Stenger omstridt gigafelt: - Uforutsigbare

Den nederlandske regjeringen ser ut til å legge ned Europas største gassfelt i oktober. - Har levd på lånt tid, sier norsk ekspert.

SKAL STENGES: Groningen-feltet i Nederland, Europas største gassfelt, skal etter planen stenges i oktober. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB
SKAL STENGES: Groningen-feltet i Nederland, Europas største gassfelt, skal etter planen stenges i oktober. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Vis mer
Publisert

I løpet av mindre enn fire måneder vil den nederlandske regjeringen stenge ned Europas største gassfelt, hevder anonyme kilder overfor Bloomberg. Avgjørelsen vil offisielt bli tatt seinere denne måneden.

Nedleggelsen vil begrense landets gassforsyning i tida fram mot neste vinter.

Forårsaket jordskjelv

Beslutningen om å stenge feltet kommer etter politisk press på grunn av de hundrevis av jordskjelvene feltet har forårsaket.

Groningen-feltet har siden 1963 vært en viktig gasskilde for store deler av Vest-Europa, samt en sentral inntektskilde for Nederland. Samtidig har den også skapt stor lokal motstand etter at hundrevis av jordskjelv har skadet tusenvis av hjem siden 1980-tallet.

Skulle det ende med at feltet blir vedtatt stengt i oktober, er det ingen overraskelse, sier Ole Hvalbye, råvareanalytiker i SEB.

- Hele feltet har levd på lånt tid. Den eneste grunnen til at man fortsatt litt til er at nederlenderne er solidariske og sa at de ikke ville støtte et krigsregime. Da var de villige til å risikere litt jordskjelv framfor å putte mer penger i lomma på Putin, sier Hvalbye til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.