Stenger etter massivt press

En lang rekke av Vestens største selskaper er under massivt press fo sin tilstedeværelse i Russland. Tirsdag tok McDonalds og Coca-Cola grep.

FÅR PEPPER: McDonalds fikk kraftig kritikk for å opprettholde driften i Russland. Nå har de bestemt seg for å stenge alle restaurantene i landet. Foto: Aleksandr Nemenov / AFP / NTB
FÅR PEPPER: McDonalds fikk kraftig kritikk for å opprettholde driften i Russland. Nå har de bestemt seg for å stenge alle restaurantene i landet. Foto: Aleksandr Nemenov / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

McDonalds stenger alle sine 850 restauranter i Russland inntil videre som svar på invasjonen av Ukraina.

- Konflikten i Ukraina og den humanitære krisen i Europa har forårsaket ubeskrivelige lidelser for uskyldige mennesker. Som et system, slutter vi oss til verden i fordømmelsen av aggresjon og vold, og vi ber for fred, sier McDonald's administrerende direktør Chris Kempczinski i en epost til kjedens ansatte og filialer.

De vil fortsette å betale ut lønn til sine nesten 62 000 ansatte i Russland.

Seinere samme dag kom også Coca-Cola til samme konklusjon: De stenger midlertidig ned sin virksomhet i Russland, skriver selskapet i en kortfattet pressemelding.

«Vi vil fortsette å overvåke og vurdere situasjonen etter hvert som den utvikler seg», skriver selskapet.

Avjørelsen kommer etter gjentatte bønner fra Ukrainske myndigheter. For en rekke vestlige selskaper er fortsatt i drift i Russland.

- Det er imot helt grunnleggende moralske prinsipper å fortsette å operere og tjene penger i Russland. Pengene de tjener er søkkvåte med ukrainernes blod, sa Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba i en følelsesladd uttalelse til CNN i helga.

- Skam dere!

Han ba samtidig samtlige Vestlige selskaper om å avslutte all aktivitet i Russland, og rettet konkret kritikk mot Coca-Cola og McDonald's som har vært tilbakeholdne med å uttale seg om krigen.

- Vi ble opprørt over å høre at selskaper som Coca-Cola og McDonald's forblir i Russland og fortsetter å tilby produktene sine der, sa han.

Siden fortsatte presset på de to mat- og drikkegigantene å vokse. Emneknagger som #BoycottMcDonalds og #BoycottCocaCola har trendet på Twitter siden helgen, og presset mot store vestlige selskaper øker tilsynelatende dag for dag.

- Skam dere, Coca-Cola og McDonald's, over at dere fortsetter handelen i et land som har invadert sin nabo, med mange dødsfall som resultat, skrev Yale-professor Nicholas Christakis på Twitter, før det ble kjent at McDonalds lukket dørene i Russland.

McDonald's opplyste selv i en rapport i desember at de har 847 restauranter i Russland. Av disse er 84 prosent eid og driftet av selskapet. Burgergiganten har også 108 restauranter i Ukraina, hvor samtlige restauranter er heleide av McDonald's-konsernet.

Og nå har de altså bestemt seg for å stenge samtlige i Russland, det samme som Coca-Cola.

Yale-professoren er bare én av en lang rekke personer som nå oppfordrer til boikott av selskaper som har valgt å fortsette sin drift i Russland, til tross for Putins invasjon av Ukraina.

- Har kanskje ikke noe valg

Direktør ved britiske Minerva Analysis, Kathleen Brooks, sier at Coca-Cola og McDonalds er selskaper som er organisert på en sånn måte at det gjør det vanskelig for dem å ta en avgjørelse om å forlate Russland raskt.

Til BBC sier hun at Coca-Cola har en «utrolig komplisert struktur» med flaskefabrikker i Russland.

- Jeg tror ikke det er så lett som at de bare kan si at de trekker seg ut av Russland. Dette er kompliserte selskaper og det er mye å vurdere, men akkurat nå kan omdømmefaren virkelig skade aksjekursen, så de har kanskje ikke noe valg, sier Brooks.

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

Her hjemme har skiprodusenten Madshus og selskapet Brav, som blant annet står bak de kjente sportsmerkene Swix og Helsport, besluttet å innføre full stans i leveranser til Russland. Svenske Ikea og H & M snudde etter massiv kritikk, og bestemt seg forrige uke for å stenge ned i Russland.

Det følger internasjonale giganter som Nike, Apple, Levi's, Microsoft, Airbnb, Visa, MasterCard og American Express, som alle har stanset sin virksomhet i Russland, grunnet invasjonen av Ukraina.

Flere blir i Russland

Det er likevel andre globale selskaper som fremdeles har tilstedeværelse i Russland.

Det dreier seg om Starbucks, PepsiCo, KFC og Burger King. De fleste av dem har holdt en lav profil, og har gitt få uttalelser om driften.

Starbucks har likevel fordømt «de uprovoserte, ulovlige og forferdelige angrepene på Ukraina av Russland», og sier at deres 130 kaffesjapper i Russland, som fremdeles er åpne, «er fullt og helt eid og drevet av lisensierte partnere».

«Jeg vil uttrykke dyp omsorg for livsgrunnlaget til våre 2000 partnere i Russland. I tider som denne, som selskap og som partnere, streber vi etter å aldri være passive tilskuere. Partnernes perspektiver vil fortsatt bidra til å informere oss om hva slags avgjørelser vi vil ta», heter det i en uttalelse fra Starbucks-sjef Kevin Johnson, ifølge SkyNews.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

Både Starbucks og Coca-Cola har annonsert at de vil gi penger for å støtte humanitært arbeid i Ukraina og landene rundt.

Det holder uansett ikke for ukrainske supermarkedkjeder.

I forkant av at det ble kjent at Coca-Cola stanser driften i Russland, hadde flere kjeder bestemt seg for å boikotte Coca-Cola-produkter. Den ukrainske detaljhandelsorganisasjonen oppfordret også andre kjeder til å bli med på boikotten.

«Det standpunktet flere internasjonale selskaper har tatt er uforståelig og overraskende, da de, på tross av sanksjonene som har blitt innført av USA og EU, fortsetter å drive sine foretak i Russland, som er den angripende part», heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer