Olivia Hegdehaugsveien:

Stenger dørene på ubestemt tid

Åtte uker etter at ansatte begynte å streike, blir restauranten i Oslo stengt.

STREIKESTART: Kasim Shah, klubbleder i Olivia og Merethe Solberg, leder i Fellesforbundet avdeling 10, utenfor Olivia da streiken starta i midten av februar. Foto: Kristin Svorte
STREIKESTART: Kasim Shah, klubbleder i Olivia og Merethe Solberg, leder i Fellesforbundet avdeling 10, utenfor Olivia da streiken starta i midten av februar. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Olivia i Hegdehaugsveien stenger dørene etter streik, melder restauranten selv på egne nettsider.

«Vi har dessverre blitt nødt til å stenge restauranten i Hegdehaugsveien midlertidig fra og med i dag og på ubestemt tid. Grunnen er at Fellesforbundet har varslet sympatistreik og blokade. Det betyr at Fellesforbundet sørger for at vi ikke får levert varer til restauranten», skriver de.

Konflikten bunner ut i at Fellesforbundet og ansatte ved restauranten har krevd å få tariffavtale. Ledelsen mener flertallet av de ansatte ikke ønsker dette, men heller vil beholde egen avtale.

Streiken har pågått siden midten av februar, uten at partene har kommet noe nærmere hverandre.

Olivia-konsernets daglige leder og styreleder Fredrik Remmen uttaler til Børsen tirsdag ettermiddag at restauranten i Hegdehaugsveien minst vil være stengt fram til partene møtes hos Riksmekleren 11. april.

- Så vår vi se hva som kommer ut av det, sier Remmen.

Han skal i løpet av dagen takke ja til en invitasjon fra byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som har gått hardt ut mot Olivia-ledelsen.

- Det blir fint å få snakket med han direkte, sier Remmen.

- Bør være enkelt å innfri

Det var i forrige uke at byrådsleder Raymond Johansen, SV-politiker Kari Elisabeth Kaski og Rødt-politiker Mímir Kristjánsson på plass utenfor restauranten for å tale de streikendes sak.

- Dessverre ser vi en økende tendens til at mange arbeidsgivere ikke ønsker at folk er organisert, fordi de er redde for styrken i et organisert arbeidsliv. Det er lettere å skalte og valte med vanlige arbeidsfolk når de ikke har det, sa førstnevnte, som samtidig understreket at situasjonen var alvorlig.

Til Børsen sier han tirsdag at ingen ønsker at bedrifter skal stenge, men at det er opp til Olivias ledelse å løse denne konflikten.

- De som streiker krever tariffavtale. Det bør være enkelt å innfri, skriver han i en epost.

- Torsdag møtte jeg de streikende arbeiderne utenfor Olivia i Hegdehaugsveien for å vise min støtte og for å fortelle om hvordan vi jobber i kommunen for et seriøst arbeidsliv. Jeg varslet da at jeg ville invitere Olivias ledelse til mitt kontor for å snakke om Oslomodellen. Den invitasjonen gikk formelt ut tidligere i dag, og jeg ser fram til å ha denne samtalen med ledelsen i Olivia, fortsetter han.

Johansen understreker at det er bra med et organisert og seriøst arbeidsliv for alle, ikke bare arbeiderne.

- En lang rekke private bedrifter ser fordelene med dette, og mange bruker hele eller deler av tiltakene i Oslo-modellen. Jeg håper fortsatt at Olivia kan ta steget og bli en slik bedrift. Første skritt er å gi de ansatte en tariffavtale.

- Det er synd

- Jeg kan uttale meg på generelt grunnlag. Denne sympatistreiken er jo et helt lovlig virkemiddel når man er i konflikt, og noe vi varslet om tre uker i forkant. Men vi synes det er synd at de heller velger å stenge restauranten enn å signere en tariffavtale. Olivia-ledelsen valgte også å avlyse et møte med oss hos Riksmekleren før påske. Men vi har satt opp et nytt møte med dem etter påsken, og vi håper de vil komme oss i møte, sier kommunikasjonsrådgiver i Fellesforbundet, Sara Kvam, til Børsen.

Hun fortsetter:

- Så er det enkelt og greit slik at vi ikke hadde krevd tariffavtale dersom ikke flertallet av ansatte hadde ønsket det. Det er et rettferdig krav vi kommer med, om en avtale som flertallet av de ansatte ønsker seg.

Videre sier Kvam at hun mener det er de ansatte som rammes hardest av en streik.

- Medlemmene våre har nå streiket for tariffavtale i 7 uker, og står på streikevakt gjennom hele påsken selv om restauranten er stengt.De står i streik fordi de vil ha rettferdige lønns- og arbeidsvilkår og ordnede forhold, og forutsigbarheten, tryggheten og medbestemmelsen man får gjennom en tariffavtale med Fellesforbundet.

Det mener Kvam man ikke får gjennom den husavtalen som de har i dag.

- Det er som vi har sagt, at det er trist at de stenger ned, heller enn å signere en tariffavtale med Fellesforbundet. Vi mener dette er et rettferdig krav å stille da flertallet av de ansatte ønsker seg tariffavtale, og at det derfor er på høy tid at ledelsen vil komme oss og de ansatte i møte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer