Frykter industrikrise:

- Stemningen er veldig mørk

Allerede etter to uker merkes produksjonsforsinkelser som følge av at «alle» er innestengt.

TOMT: Kinas finansielle hovedstad ser ut som en spøkelsesby under lockdown i april. Foto: Aly Song / Reuters / NTB
TOMT: Kinas finansielle hovedstad ser ut som en spøkelsesby under lockdown i april. Foto: Aly Song / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Mens store deler av verden har funnet tilbake til en slags normal etter to år med pandemi, holder Kina fast på sin knallharde nullsmittestrategi.

For Kinas finansielle hovedstad Shanghai er det nå verre enn noensinne, og fra 1. april ble stort sett hele befolkningen på 26 millioner mennesker stengt inne i en ny runde med lockdown.

- Mørk stemning

Innbyggerne lever under et strengt regime der de bare får gå ut av hjemmene sine for å teste seg. Mat får de levert utenfor av myndighetene, men forsyningene minker, og matvareprisene stiger. Er man smittet blir man sendt i egne karantenesentre, for å unngå å smitte andre i samme husstand.

- I Shanghai er stemningen veldig mørk. Alle vet at 2022 kommer til å suge, sier Jörg Wuttke, leder for EUs handelskammer i Kina, til CNN.

Myndighetene truer også med strenge straffer dersom lockdown-reglene brytes, og de siste dagene meldes det om stadig mer desperate innbyggere.

Kan få full produksjonsstopp

Samtidig er byen avhengig av industrisektoren, som blant annet produserer biler, elektrisk utstyr og stålprodukter - for å nevne noe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.