I årevis har det pågått en krig mellom Nei til EU og den norske stat. Det skyldes Norges tilslutning til EUs energibyrå Acer, som Nei til EU mener var ulovlig.
Organisasjonen mener det måtte et kvalifisert flertall til i Stortinget for å godkjenne EUs tredje energimarkedspakke, og ikke et alminnelig flertall.
Saken var oppe i tingretten, hvor Norge gikk seirende ut. Saken ble anket til lagmannsretten, hvor anken ble forkastet. Høyesterett bestemte likevel at saken skulle fremmes, og Nei til EU tapte igjen. Saken ble anket videre til Høyesterett, som tirsdag la fram sin endelige dom.

- Vil ikke overleve
Rett før klokka 10 ble det klart at et enstemmig Høyesterett mener Norge ikke har brutt Grunnloven, og at anken forkastes.
- Vi er i randsonen av hva som kan karakteriseres som myndighetsoverføring, og denne er begrenset. Jeg vurderer på samme måte som Stortinget, uttalte høyesterettsdommer Knut Erik Sæther under domsavsigelsen.
- Vi skal fortsatt kjempe for å ha politisk kontroll over strømmen, sier leder i Nei til EU, Einar Frogner, i en kommentar til NTB.
Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) er fornøyd med dagens dom.
- Jeg er glad for at Høyesterett har bekreftet at Stortinget brukte rett fremgangsmåte da de vedtok å innlemme tredje energipakken i 2018 med vanlig flertall. Vi har hatt god og grundig rettsprosess, som endte med at Høyesterett behandlet saken i plenum. Det er nyttig at vi nå har fått de prinsipielle avklaringene som kommer i denne omfattende dommen, sier statsministeren til NTB.
- Knusende
I gangene på Stortinget er det blandede følelser knyttet til avgjørelsen.
- Jeg tror mange er skuffet i dag, at de hadde håpet at Høyesterett ville sette foten ned for myndighetsoverføringen til Acer. Men dommen viser oss at dette er et politisk ansvar, sier Rødts Sofie Marhaug til Børsen.
- Arbeiderpartiet og høyresiden vedtok tredje energimarkedspakke og innlemmelse i Acer i strid med ønskene fra 120 Ap-ordførere og LO. Nå står kampen om en fjerde energimarkedspakke, som gir enda mer makt til Acer. Jeg håper Ap lytter til Fellesforbundet denne gangen, og legger ned veto, sier hun videre.
- Villedning og konspirasjonsteorier
For Venstres nestleder, Sveinung Rotevatn, er imidlertid dommen gledelig nytt.
- Nå har Høyesterett gjort slutt på konspirasjonsteoriene en gang for alle. Nei, ACER styrer ikke norsk strømpris. Nei, ACER pålegger oss verken vindkraftutbygging eller utenlandskabler. Det gjør neppe inntrykk på de sterkeste konspiratorikerne, men jeg håper i det minste seriøse aktører slutter å gjengi påstandene deres etter denne enstemmige høyesterettsdommen, sier han i en kommentar til Børsen.

Venstre stemte for EUs tredje energipakke, og Rotevatn er, ikke overraskende, glad for at Høyesterett dømte i favør staten.
Han er ikke den eneste som stempler Nei til EU som konspirasjonsteoretikere.
- Denne dommen viser at mye av diskusjonen om Acer er basert på villedning og konspirasjonsteorier. Høyesterett slår ikke bare fast at myndighetsoverføringen er lite inngripende, men at den faktisk er i ytterkant av hva som i det hele tatt kan kalles en myndighetsoverføring, sier Bård Standal, nestleder i Fornybar Norge.
Nikolai Astrup (H), som sitter i energi og miljøkomiteen, er ikke overrasket over utfallet av saken.
- Men dommen var enda mer knusende enn man kunne tro. Denne dommen setter punktum for debatten om Acers påvirkning på energipolitikken og strømprisen i Norge, sier han til Børsen.
- Berøringsangst
- Forhåpentligvis kan vi nå få en debatt om det som virkelig betyr noe for strømprisen framover – nok kraft og nok nett, sier Astrup.

Støre gikk på kraftsmell
Dagbladet har tidligere skrevet om at spørsmålet om EUs fjerde energimarkedspakke skaper stor splid innad i Støre-regjeringen, der Senterpartiet har satt seg på bakbeina.
Astrup mener Høyesterett har punktert motstandernes argumenter også i forhold til denne utvidelsen.
- Denne dommen punkterer også argumentene til motstanderne av fjerde energipakke. Det er helt andre ting som avgjør hvordan strømprisen utvikler seg framover enn dette tekniske samarbeidet som Acer er.
- Senterpartiet har berøringsangst for dette. Det gjør det veldig krevende å ivareta norske interesser. Det er det mange eksempler på. Veien til å ivareta norske interesser går via Europa, sier Astrup.
Pågangen på domstol.no, hvor dommen blir publisert, var tilsynelatende så stor at nettsidene knelte.