Krigen i Ukraina:

Stenger kranene: «Gass-utpressing»

Rett over klokka 08 norsk tid opplyser det russiske gasselskapet Gazprom at de har stengt kranene til Bulgaria og Polen.

GASSGIGANT: Russland har lenge vært den største eksportøren av naturgass til EU. Nå har de stengt for forsyninger til Polen og Bulgaria. Foto: Reuters / NTB
GASSGIGANT: Russland har lenge vært den største eksportøren av naturgass til EU. Nå har de stengt for forsyninger til Polen og Bulgaria. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag morgen meldte Reuters at Polen, etter et kort opphold natt til onsdag, fortsatt mottok forsyninger av russisk gass. Også i Bulgaria fortsatte forsyningene, opplyste Vladimir Malinov, daglig leder i det statlige bulgarske gasselskapet Bulgargaz.

Men rett over klokka 08 norsk tid opplyser det statlige russiske gasselskapet Gazprom at de nå har stanset gassforsyningene til begge land.

Rubel-krav

Gazprom hadde på forhånd varslet at de ville stenge kranene klokka 08 norsk tid, på én dags varsel.

Rett før klokka 09 bekrefter også Polens statlige gasselskap PGNiG at forsyningene er stanset, ifølge Reuters.

Årsaken til at gassforsyningene stanset, er ifølge Gazprom at Bulgaria og Polen ikke betaler for gassen i rubler, slik Russland krever.

Gazprom sier gasskranene vil være stengt fram til Polen og Bulgaria kan betale for forsyningene i valutaen som kreves. Samtidig advares landene mot å forsøke å få tilgang på gass som er ment for andre europeiske kunder, skriver NTB.

Det russiske selskapet opplyser samtidig at forsyningene vil fortsette gjennom rørledningen i Ukraina ut til andre kunder på det europeiske markedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer