Stenger etter massivt press

En lang rekke av Vestens største selskaper er under massivt press fo sin tilstedeværelse i Russland. Tirsdag tok McDonalds og Coca-Cola grep.

FÅR PEPPER: McDonalds fikk kraftig kritikk for å opprettholde driften i Russland. Nå har de bestemt seg for å stenge alle restaurantene i landet. Foto: Aleksandr Nemenov / AFP / NTB
FÅR PEPPER: McDonalds fikk kraftig kritikk for å opprettholde driften i Russland. Nå har de bestemt seg for å stenge alle restaurantene i landet. Foto: Aleksandr Nemenov / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

McDonalds stenger alle sine 850 restauranter i Russland inntil videre som svar på invasjonen av Ukraina.

- Konflikten i Ukraina og den humanitære krisen i Europa har forårsaket ubeskrivelige lidelser for uskyldige mennesker. Som et system, slutter vi oss til verden i fordømmelsen av aggresjon og vold, og vi ber for fred, sier McDonald's administrerende direktør Chris Kempczinski i en epost til kjedens ansatte og filialer.

De vil fortsette å betale ut lønn til sine nesten 62 000 ansatte i Russland.

Seinere samme dag kom også Coca-Cola til samme konklusjon: De stenger midlertidig ned sin virksomhet i Russland, skriver selskapet i en kortfattet pressemelding.

«Vi vil fortsette å overvåke og vurdere situasjonen etter hvert som den utvikler seg», skriver selskapet.

Avjørelsen kommer etter gjentatte bønner fra Ukrainske myndigheter. For en rekke vestlige selskaper er fortsatt i drift i Russland.

- Det er imot helt grunnleggende moralske prinsipper å fortsette å operere og tjene penger i Russland. Pengene de tjener er søkkvåte med ukrainernes blod, sa Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba i en følelsesladd uttalelse til CNN i helga.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.