Stormingen av Capitol Hill i USA:

Stenger krana: - Avskyelig

Flere store amerikanske selskaper skrur igjen pengekrana.

ALLIERTE: Ted Cruz har stått last og brast ved Donald Trumps virkelighetsforståelse den siste tida. Det får nå økonomiske konsekvenser. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB
ALLIERTE: Ted Cruz har stått last og brast ved Donald Trumps virkelighetsforståelse den siste tida. Det får nå økonomiske konsekvenser. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB Vis mer
Publisert

De sjokkerende scenene ved Capitol Hill i USA, der en mobb tok seg inn i bygningen i et forsøk på å stanse kongressmedlemmene fra å godkjenne valget, får vidtrekkende konsekvenser.

Også for politikerne på innsida, som måtte søke dekning og evakuere.

For der mobben som inntok kongressbygningen en etter en blir innhentet av lovens lange arm, må også de 147 republikanerne som stemte mot å godkjenne valget finne seg i at nettopp den motstanden er noe bedriftsledere i store amerikanske selskaper er svært skeptiske til.

Stenger pengekrana

Derfor har BlueCross BlueShield Association (BCBSA), Citigroup, Commerce Bank og hotellkjeden Marriott bestemt seg for å fryse alle donasjoner til republikanere som stemte mot valgresultatet, skriver CNN.

Blant de 147 finnes blant annet den svært kjente senatoren Ted Cruz fra Texas, og Josh Hawley fra Missouri.

Sammen med Trump er Cruz og Hawley de to mest profilerte republikanerne som har fått skylda for det voldelige angrepet på Capitol av sine motstandere.

- I lys av den siste ukas voldelige, sjokkerende angrep på United States Capitol, og at noen kongressmedlemmer stemte for å undergrave resultatet av valget i november ved å utfordre valgmannsresultatet, vil BSBSA stanse bidrag til de lovgiverne som stemte for å undergrave vårt demokrati, lyder en uttalelse fra administrerende direktør Kim Keck.

BCBSAs politiske aksjonskomité donerte 246 750 dollar til republikanske politikere i 2020.

Også Commerce Bank stanser alle donasjoner til personer som «har hindret fredelig maktoverføring».

De omtaler videre handlingene de ble vitne til på onsdag for «avskyelige» og «antidemokratiske»

Også hotellkjeden Marriott vil stanse donasjoner til de 147 som stemte mot valgresultatet.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Stanser alle donasjoner

Flere har også tatt det enda lenger. Finansgiganten Citigroup har bestemt seg for å stanse alle politiske donasjoner inntil videre. Det fortalte bankeledelsen til sine ansatte fredag, skriver Wall Street Journal.

- Vi vil at dere skal være sikre på at vi ikke vil støtte kandidater som ikke respekterer loven. Vi planlegger å stanse våre bidrag i det neste kvartalet, mens landet går gjennom presidentbyttet, og forhåpentligvis kommer ut på andre siden sterkere og mer samlet, het det i et internt notat.

Også storbanken JPMorgan har bestemt seg for å kutte alle politiske pengebidrag i «minst» de neste seks månedene. I løpet av den perioden skal banken vurdere endringer i bankens strategi for politiske donasjoner, skriver CNBC.

Bank of America har formelt sett ikke stanset donasjoner til noen spesifikke kandidater, men talsmann Bill Halldin sier at det «forferdelige, voldelige angrepet på U.S. Capitol» vil være med i beslutningsgrunnlaget når de vurderer hvem de skal donere til under mellomvalget i 2022.

Republikanske angrep

Ifølge Washington Post er det også ventet flere krasse angrep på de 147 republikanerne og deres bidragsytere.

Kampanjen The Lincoln Project, som ble startet av flere republikanere i 2019, og som under valgkampen jobbet hardt for å hindre at Trump ble gjenvalgt, har varslet at de vil sparke i gang en svær kampanje, verdt flere million dollar, der de vil gå etter selskaper som finansierer republikanere som stemte mot å godkjenne valget.

Kampanjen vil gå etter selskapene, selskapenes ledelse, men de vil også ha målrettet reklame mot selskapenes ansatte, i håp om å «destabilisere virksomhetenes operasjoner ved å fremme opprør blant de ansatte», sier Steve Schmidt, en av grunnleggerne av Lincoln Project.

- Det amerikanske næringslivet bruker 80 - 90 millioner dollar på politiske komiteer … på ekstremistgrupper som har destabilisert det amerikanske demokratiet. Etter dette er det ingenting som går tilbake til normale, sier Schmidt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer