Krigen i Ukraina:

Stenger kranene: «Gass-utpressing»

Rett over klokka 08 norsk tid opplyser det russiske gasselskapet Gazprom at de har stengt kranene til Bulgaria og Polen.

GASSGIGANT: Russland har lenge vært den største eksportøren av naturgass til EU. Nå har de stengt for forsyninger til Polen og Bulgaria. Foto: Reuters / NTB
GASSGIGANT: Russland har lenge vært den største eksportøren av naturgass til EU. Nå har de stengt for forsyninger til Polen og Bulgaria. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag morgen meldte Reuters at Polen, etter et kort opphold natt til onsdag, fortsatt mottok forsyninger av russisk gass. Også i Bulgaria fortsatte forsyningene, opplyste Vladimir Malinov, daglig leder i det statlige bulgarske gasselskapet Bulgargaz.

Men rett over klokka 08 norsk tid opplyser det statlige russiske gasselskapet Gazprom at de nå har stanset gassforsyningene til begge land.

Rubel-krav

Gazprom hadde på forhånd varslet at de ville stenge kranene klokka 08 norsk tid, på én dags varsel.

Rett før klokka 09 bekrefter også Polens statlige gasselskap PGNiG at forsyningene er stanset, ifølge Reuters.

Årsaken til at gassforsyningene stanset, er ifølge Gazprom at Bulgaria og Polen ikke betaler for gassen i rubler, slik Russland krever.

Gazprom sier gasskranene vil være stengt fram til Polen og Bulgaria kan betale for forsyningene i valutaen som kreves. Samtidig advares landene mot å forsøke å få tilgang på gass som er ment for andre europeiske kunder, skriver NTB.

Det russiske selskapet opplyser samtidig at forsyningene vil fortsette gjennom rørledningen i Ukraina ut til andre kunder på det europeiske markedet.

STENGT: Det statlige russiske gasselskapet Gazprom har stengt kranene for gassen Polen og Bulgaria får tilsendt via Yamal-rørledningen. Bildet er tatt i 2006. Foto: Sergei Grits / AP / NTB
STENGT: Det statlige russiske gasselskapet Gazprom har stengt kranene for gassen Polen og Bulgaria får tilsendt via Yamal-rørledningen. Bildet er tatt i 2006. Foto: Sergei Grits / AP / NTB Vis mer

- Utpressing

Etter at de russiske truslene ble kjent seint tirsdag kveld, beskyldte Ukraina nabolandet for å bedrive utpressing, og fordømte handlingen.

Stabssjef for den ukrainske presidenten, Andrii Yermak, omtaler det som at Russland har «begynt med gass-utpressing i Europa».

- Russland prøver å gjøre skade på samholdet hos våre allierte, sa Yermak tirsdag kveld.

Også Bulgarias statsminister Kiril Petkov omtaler handlingen som utpressing onsdag morgen, skriver Reuters.

Russland har lenge vært den største eksportøren av naturgass til EU. Norge ligger på andre plass – men har ikke kapasitet til å levere veldig mye mer, ifølge NTB.

Som følge av krigen i Ukraina har EU-landene tatt grep for raskt å bli mindre avhengige av russisk gass.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

- Kontraktsbrudd

Av de to landene som i morgentimene onsdag nå står uten russisk gassforsyning, er det Bulgaria som er mest avhengig, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået skriver at Bulgaria mottar nesten all sin gass fra Russland.

For Polens del står Russland for rundt 50 prosent av forsyningene. Landet opplyser onsdag at de gassbeholdningen er på 76 prosent, og at det ikke er behov for å gå over til gassreservene.

Landet har nå startet samtaler med nabolandene Tyrkia og Hellas, skriver Reuters.

Bulgaria mener de har holdt seg til avtalen signert med russiske Gazprom, og at det nye kravet fra gassgiganten, om å betale for gassen med russiske rubler, er et kontraktsbrudd.

Onsdag morgen mener også det polske gasselskapet PGNiG at Gazproms kutt er brudd på kontrakten.

- Kan være første steg

Av de europeiske landene som mottar russisk gass, er det Tyskland som er mest avhengig.

- Dette vil ikke stoppe den viktigste leveransen av gass til Tyskland, så det er ingen krise, men det vil gjøre situasjonen mer upraktisk. Stansen vil presse prisen opp, men etterspørselen har justert seg noe siden krigen startet, sa ekspert på det europeiske gassmarkedet, Karen Sund i Sund Energy til Børsen, etter at de russiske truslene ble kjent tirsdag kveld.

Hvis Gasprom skrur av hele Europa, vil situasjonen derimot bli en helt annen, påpekte hun.

- Det kan være at dette er første steg mot å skru av leveransen av gass til hele Europa. Verden har håpet at de ikke har råd til det, men det er vanskelig å konkludere så lenge situasjonen er så uforutsigbar som nå. Norge sender det vi kan til Europa, men det alene erstatter ikke russisk gass, sa Sund.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer