Stenger for godt

Familiebedrift taper mot økte strømkostnader.

STENGER: Etter 40 år legges Dags marked ned, og 26 ansatte mister jobben, blant dem Celina Antonsen Elvestad. Foto: Shad Madian / Dagbladet
STENGER: Etter 40 år legges Dags marked ned, og 26 ansatte mister jobben, blant dem Celina Antonsen Elvestad. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dags marked legges ned etter 40 år med varehandel. En av hovedårsakene til avviklingen er høye strømregninger.

På det meste har den lille kjeden bestått av 11 butikker, men i 2018 ble flere lagt ned. Omstruktureringen til fire butikker kostet bedriften dyrt. Under coronapandemien begynte inntektene å øke igjen, men i februar 2022 gikk omsetningen ned.

OPPHØRER: Den første butikken åpnet i april 1983. Foto: Privat
OPPHØRER: Den første butikken åpnet i april 1983. Foto: Privat Vis mer

Drøyt et halvt år senere er salgsinntektene fortsatt lave. Bedriftseierne velger derfor å legge ned for å unngå ytterligere tap, og sette sine leverandører i fare.

- Jeg er 54 år, og har alltid sett for meg at jeg skulle drive Dags marked frem til jeg ble pensjonist. Vi har jobbet hardt for å snu det, men har ikke kommet i mål, sier medeier og daglig leder Arve Dag Hanssen til Dagbladet.

TRIST: Medeier og daglig leder i Dags marked, Arve Dag Hanssen, forteller at mange kunder har vært lei seg da det ble kjent at butikkene skulle legges ned for godt. Foto: Privat
TRIST: Medeier og daglig leder i Dags marked, Arve Dag Hanssen, forteller at mange kunder har vært lei seg da det ble kjent at butikkene skulle legges ned for godt. Foto: Privat Vis mer

Dags marked har forretninger i Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Horten. Butikkjeden selger blant annet hagemøbler og interiørartikler, samt bruksgjenstander til hjemmet.

Østlands-Posten omtalte saken først.

- Når en dør lukkes, åpnes en annen

Det var Hanssens far og bror som etablerte bedriften.

- Jeg begynte i butikken da jeg var 15 år gammel. Det har vært en fantastisk reise, og det er trist at vi må legge ned for godt, sier den daglige lederen.

På spørsmål om han anser seg selv som en uheldig eier, svarer Hanssen nei.

- De jeg synes mest synd på er alle de flinke ansatte som må ut og finne seg nye jobber, sier han.

Butikkmedarbeider hos Dags marked, Celina Antonsen Elvestad, har hatt fast stilling hos bedriften i tre år. Hun er en av de 26 ansatte som mister jobben, og forteller til Dagbladet at det er arbeidsmiljøet hun vil savne mest.

MISTER JOBBEN: Celina Antonsen Elvestad (ansatt). Foto: Shad Madian / Dagbladet
MISTER JOBBEN: Celina Antonsen Elvestad (ansatt). Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Vi har vært som en liten familie. Sjefene er der alltid for oss. Vi har også hatt mange fine kunder innom butikkene våre.

Elvestad vet fortsatt ikke når hennes siste dag på Dags marked er. Hun synes det er litt skummelt, men velger å se lyst på framtida.

- Vi blir oppdatert av ledelsen om hva som skjer hver uke. I en slik situasjon må man være positiv. Derfor velger jeg å tenke at når en dør lukkes, åpnes en annen.

Stikk til politikerne

Hanssen føler ikke at politikerne har forståelse for de små og mellomstore bedriftene.

- Mitt inntrykk er at de ikke synes det er så farlig at slike foretak må avvikles - man kan jo alltids finne seg en ny jobb. Politikerne må forstå at det er vårt levebrød som blir trukket på.

Konstituert administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, Mille Haslund Mellbye, kan bekrefte overfor Dagbladet at en urovekkende høy andel virksomheter i Sør-Norge frykter at markedssituasjonen vil presse dem til konkurs eller avvikling. Dette kommer frem i deres siste medlemsundersøkelse.

- Bedriftene må få hjelp til å håndtere de høye regningene. Men det virker som at regjeringen prøver å gjøre strømstøtten så komplisert og byråkratisk at nesten ingen bedrifter kommer innenfor, sier Mellbye.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

Hanssen påpeker imidlertid at bedriftseiere ikke kan være avhengig av samfunnets støtte.

- Vi som driver butikkene må også tilpasse oss, sier han.

Mellbye mener at regjeringen bør se på muligheter for å utvide, forsterke og forlenge strømstøtten, framfor å gjøre den minst mulig.

Legger ned med god samvittighet

På spørsmål om hva Hanssens fremtidige planer er svarer han:

- I første omgang vil jeg avslutte Dags marked på en god måte, og bidra til at våre ansatte får en verdig avslutning.

Foto: Shad Madian / Dagbladet
Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Elvestad synes det er trist at butikkene skal avvikles for godt, men er takknemlig for at hun har fått lært så mye som hun har gjort.

- Jeg har fått muligheten til å være med på veldig mye.

Hanssen forteller at ledelsen har gjort det de kan for å holde liv i bedriften, og at de kan legge ned med god samvittighet.

- Det har både kunder og leverandører sagt til oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer