Stenger Michelin-restaurant: - Et helvete

Michelin-restauranten til den svenske stjernekokken Bjørn Svensson, Schlägergården, stenger dørene for godt i januar.

STENGER DØRENE: I januar stenger Björn Svensson sin fjerde Michelin-restaurant. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
STENGER DØRENE: I januar stenger Björn Svensson sin fjerde Michelin-restaurant. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er jo et helvete at jeg sitter her igjen. Det var jo meningen at det skulle drives lenge, sier stjernekokk Bjørn Svensson til DN.

Han har nå bestemt seg for å stenge Michelin-restauranten Schlägergården, som ligger på et lite, fredet gårdsbruk på Lilleaker, rett innenfor bygrensa.

- Har ført til dårlig økonomi

Overfor DN oppgir stjernekokken at det er mange og sammensatte grunner til at han nå stenger restauranten. Det er både problemer knytte til coronapandemien, problemer med å få tak i ansatte og at restauranten ligger litt utenfor allfarvei.

- Den økonomiske situasjonen, sånn som den er nå, så har jeg lite å stille opp med den beliggenheten. Det har også ført til dårlig økonomi, sier Svensson.

Å omtale ham som en stjernekokk er ikke en overdrivelse, for Michelin-stjernene har formelig regnet over svenskens gastronomiske reise i Oslo.

Den første stjerna gikk til gourmetrestauranten Oscarsgate 2 i 2008, og den andre til litt mer løsslupne Fauna i 2016. I 2018 fikk han sin tredje Michelin-stjerne for restauranten Galt på Frogner.

Felles for alle tre er at Svensson har lagt dem ned.

STENGES: Schlägergården. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
STENGES: Schlägergården. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Veldig rastløs

Oscarsgate 2 ble stengt på grunn av fasiliteten, mens på Fauna synes Svensson rett og slett at administrasjon og økonomi tok for mye tid og fokus.

- Jeg kom til slutt til et punkt der jeg tenkte: Er det sånn her det skal være? Jeg vil jo bare lage mat og ha det gøy, sa Svensson til Dagbladet i 2017.

Fauna ble altså etterfulgt av Galt, som Svensson stengte i 2020, kort tid etter at coronapandemien hadde lammet hele næringen. Det var likevel ikke det som var grunnen til at han bestemte seg for å stenge restauranten.

- Dette har ingenting med corona eller økonomi å gjøre, sa Svensson til DN, og la til at «det er noe som mangler».

- Jeg tror jeg er veldig rastløs, la han til.

Så når Schlägergården stenger dørene i januar 2024, blir det altså den fjerde Michelin-restauranten svensken stenger.

- De må tro jeg er helt idiot, som nå stenger min fjerde Michelin-restaurant, bemerker Svensson, som ikke vil kommentere hva som er planen videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer