Stenger dørene mandag

Utelivskjempe i Oslo tar historisk krisegrep. Dette er serveringsstedene som rammes.

POPULÆRT: Utestedet Elsker i Oslo er blant serveringsstedene som selskapet NOHO Norway har besluttet å stenge fra og med mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB
POPULÆRT: Utestedet Elsker i Oslo er blant serveringsstedene som selskapet NOHO Norway har besluttet å stenge fra og med mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

- Dette har vært noen veldig tøffe dager. Det har skjedd mye, sier administrerende direktør i NOHO Norway, Karl-Henning Svendsen.

Tirsdag skrev Børsen at NOHO Norway, som driver noen av Oslos største utesteder, planla å stenge krana fullstendig ved flere av sine serveringssteder.

Bakteppet er de nye smitteverntiltakene i Oslo som ble presentert mandag. De skjerpede kravene har ført til at flere aktører velger å stenge dørene, framfor å gå i tap ved å holde åpent.

Stenger populært sted

Nå opplyser Svendsen at de stenger følgende utelivsinstitusjoner i hovedstaden fra og med mandag:

  • Nieu Scene Soria Moria, kulturhus på Torshov
  • Café Christiania Restaurant & Bar, ved Stortinget i sentrum
  • Elsker, homobar i sentrum

- Vi har finregnet på det, og funnet ut at vi taper mindre ved å holde disse virksomhetene stengt. Dette er sørgelig på flere vis, men mest av alt for de ansatte.

Han utdyper:

- Elsker er blant annet Norges største homobar, og skal være et stort rom med plass til mangfold. Nå stenger vi altså dørene for en ukjent periode. Det er svært, svært trist.

Permitterer flere

Nedstengingen av de tre serveringsstedene innebærer at ytterligere 35 årsverk permitteres i selskapet.

- Det er på toppen av alle de som allerede er permittert. Antall ansatte som rammes er imidlertid høyere enn årsverkene tilsier. Mange av dem er i reduserte stillinger.

- På mandag vurderte du at dere risikerte å stenge opp mot halvparten av stedene, hva har endret seg i mellomtida?

- Vi har sittet og finregnet og diskutert med de ansatte. Vi håper at vi skal dekke de variable kostnadene ved å holde de resterende stedene åpne. Vi klarer uansett ikke å gå i null - alle stedene våre taper penger nå. Det gjør også 98 prosent av de andre aktørene i bransjen.

- Så lenge vi klarer å opprettholde sikkerheten til ansatte og gjester, vil vi strekke oss langt for å sysselsette folkene våre.

Han understreker:

- Dette handler ikke bare om tall, men om menneskene bak. Det er flere som blir berørt, noe som er veldig trist. Vi føler sterkt på det ansvaret.

Kraftige innskrenkninger

Svendsen opplyser at utover ovennevnte steder, vil resten av stallen få vesentlig redusert åpningstid.

  • Færre åpningsdager enkelte steder, noe som kan innebære stengte dører fra mandag-onsdag.
  • Visse barer vil også stenge klokka 22.00, i stedet for 24.00.
  • Noen vil bare holde åpent fredag og lørdag.
  • Steder med lunsjservering, åpner seinere og stenger tidligere.

- Vi har vært gode på smittevern og er en aktiv del av dugnaden. Det arbeidet vi legger ned, muliggjør å holde noen steder åpne.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

Han kan på samme tid ikke utelukke at flere serveringssteder risikerer å stenge fullstendig.

- Nei, dessverre. Vi må være ærlige. Vi har 6-8 steder til som vi er involvert i, der vi må vurdere åpningstider fra neste onsdag, og om det eventuelt er dager vi må stenge helt, sier Svendsen som videre oppfordrer kundene til å undersøke detaljer rundt åpningstider på Facebook.

Historisk grep

Torsdag annonserte også konsert- og utestedet Blå i Oslo at de etter jul stenger dørene for kulturarrangementer. Det skjer for første gang på 22 år.

- Som følge av de siste presiseringer fra regjeringen og de skjerpede kravene fra Oslo kommune, så er det dessverre ikke lenger økonomisk forsvarlig å holde Blå åpent for kulturarrangementer, skrev styret på Blås Facebook-side.

Svendsen er ikke overrasket.

- Jeg er i kontakt med de fleste i bransjen, og hører at det er mange som ser på muligheten for å stenge fullstendig. Grunnen til at mange kvier seg, er at man fortsatt har en del kostnader. Blant annet husleie, og store permitteringsutgifter. På samme tid har vi ikke noen kompensasjon å lene oss på.

- Innretningen på kompensasjonsordningen som vi er en del av må endres umiddelbart slik at den faktisk treffer. Det gjør den ikke i dag og konsekvensen er tapte arbeidsplasser.

- Uutholdelig

Mandag rykket administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv ut og mente at de nye coronatiltakene i Oslo betyr at mange hoteller og serveringsbedrifter må stenge.

- Det vil rett og slett ikke være lønnsomt å holde åpent. Skal vi klare å bevare servering og utelivsbransjen i Oslo, og alle arbeidsplassene i bransjen, må kompensasjonsgraden økes til minst 70 prosent, sa hun i en pressemelding.

Det ble videre rettet honnør til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) som mandag uttalte at myndighetene må få på plass en bedre kompensasjonsordning for bransjen.

- Uten en bedre kompensasjonsordning, vil det være umulig for mange å overleve. De små aktørene står i en uutholdelig situasjon. Jeg kjenner mange som har sin lille kro på hjørnet, som har pantsatt huset for å få det til å gå opp, sier Svendsen.

Bedt om Nybø-møte

NOHO-sjefen stilte tidligere denne uka på NRKs «Debatten», der han fikk anledning til å møte næringsminister Iselin Nybø (V).

- Vi pratet litt sammen etter sending, og hun oppfordret oss til dialog og å komme med innspill både under og etter debatten. Vi sendte derfor invitasjon til ministerens kontor i går for å kunne sette oss ned sammen og presentere vårt forslag til hvordan en kompensasjonsordning og et lønnstilskudd kan se ut.

Han understreker at bransjen har full forståelse og respekt for at myndighetene må ta grep for å kontrollere smittetrykket.

- Nå brenner det, og vi kan ikke vente til januar med økonomisk bistand. Vi venter utålmodig på et svar om når vi kan møte Nybø, slik at vi kan fortelle hvilken virkelighet bransjen står i.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer