Stenger Michelin-restaurant: - Ute av kontroll

Kroken på døra etter nesten 30 år.

SVÆRT KREVENDE BRANSJE: Luksusrestaurantene blør i møte med dyrtida. Eipic åpnet på 90-tallet og ble tildelt sin første av mange Michelin-stjerner kort tid etter. Nå stenges dørene. Avbildet er kjøkkensjef Alex Greene og eier Michael Deane. Foto: Eipic
SVÆRT KREVENDE BRANSJE: Luksusrestaurantene blør i møte med dyrtida. Eipic åpnet på 90-tallet og ble tildelt sin første av mange Michelin-stjerner kort tid etter. Nå stenges dørene. Avbildet er kjøkkensjef Alex Greene og eier Michael Deane. Foto: Eipic Vis mer
Publisert

26 år etter at den tradisjonsrike Michelin-restauranten Eipic først åpnet dørene i Belfast i Irland, er den kulinariske reisen over.

Spisestedet - med stjernekokk og eier Michael Deane i spissen - skal drives ut året før lyset slukkes for godt. Årsaken tilskrives blant annet pandemien og en skyhøy prisutvikling på varer og tjenester.

- Eipic var ikke en restaurant som holdt på å dø, men folk har en forventning når de går gjennom disse dørene. Kostnaden for å levere til forventningen har doblet seg siden nedstengning, forklarer kjøkkensjef Alex Greene til CNN.

- Kan ikke

Det hele resulterer i en svindyr affære - både for restauranten og kunden.

- Kostnadene har kommet ut av kontroll. Og vi kan ikke doble prisen, sier Greene.

Stjernekokken mener samtidig det er langt mer krevende å finne dyktige ansatte i dagens serveringsbransje.

- Det handler om å finne det riktige personalet, med riktig type dedikasjon, kunnskap, alt. Det er veldig vanskelig å finne og veldig dyrt å få tak i, sier Greene.

BOIKOTT: Miljøforkjemper Gunhild Stordalen sier hun blir forbanna når hun ser hva som er på restaurant-menyen. Video: Instagram/gunhild_stordalen og NTB/Scanpix. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Stenger i hopetall

Eipic er ikke alene om å oppleve brutale konsekvenser som følge av dyrtida. Nylig ble det kjent at Michelin-restauranten til den svenske stjernekokken Bjørn Svensson, Schlägergården, stenger dørene for godt i januar.

Også her hjemme har flere luksusrestauranter - deriblant Under i Lindesnes kastet inn håndkleet.

I september skrev Dagens Næringsliv at stjernekokk Esben Holmboe Bang, som driver Norges eneste restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden, så etter nye eiere til Maaemo-lillebroren The Vandelay.

Nylig ble det kjent at restauranten stenger dørene.

Kriseresultat

Samtidig varslet Holmboe Bang at han ville legge ned cocktailbaren Conservatory, og at han hadde funnet nye eiere til Kafeteria August. Bang har begrunnet endringene med at luksusrestauranten Maaemo fortjener all hans oppmerksomhet.

Sistnevnte spisested leverte for øvrig sitt verste resultat i restaurantens 13 år lange historie i 2022.

I årsregnskapet kommer det fram at omsetningen i fjor endte på 100,6 millioner kroner. Det er nær en dobling sammenliknet med 2021, da driftsinntektene endte på 52,1 millioner kroner.

Resultatet før skatt endte på minus 9,9 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer