Fulle restauranter på nasjonaldagen:

- Startet allerede før jul

Har du fortsatt ikke bestilt bord til 17. mai? Da haster det!

TRANGT OM PLASSEN: Som i 17. mai-toget i hovedstadens paradegate, meldes det om mye folk på landets uteserveringer og restauranter rundt om i landet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
TRANGT OM PLASSEN: Som i 17. mai-toget i hovedstadens paradegate, meldes det om mye folk på landets uteserveringer og restauranter rundt om i landet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM/JESSHEIM (Dagbladet): Det meldes om fulle bordbestillinger til 17. mai flere steder.

- Vi skulle gjerne hatt mulighet til å si ja til de som kommer i siste liten og ønsker bord.

Det sier markedsleder Eva Brevik Samstad i NITU Management i Trondheim til Dagbladet.

Selskapet driver alle de trønderske San Sebastian-restaurantene, samt Røft Rotisseri, og kan melde om fulle hus på deres i alt fem restauranter.

- Bookingen til nasjonaldagen startet allerede før jul. Erfaring basert på tidligere år, så vet vi at det blir fullbooket, sier Samstad videre.

FULLT: Markedsleder i NITU Mangement, Eva Brevik Samstad, sier de første bordbestillingene tikket inn allerede før jul. Foto: Privat
FULLT: Markedsleder i NITU Mangement, Eva Brevik Samstad, sier de første bordbestillingene tikket inn allerede før jul. Foto: Privat Vis mer

- Hektisk

Det er ikke bare i Trøndelag det meldes om fulle bord til den store dagen.

På Mirabel restaurant og bar på Jessheim, kan daglig leder Mohammed Mansor (38) glede seg over bookingoversikten.

- Vi har nesten fullt hus på 17. mai, og det er forventet. Vi forventer faktisk enda flere med drop in. Det er 450 bestillinger bare på 17. mai, og det er hektisk, sier Mansor, som har plass til flere:

- Vi har drop in så lenge det er plass og kjøkkenet håndterer det. Vi ser an situasjonen og kapasiteten på dagen. Det viktigste er kvaliteten på maten.

HEKTISK: Daglig leder Mirabel restuarant og bar på Jessheim, Mohammed Mansor, sier de har mottatt flere hundre bestillinger til nasjonaldagen. Foto: Mirabel restaurant og bar
HEKTISK: Daglig leder Mirabel restuarant og bar på Jessheim, Mohammed Mansor, sier de har mottatt flere hundre bestillinger til nasjonaldagen. Foto: Mirabel restaurant og bar Vis mer

Selv om det er fullbooket hos San Sebastian og Røft, gjør betjeningen sitt ypperste for å sikre at de som kommer kan sette seg ned.

- Vi har drop-in i den grad det lar seg gjøre, da det så klart kan komme inn avbestilling i siste liten. Vi prøver etter beste evne å si ja til alle, Samstad.

Varierende vær

Og selv om værutsiktene så langt ikke er de beste i Trondheim, med nedbør som regn gjennom store deler av dagen, og vindkast opp i 17 meter i sekundet, har restaurantene så langt ikke mottatt noen kanselleringer grunnet været, forteller Samstad.

- Jeg tror folk uansett ønsker å ta turen til midtbyen for å kose seg å feire dagen.

På Jessheim meldes det frisk bris og sol gjennom store deler av dagene, og temperaturer opp mot 14 grader på det meste.

Butikksjefen på Vinmonopolet på Grünerløkka om trøkket før nasjonaldagen. Video: Magnus Paus. Reporter: Jørn Normann Pedersen. Vis mer

Siste håp

Trondheim og Jessheim ser ikke ut til å skille seg veldig ut sammenliknet med andre steder i landet.

Avisa Nordland melder at det jevnt over er fullt i Bodø by og siterer Erik Tostrup, som er på eiersiden til flere utesteder i byen. I plankebyen Fredrikstad har kampen om bestillingene vært «ekstrem» i år, kunne Fredriksstad Blad melde før helga.

Allerede i midten av april kunne Bergens Tidende melde at flere av byens utesteder ble 17. mai-fullbooket for flere måneder siden, og at ventelistene var lange.

Har du planer om å feire grunnlovsdagen i Stavanger i år, er du trolig for seint ute, dersom du har tenkt til å legge feiringen til sentrum av byen, kunne Stavanger Aftenblad melde allerede 5. mai. Også Sandnes begynner å bli tettpakka kunne avisa melde da.

Flere melder også om enorm forespørsel i hovedstaden i forkant av feiringen, og ifølge en oversikt fra Avisa Oslo i april, har det pakket seg voldsomt med bestillinger i tida før den store dagen.

Men det påpekes stort sett overalt - at dersom plass-desperasjonen er stor på 17. mai, så vil det være muligheter for drop in-plasser til fleste steder. Så det er lov å prøve lykken.

SOL: Trondheim badet i sol under fjorårets 17. mai feiring. I år må trønderne belage seg på en del bygeaktivitet gjennom dagen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SOL: Trondheim badet i sol under fjorårets 17. mai feiring. I år må trønderne belage seg på en del bygeaktivitet gjennom dagen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Fineste byen

Selv om været ikke spiller helt på lag med de som har tenkt å feire dagen i Trøndelag, er Samstad full av lovord om den trønderske hovedstaden.

- Etter vår mening er jo Trondheim den fineste byen i Norge. Trønderne er blide og glade folk og vi anbefaler så klart folk å komme til byen for å feire nasjonaldagen med oss. Byen har mye å by på for store og små.

Og skulle det bli litt kaldt for de som tar turen til Jessheim, lokker Mansor med vinterhage, hvor man har godt utsikt til byens kjempefine 17. mai tog, forteller 38-åringen.

- Jessheim er et fint sted å være på nasjonaldagen. Da kan gjestene spise hos oss, og samtidig nyte 17. mai toget. Det er fint.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer