Delicatessen:

Stenger dørene

Det er nå slutt for Delicatessen i Fredrikstad.

STENGER DØRENE: Etter fire år er det slutt for Delicatessen i Fredrikstad. Foto: Delicatessen / Instagram
STENGER DØRENE: Etter fire år er det slutt for Delicatessen i Fredrikstad. Foto: Delicatessen / Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2023 har blitt et år preget av konkurser. De fleste har fått dårligere råd, og mange prioriterer kanskje bort restaurantbesøk og uteliv.

20. desember serverte Delicatessen i Fredrikstad sine siste kunder. Tapas-kjeden har gjennom mange år bydd på spanske småretter i Oslo, Tromsø og Fredrikstad, men nå stenger altså dørene i sistnevnte by.

- Det er alltid kjedelig å stenge noe. Men slik som markedet er nå om dagen, turte vi ikke å fornye leiekontrakten med fem nye år, sier daglig leder i Delicatessen, Rodrigo Belda, til Fredriksstad Blad.

- Mange navere

I Fredrikstad har Delicatessen holdt åpent siden 2019, og klamret seg fast i pandemiåra. Nå er det likevel slutt.

- Fredrikstad er dessverre en by med mange navere. Ja, kanskje en av de byene i Norge med flest navere. Det setter sitt preg på hvor mange som går ut og spiser, sier Belda til lokalavisa.

Etter publisering av denne saken tar Belda kontakt med Børsen fordi han mener det ble gjort et for stort poeng ut av dette sitatet i lokalavisa.

- Det er mange grunner til at vi ikke har klart å få det til, dette var én av tingene vi snakket rundt, og fra min side var det et sidespor mer enn en grunn til stenging. Vi er ikke herfra, og har ikke nok tilhørighet til byen. Det er heller ingen by der folk går ut for å spise like ofte som for eksempel i Oslo. Som i mange småbyer er det mange som går på Nav, men det er absolutt ikke grunnen til av vi velger å stenge, sier han til Børsen.

Videre forteller han at det har vært tøft å drive i Fredrikstad lenge.

- Vi hadde en fantastisk start, men ting begynte å gå galt da vi oppdaget at vi hadde for mange ansatte. Det tok også lang tid før vi forsto hvor stor forskjell det er på sommer og vinter, og vi måtte permittere mange. Deretter kom corona. Vi velger å stenge fordi markedet er beintøft, og det er noe mange i bransjen snakker om, sier Belda.

Han forteller til Fredrisktad Blad at kjeden også merker at det er tøffere tider også i Oslo, men at hjelper å være et etablert navn.

Hvorfor er flybilletter dyrere nå enn før? Det forlanger EU svar på. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Saken har også blitt lagt ut på Fredrikstad Blads Facebook-side, og mange reagerer på utspillet.

«Å skylde på navere er lavmål», skriver en.

«Så de som er syke og fattige har skylda for at restauranter må stenge. Hjelp», skriver en annen.

At det ble så stort fokus på dette, synes Belda er synd.

- Jeg er ikke ute etter å ta noen, men å velge den overskriften var et ukult grep av Fredrikstad Blad. Selvfølgelig klikker folk på det når de ser en sånn overskrift.

Etterlyser kultur

Fredriksstad Blad skriver at det er flere uføretrygdede i byen enn i snitt i Norge, med 14,2 prosent mot 10,7 prosent i resten av landet.

Belda påpeker også i avisa at det er en overetablering av restauranter i byen, og at folk i Fredrikstad generelt er dårlige på å gå ut å spise.

- Kulturen mangler, og det er ikke noe jeg bare sier. Det er bare å gå seg en tur rundt i byen på kveldstid og se inn på restaurantene. Noen går bra, mens det på flere knapt er folk, mener han.