Storstreik:

Steile fronter etter forhandlingsbrudd

Søndag ble det klart at det er brudd mellom partene i mellomoppgjøret, og dermed duket for storstreik. LO-lederen går hardt ut mot norske lederlønninger, mens NHO-lederen anklager sin motpart for å snakke usant.

KONFLIKT: LO-leder Peggy Hessen Følsvik møter pressen i forbindelse med konflikt og streik i lønnsoppgjøret for 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB
KONFLIKT: LO-leder Peggy Hessen Følsvik møter pressen i forbindelse med konflikt og streik i lønnsoppgjøret for 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Peggy Hessen Følsvik har tatt ut nesten 23 000 medlemmer i streik, med mulighet for utvidelse fredag.

Da hun søndag kveld møtte pressen etter forhandlingsbruddet, åpnet LO-lederen med å understreke at hele LO nå er i konflikt med NHO. Streiken er den første LO-streiken på 23 år.

- Selvfølgelig er det ikke en situasjon vi har ønsket oss. Det er alvorlig for de som går ut i streik og som heller ville gått på jobb, sier hun.

LO gikk inn i forhandlingene med et krav om økt kjøpekraft, og et særlig løft for lavtlønte. Lederen oppgir mangelen på økt kjøpekraft i riksmeklerens skisse som årsak til at det måtte bli streik.

Langer ut mot lederlønninger

En alvorspreget LO-leder brukte anledningen til å gå hardt ut mot høye lederlønninger.

- Eierne og lederne har demonstrert et mangel på magemål som representerer et klart brudd på den norske modellen, sa Følsvik fra sin faste plass ved bordet i sekreteriatssalen i Folkets hus.

- De er nødt til å ta seg kraftig sammen. For dette kommer ikke arbeidsfolk i Norge til å finne seg i. Og det er også en grunn til at streikeviljen er stor i LO-familien i dag, sa Følsvik da hun avsluttet sin tale til den oppmøtte pressen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer