Stenger kraftverk: - En risiko

Norsk professor er overrasket over at Tyskland ikke venter med å stenge sine tre gjenværende atomkraftverk.

SKAL STENGES: 15. april skal kjernekraftverket i Neckarwestheim i Tyskland stenges. Foto: THOMAS KIENZLE / AFP / NTB
SKAL STENGES: 15. april skal kjernekraftverket i Neckarwestheim i Tyskland stenges. Foto: THOMAS KIENZLE / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er litt overrasket over at dette kommer. Det er litt for tidlig for å vite hvordan situasjonen utvikler seg framover, sier Ole Gunnar Austvik, professor i politisk økonomi og petroleumsøkonomi ved Høgskolen i Innlandet, til Børsen.

I ei tid da mange i Vesten mener kjernekraft er en viktig brikke i det grønne skiftet, holder Europas største økonomi fast på planene.

Snart skjer det - 15. april stenges Tysklands tre gjenværende kjernekraftverk.

- Hett tema

Planen var å stenge dem allerede ved nyttår. Dette ble utsatt på grunn av den brutale energikrisen landet sto i, og frykt for kraftmangel, i kjølvannet av Vladimir Putins krig og påfølgende sanksjoner.

Utfasingen ble bestemt i 2002, men tidligere forbundskansler Angela Merkel fikk fart på planene etter Fukushima-katastrofen i Japan i 2011.

Beslutningen om en kjernekraft-exit var lenge populær, men noen måneder før kraftverkene skulle stenge ved slutten av 2022, begynte mange å endre mening, skriver AFP.

- Med tanke på de høye energiprisene og at klimaendringer ble et hett tema, ønsket selvfølgelig mange å utvide levetida til kraftverkene, sier Jochen Winkler, borgermester i Neckarwestheim, til nyhetsbyrået.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer