Corona

Stenger ned: - Dramatisk for mange

Kommuner rundt Oslo strammer også inn på coronatiltakene. Senterledere frykter for arbeidsplasser.

JANUAR: Stengte butikker på Strømmen Storsenter i slutten av januar i år. Foto: Lise Åserud / NTB
JANUAR: Stengte butikker på Strømmen Storsenter i slutten av januar i år. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag formiddag ble det kjent at Oslos nabokommuner, Lørenskog og Lillestrøm, strammer inn i tråd med hovedstadens strenge tiltak. Det betyr blant annet at treningssentre, butikker og serveringssteder må stenge.

Etter flere måneder med sosial nedstenging, ble det søndag kunngjort nye tiltak i Oslo.

- Ingen har betalt en større pris enn Oslo-folk. Likevel står jeg her og kommer til å be om mer fra dere, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på søndagens pressekonferanse.

Blant annet ble det stenging av serveringssteder, med unntak av takeaway, og butikker. Kjøpesentrene har vært stengt siden slutten av januar. Hundrevis av butikkansatte i hovedstaden er permittert.

- Dramatisk for mange

Christopher Castberg, senterleder ved Metro senter i Lørenskog, forteller at de har jobbet med scenario for delvis eller hel nedstenging siden mars i fjor.

- Når har vi vært gjennom en runde før, så vi har rutiner på plass. Vi er godt forberedt på å håndtere det.

Castberg forteller at han synes kjøpesentre generelt og Metro senter har jobbet godt med smittevern og har hatt veldig høyt fokus og gode rutiner for at det skal være trygt på sentrene.

Nok en nedstenging er noe de hele tiden har jobbet for å unngå.

- Det er ekstremt mange frustrerte mennesker. Å komme på jobben er viktig, og dette er dramatisk for mange, både kjeder og enkeltstående bedrifter.

MANGE FRUSTRERTE: Senterleder ved Metro i Lørenskog forteller at mange er frustrerte og at arbeidsplasser står på spill. Foto: Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
MANGE FRUSTRERTE: Senterleder ved Metro i Lørenskog forteller at mange er frustrerte og at arbeidsplasser står på spill. Foto: Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

Vil stramme inn

Formannskapet både Lørenskog og Lillestrøm behandlet spørsmålet om nye coronatiltak onsdag morgen.

I en uttalelse på sin nettside skriver Lørenskog kommune at «vi nå dessverre må stramme inn på smitteverntiltakene igjen», på bakgrunn av økende smitte i Oslo-regionen og mutert virus.

- Vi har all grunn til å være slitne nå. Vi har stått i dette lenge, og jeg er veldig lei meg for at det går mot ny nedstenging. Men vi har ikke noe annet valg enn å holde ut og stå i det, sa ordfører i Lørenskog, Ragnhild Bergheim, til Romerikes Blad i forkant av avgjørelsen.

I uttalelsen på kommunens nettside sier Bergheim at den engelske virusvarianten har fått fotfeste i Lørenskog også.

STRAMMER INN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte nye, strenge corona-tiltak i Oslo på pressekonferansen 28. februar. Foto: NTB Vis mer

Frykter for arbeidsplasser

18. februar fikk kjøpesentrene i Lørenskog åpne igjen.

- Det kulminerte med nedstenging nå sist. Det ble åpnet under tvil. Så er det mest sannsynlig en ny nedstenging nå. Det er veldig tøft for dem som har gjort absolutt alt de kan for å sørge for trygg handel, men også for å berge bedriften sin økonomisk, sa senterleder Castberg til Børsen før det ble endelig klart at det nå blir en ny nedstenging.

- Frykter dere for arbeidsplasser?

- Helt klart. Vi vet det ikke er alle som vil overleve dette. Mange har tøyd strikken ekstremt langt allerede.

Senterlederen understreker at de har stor respekt for dem som tar avgjørelsene.

- De er kompetente mennesker som ser helheten. Det er mange hensyn å ta og det er ikke lett å treffe på alle områdene. Det vil gå utover noen uansett. Men vi opplever at kjøpesentrene har hatt fokus hele veien på å tilrettelegge trygg handel med alle tiltakene vi har hatt og implementert underveis.

PÅSKEN: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, svarer på lesernes spørsmål. Dette kan han si om årets påske. Vis mer

- Steintøft

- Det viser seg å gi liten gevinst av å være flink. Vi har vært gjennom en travel og godt besøkt julehandel, med et tøft smittevernregime, og prøvd å gjøre det beste ut av det. Det føles litt som … hva er gevinsten for å prøve å være flink når det stenges ned i årets roligste periode? Det er kjipt.

Det sier senterdirektør Per Kristian Trøen ved Strømmen storsenter i Lillestrøm.

Fjoråret var et tøft år for varehandelen. Han forteller at en del av butikkene ved senteret tenkte at de skulle få solgt ut litt av varelageret de første ukene av året, etter et 2020 hvor klesbransjen virkelig fikk merke at mange satt på hjemmekontor og ikke behøvde å fornye garderoben.

- Det gikk jo ikke. Nå ser det ut til å bli stengt igjen. Det er en bransje som har hatt det steintøft, men samtidig har vært ganske flinke, i hvert fall her. Det er veldig kjedelig, sier Trøen.

STRØMMEN STORSENTER: Det går mot stenging av butikker og serveringssteder i Lillestrøm. - Nå må vi forberede oss og håpe at det ikke blir langvarig, sier senterdirektør Per Kristian Trøen. Foto: Lise Åserud / NTB
STRØMMEN STORSENTER: Det går mot stenging av butikker og serveringssteder i Lillestrøm. - Nå må vi forberede oss og håpe at det ikke blir langvarig, sier senterdirektør Per Kristian Trøen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Har ikke noe valg

I helga ble det kjent at den engelske muterte varianten av viruset nå er dominerende i Oslo og Viken. På sin nettside skriver Lillestrøm kommune at smittesituasjonen i kommunen har endret seg kraftig den siste uka, med økende smitte og langt større andel muterte virus enn tidligere antatt.

Kommunedirektøren foreslo endringer i coronaforskriften, blant annet stenging av alle serveringssteder - med unntak av takeaway, og stenging av butikker.

- Jeg synes det er tungt å på nytt foreslå såpass inngripende tiltak. Det er alvorlig for veldig mange mennesker, men samtidig har vi ikke noe valg når situasjonen er som den er, sa kommunedirektør Trine Myrvold Wikstrøm, til Romerikes Blad før behandlingen onsdag.

Onsdag morgen ble anbefalingen vedtatt med støtte fra 14 av 15 representanter, ifølge NTB. Frps Anette Elseth var den eneste som ikke stemte for.

- Jeg mener det blir feil å komme med nye tiltak overfor dem som faktisk følger dem, sa hun under møtet.

Heller strengt, enn stengt

Senterdirektør Trøen understreker at Strømmen senter hele veien har fulgt de rådene og retningslinjer de har fått av lokale og nasjonale myndigheter.

- I forrige nedstenging var det mellom 1300 og 1500 personer her som ikke hadde noen jobbe å gå til. Nå blir det flere, i og med at serveringssteder må stenge. Dette betyr mye for mange. Det er mange viktige arbeidsplasser i et lokalmiljø.

Han forteller at han forstår at alle må være med på å slå ned smitten og holde den unna.

- Men nå har det vært sånn at det ikke har vært knyttet smitte til kjøpesentrene direkte, det har i hvert fall ikke vi lest noe sted. Nok en stenging er ganske drastisk i forhold til det. Det er en uheldig utvikling i smittesituasjonen i Lillestrøm kommune, og da må vi ta vår del av jobben. Men vi hadde ikke håpet på dette.

Senterdirektøren understreker at de heller vil ha det strengt, enn stengt. Trøen forteller at han frykter for virksomheter og arbeidsplasser.

- Samtidig har det vært mange andre bransjer som har lidd i et år. Mange yrkesgrupper har fått merke pandemien.

Nye tiltak:

Dette er hovedtrekkene:

* Stenging av serveringssteder stenger med unntak av takeaway.

* Alle butikker stenger, med unntak av blant annet dagligvare, apoteker og vinmonopol.

* Alle treningssentre stenger.

* Det blir forbud mot arrangementer både inn og ute, med noen unntak.

- Ikke kom hit

Ordfører i Ullensaker, Eyvind Jørgensen Schumacher, sier til Romerikes Blad at det ikke er aktuelt å stenge Jessheim storsenter.

- Vi har en svak nedgang i antall smittetilfeller nå, så det ville vært et unaturlig tidspunkt å stenge ned, sier han til avisa.

Siden Lillestrøm og Lørenskog nå stenger ned, har Schumacher en klar oppfordring til innbyggerne i nabokommunene:

- Ikke kom hit! Da forsvinner jo hele hensikten med smittevernbestemmelsene som er vedtatt i de aktuelle kommunene. Vanligvis er kunder fra andre kommuner selvsagt hjertelig velkommen hit til Ullensaker, men ikke akkurat nå.

- Hele poenget med den typen bestemmelser som man nå sannsynligvis innfører i Lillestrøm og Lørenskog er jo å begrense mobiliteten i samfunnet. Hvis man da i stedet øker mobiliteten, så virker jo dette mot sin hensikt, uttalte han før vedtaket var klart.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer