Stenger etter 84 år: - Katastrofal kombinasjon

Oslo-institusjonen Laksen varsler kroken på døra. Samtidig viser en fersk undersøkelse at 1 av 5 småbedrifter frykter pandemikonkurs.

SLUTT: Fiskebutikken «Laksen» på Bjølsen stenger etter 84 år. Corona tok knekken på den gamle tradisjonsrike sjømat butikken. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SLUTT: Fiskebutikken «Laksen» på Bjølsen stenger etter 84 år. Corona tok knekken på den gamle tradisjonsrike sjømat butikken. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå er det ubønnhørlig slutt for Laksen i Maridalsveien 188, skriver bedriftseierne Radwan Zanhar og Anne-Britt Rage.

I nærmere tre mannsaldre har Laksen Fisk og Vilt på Bjølsen i Oslo sørget for å tilby havets delikatesser til innbyggerne. Fredag - etter nærmere 84 års drift - legger fiskebutikken inn årene for godt.

- Det er vemodig og tungt å stenge. Dere trofaste kunder med de fine smil og de varme historiene vil vi bære med oss videre på vår vei. Laksen rakk å bli nesten 84 år, en anselig alder i en tid hvor penger forflyttes raskt og bybildet likeså, fortsetter eierne.

Fare for konkurs

Onsdag kom SMB Norge med en fersk medlemsundersøkelse som viser at 20 prosent av småbedriftene fortsatt ser en reell fare for konkurs eller avvikling i kjølvannet av pandemien.

I en pressemelding skriver interesseorganisasjonen at til tross for fallende arbeidsledighet - og at pilene tilsynelatende peker oppover i norsk økonomi - ser virkeligheten annerledes ut for mange av landets små og mellomstore bedrifter.

- Gjennom hele denne krisa har vi jobbet målbevisst for å sikre at så mange levedyktige bedrifter som mulig skal overleve. Denne undersøkelsen viser at vi fremdeles har en lang vei å gå før vi kommer dit, sier konstituert administrerende direktør i SMB Norge, Kristin Hofstad.

Hun utdyper overfor Børsen:

- Krisen er fremdeles helt reell for svært mange bedrifter og det vil ta lang tid før man opplever at bedriften er tilbake i en normal situasjon med normal lønnsomhet. Da hjelper det lite at politikere og økonomer nærmest konkurrerer om å slå fast at krisen over og at vi nå skal se fremover.

TRIST: - Akkurat nå renner det inn med kondolansemeldinger, sier styreleder Anne-Britt Rage (t.v.). Her avbildet sammen med ansatt Hege Renate Johansen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TRIST: - Akkurat nå renner det inn med kondolansemeldinger, sier styreleder Anne-Britt Rage (t.v.). Her avbildet sammen med ansatt Hege Renate Johansen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Katastrofal

På lik linje med en rekke andre virksomheter, ble Laksen Fisk og Vilt hardt rammet av coronapandemien. Dette utløste i tillegg en negativ spiral i form av stadig fallende besøkstall.

- Under hele pandemien har det vært vanskelig, men nå på slutten, når samfunnet åpnet opp igjen, var det nesten ingen kunder som kom til oss. Ofte kunne vi være timer i butikken før første kunde kom. Dyre innkjøp av fisk og få kunder er en katastrofal kombinasjon, og førte til dårligere utvalg, og enda færre kunder.

Sakte, men sikkert ble kassa tømt for egenkapital. Eierne forteller at de har forsøkt å finne alternative løsninger for å redde bedriften, uten å lykkes.

- Vi prøvde å få det til at noen andre kunne overta butikken, men gårdseieren satt foten ned og sa nei. Investorer kunne vi heller ikke finne, og da er det bare en ting å gjøre: å stenge for godt.

- Kondolerer

Det var VårtOslo som først omtalte Facebook-meldinga. Overfor Børsen forteller styreleder og eier Anne-Britt Rage at det har vært flere utfordringer over tid, men at pandemien var dråpen som fikk begeret til å renne over.

- Det ble spikeren i kista, sier Rage, som overtok driften i desember 2018, og fortsetter:

- Akkurat nå renner det inn med kondolansemeldinger. Flere synes det er veldig trist, mens andre tar selvkritikk.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

- På hvilken måte?

- Vi erfarer at folk har endret sine handlevaner som følge av pandemien. Mange har gått over til nettbutikker, og hjemlevering. Ruten ble ikke lenger lagt innom vår butikk på hjemveien. Og uten kunder kan vi ikke overleve.

- SPIKEREN I KISTA: Pandemien var dråpen som fikk begeret til å renne over for «Laksen». - Det ble spikeren i kista, sier Rage. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- SPIKEREN I KISTA: Pandemien var dråpen som fikk begeret til å renne over for «Laksen». - Det ble spikeren i kista, sier Rage. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Rage frykter at fiskebutikken bare er en av mange småbedrifter som ikke vil overleve corona. Hun får støtte av SMB Norge.

- Vi har medlemsbedrifter som har drevet godt i en mannsalder og som nå står helt på bar bakke. Krisebufferen er brukt opp for lengst, og man har måttet skyve store kostnader og investeringer foran seg for at bedriften skal overleve. For små bedrifter vil dette kunne være en mye større utfordring enn for de store, sier Hofstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer