele for mye om han. Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch / TV 2 Play Vis mer

Simen Velle i FpU mener at å skolere influensere kan være «vel og bra».

- Men jeg mener dette bør gjøres privat, og ut av egen lomme, sier Velle.

- FpU mener prinsipielt at vi bare skal subsidiere de studieretningene som kan kobles til hva næringslivet trenger, og dette er ikke et godt eksempel på det.

- Navn folk kjenner til

Per Egil Andersen er rektor ved Elverum Folkehøgskole. Han sier det ikke er noe nytt at enkelte ungdomspartier kritiske til folkehøgskolene.

- En folkehøgskole er ikke del av det formelle utdanningssystemet, men er et år hvor du dannes som menneske. Enten det er kunst, musikk, reising eller idrettsaktiviteter, så er året ment for å utvikles som menneske, med både etikk, moral og hva det innebærer å leve i et demokratisk samfunn, sier han til Dagbladet.

- Hvilke fag elevene tar i løpet av et år på FHS, er underordnet. Det viktigste er å la ungdommene utvikle seg. Om vi bruker skattepengene på snowboard, kunst, eller sosiale medier, synes jeg er ganske likestilt.

HÅPER PÅ MANGE SØKERE: Elverum folkehøgskule. Foto: Cornelius Poppe / NTB .
HÅPER PÅ MANGE SØKERE: Elverum folkehøgskule. Foto: Cornelius Poppe / NTB . Vis mer

Influenser-linja vil gi elevene faglige knagger, for å mestre livet i sosiale medier. De vil også lære om film, foto, design og tekst, sier Andersen.

Rektoren vedgår at begrepet influenser kanskje har blitt litt belastet de seinere åra.

- Hvorfor valgte dere da å kalle linja for en influenser-linje?

- Det er et navn folk kjenner til. Innholdsproduksjon er et mer nøytralt uttrykk, men det er ikke som mange som kjenner til det begrepet.

Siden det er midt i påska, har rektoren ikke oversikt over om noen har søkt enda.

- Men vi regner med at det kommer søkere. Det er i hvert fall et godt faglig program på linja, sier rektoren.