Yara-sjef Svein Tore Holsether

Stenger etter gigantoverskudd: - Ekstremt

Yara stenger flere fabrikker i Europa bare uker etter at selskapet leverte et overskudd på 27 milliarder kroner for første halvår. Toppsjefen innrømmer at krisegrepet forsterker den globale matkrisen.

Konsernsjef Svein Tore Holsether i gjødselgiganten Yara. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Konsernsjef Svein Tore Holsether i gjødselgiganten Yara. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- De økonomiske realitetene er så ekstreme at det ikke er mulig å fortsette uforminsket i Europa. Resultatet er at den globale produksjonen av gjødsel går ned, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i gjødselgiganten Yara til Børsen.

Yara kunngjorde torsdag at skyhøye gasspriser tvinger fram et drastisk kutt i europeisk ammoniakk-produksjon. Yara går nå på beskjedne 35 prosent av full kapasitet.

Dette får kritiske følger.

Yara er en Europas største industrielle forbrukere av naturgass, og mesteparten av gassen går til ammoniakkproduksjon. Det er en helt sentral ingrediens i selskapets gjødselproduksjon. Og kunstgjødsel er igjen en helt sentral brikke i verdens matproduksjon.

Varsler industridød

Meldingen fra Yara har fått flere eksperter til å slå alarm. De mener den reduserte produksjonen kan forsterke den globale matkrisen.

Holsether bekrefter at det medfører riktighet.

- Med de gassprisene vi har nå, snakker vi om et nivå som tilsvarer 550 dollar for et fat olje. Det er helt ekstremt krevende. Dette rammer all energikrevende produksjon i Europa, og byr på enorme utfordringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.