Storstreik:

Steile fronter etter forhandlingsbrudd

Søndag ble det klart at det er brudd mellom partene i mellomoppgjøret, og dermed duket for storstreik. LO-lederen går hardt ut mot norske lederlønninger, mens NHO-lederen anklager sin motpart for å snakke usant.

KONFLIKT: LO-leder Peggy Hessen Følsvik møter pressen i forbindelse med konflikt og streik i lønnsoppgjøret for 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB
KONFLIKT: LO-leder Peggy Hessen Følsvik møter pressen i forbindelse med konflikt og streik i lønnsoppgjøret for 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Peggy Hessen Følsvik har tatt ut nesten 23 000 medlemmer i streik, med mulighet for utvidelse fredag.

Da hun søndag kveld møtte pressen etter forhandlingsbruddet, åpnet LO-lederen med å understreke at hele LO nå er i konflikt med NHO. Streiken er den første LO-streiken på 23 år.

- Selvfølgelig er det ikke en situasjon vi har ønsket oss. Det er alvorlig for de som går ut i streik og som heller ville gått på jobb, sier hun.

LO gikk inn i forhandlingene med et krav om økt kjøpekraft, og et særlig løft for lavtlønte. Lederen oppgir mangelen på økt kjøpekraft i riksmeklerens skisse som årsak til at det måtte bli streik.

Langer ut mot lederlønninger

En alvorspreget LO-leder brukte anledningen til å gå hardt ut mot høye lederlønninger.

- Eierne og lederne har demonstrert et mangel på magemål som representerer et klart brudd på den norske modellen, sa Følsvik fra sin faste plass ved bordet i sekreteriatssalen i Folkets hus.

- De er nødt til å ta seg kraftig sammen. For dette kommer ikke arbeidsfolk i Norge til å finne seg i. Og det er også en grunn til at streikeviljen er stor i LO-familien i dag, sa Følsvik da hun avsluttet sin tale til den oppmøtte pressen.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, omtaler streiken som «god gammeldags klassekamp».

- Nå er det på tide at også folk på gulvet får sin del av kaka de er med på å skape, sier han.

NHO-lederen slår hardt tilbake

NHO-leder Ole Erik Almlid slår hardt tilbake i en egen pressekonferanse kort tid seinere.

- Etter min mening står vi i en streik nå som er helt unødvendig, sier Almlid til den frammøtte pressen.

Han hevder så at skissen fra riksmekleren, som LO ikke ville godta, innebar økt kjøpekraft for LOs medlemmer - stikk i strid med LO-lederens tidligere uttalelser.

Skissen er taushetsbelagt. Børsen har derfor ikke kunnet ettergå hvem av dem som snakker sant.

- Vil det si at NHO mener at LO lyver?

- Ordet lyver skal man ikke bruke i sånne sammenhenger. Det er nok ord, blant annet fra motparten, som kan eskalere dette, så vi velger å ikke bruke det, sier NHO-lederen til Børsen etter pressekonferansen.

- Har dere ulike måter å regne på?

- Jeg vil ikke kommentere det, men dette er egentlig ikke så vanskelig å regne på. Så enten er det en lønnsvekst på over 4,9 prosent, eller så er det ikke det. Og det er over 4,9, sier Almelid.

NHO-lederen hevder at de strakk seg langt i forhandlingene for å unngå en storstreik, og uttrykker frykt for at streiken skal gå hardt ut over arbeidsplasser, bedrifter og tredjeparter.

- Det beklager vi sterkt, og mener at dette må LO svare opp, sier Almelid.

- Beklagelig med streik

Totalt 25 000 personer tas ut i streik etter at LO og YS brøt med NHO i lønnsmeklingen.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier til NTB at det er beklagelig med storstreik.

– Lønnsoppgjøret er partene i arbeidslivet sitt ansvar. Det er beklagelig med en så omfattende konflikt. Det er likevel partenes ansvar å løse konflikten og jeg legger til grunn at de er seg sitt ansvar bevisst, sier Persen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer