Stenger ned Vinter-Norge: - Enorme konsekvenser

Godt over 1000 personer permitteres når Norges største vinterdestinasjoner stenges.

STENGT: Det var strålende påskevær i Trysil da dette bildet ble tattt på langfredag i 2018. I år kommer bakkene til å holde stengt, uavhengig av værforholdene.
Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix
STENGT: Det var strålende påskevær i Trysil da dette bildet ble tattt på langfredag i 2018. I år kommer bakkene til å holde stengt, uavhengig av værforholdene. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix Vis mer
Publisert

Før helgen ble det klart at Norges største alpinanlegg ble stengt, etter at regjeringen torsdag kunngjorde de mest inngripende tiltak i Norge i fredstid.

Nedstengningen av anleggene i Trysil, Hemsedal, Hafjell og Kvitfjell har ført til at godt over 1000 personer har blitt permittert fra jobbene sine.

Alpinco fortalte Børsen mandag at de med umiddelbar virkning har permittert rundt 275 av selskapets ansatte i Hafjell og Kvitfjell. 23 personer er fortsatt på jobb for å håndtere en stor strøm av forespørsler fra gjester som nå lurer på hva som skjer med reisen de allerede har bestilt.

Nå bekrefter den svenske skigiganten SkiStar, som eier og drifter anleggene i Trysil og Hemsedal, at de i første omgang permitterer over 600 ansatte.

- I den første fasen blir 400 ansatte i Trysil og 220 ansatte i Hemsedal berørt. Det er for tidlig å si noe mer, sier PR-sjef Linda Morell i Skistar til Børsen.

Dermed er minst 895 personer allerede permittert fra fire av landets største alpinanlegg. Totalt for skidestinasjonene er tallet trolig langt høyere.

I tillegg er et stort antall ansatte permittert fra mange andre av landets alpinanlegg:

  • Ifølge Bygdeposten er rundt 300 sesongarbeidere permittert i forbindelse med stenging av anlegget i Norefjell.
  • Oppdal skisenter i Trøndelag har permittert rundt 40 ansatte i forbindelse med stenging, ifølge NRK.
  • Ansatte ved Voss Resort og Myrkdalen Fjellandsby er permittert, ifølge Avisa Hordaland. Det er ikke klart hvor mange det omfatter.
  • Flesteparten av de 101 ansatte ved Rauland skisenter har fått permitteringsvarsel, ifølge Telemarksavisa.
  • Nærmere 200 ansatte i reiselivssektoren butikkene på øvre Sirdal er permittert, etter at Sirdal kommune stengte alpinanlegget, spisesteder, overnattingssteder og oppkjørte løyper, skriver Sirdal Media.
  • Beitostølen stengte både hotell og alpinanlegg før helgen. Det resulterte i at Beitostølen Resort permitterte samtlige 120 ansatte med umiddelbar virkning, skriver Avisa Valdres.
HYLLEST: Tor-Arne Isaksen fra Nordreisa bestemte seg for å slå et slag for alle som kjemper mot coronaviruset. Stuntet har slått an på sosiale medier. Video: Privat Vis mer

- Ingen rettigheter

Eiendomsinvestor Erik Teigen, som står bak det gigantiske leilighetsanlegget Skigaarden i Hemsedal, anslo overfor Dagens Næringsliv mandag at hans bedrift sammen med andre serverings- og overnattingssteder i Hemsedal har permittert 285 personer de siste dagene.

Han ga uttrykk for spesiell bekymring for sesongarbeidere, som han frykter står igjen med null kroner fra staten:

- Sesongarbeiderne er ofte unge tilreisende med ønske om gode opplevelser i vår fantastiske natur og gode arbeidsvilkår. Men hva nå? Et permisjonsvarsel gir så å si ingen rettigheter for vår viktigste arbeidsgruppe. De mest sårbare ansatte blir ikke fanget opp, sa Teigen til avisa.

Børsen snakket før helgen med Tommy Åsheim, daglig leder for Trysils største treffsted Restaurant Laaven, etter at han måtte låse dørene og permittere rundt 30 ansatte.

- Jeg er redd for at stengningene og frykten vi leser om nå mange steder i landet, bare er toppen av isfjellet. Dessverre tror jeg det kommer et skred av konkurser i restauranter, puber og reiselivssteder om tre-fire måneder, sa Åsheim da.

- Enorme konsekvenser

I SkiStar er de fortvilet over situasjonen, men understreker at det er en selvfølge at de lytter til myndighetenes krav.

- Vi er veldig lei oss for at denne situasjonen har oppstått. Vi beklager at vi er forpliktet til å stenge ned i Hemsedal og Trysil, men vi har selvfølgelig forståelse for beslutningen. Dette vil få enorme konsekvenser for våre gjester, ansatte og næringslivet i Hemsedal og Trysil, da vi er sentrum for alpindestinasjonene. I denne situasjonen ønsker vi å hylle våre ansatte som har håndtert denne situasjonen veldig bra, sier Morell til Børsen.

Hun sier det var viktig for selskapet at kommuneoverlegen i Trysil mandag besluttet å stenge alpinanlegget i Trysil ut resten av sesongen.

- Det er av stor betydning, ettersom vi kan informere våre gjester og ansatte. I disse ekstreme situasjonene er usikkerheten den verste. Nå kan vi fokusere på å informere våre gjester og å ta vare på våre ansatte.

Hun ønsker ikke å si noe om regjeringens økonomiske krisetiltak, ei heller hva stengingen av selskapets anlegg i Norge betyr for SkiStars økonomiske framtid.

- Det er for tidlig å si noe nå om hva slags konsekvenser dette får. Vår fokus akkurat nå er på våre gjester og medarbeidere.

Hun forteller at mange gjester har tatt kontakt etter at det ble klart at årets planlagte skitur ikke ble noe av.

- Det er mange tanker og spørsmål i en situasjon som dette, og det er helt naturlig at folk tar kontakt, sier Morell.

KARANTENE: I California har 7 millioner mennesker blitt bedt om å holde seg på ett sted. Nå kommer selveste «Governator» med sine karantenetips. Video: CNN / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

- Store ringvirkninger

Daglig leder Odd Stensrud i Alpinco, selskapet som eier og drifter anleggene og flere hotell på Hafjell og Kvitfjell, fortalte Børsen mandag kveld at han allerede ser store ringvirkninger som følge av nedstengningen.

- Både i Gudbrandsdalen og Lillehammer-regionen så er mye av aktiviteten om vinteren knyttet til reiselivsnæringen. Det er klart at det får en direkte konsekvens for den lokale næringa når hotellene stenger, alt lukkes og gjestene uteblir. Det får større konsekvenser for hver dag som går, sa han.

Likevel understreket han at det er en selvfølge for alpindestinasjonene å være en del av den nasjonale dugnaden som nå er igangsatt.

- Jeg oppfatter at det er stor forståelse blant alle alpindestinasjonene og reiselivsaktørene for at vi også må stille opp i denne dugnaden for å stoppe smittespredningen. Vi forholder oss til rådene vi får, og har stor forståelse for at disse grepene må tas.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer