Høye strømpriser:

Stenger restauranten - frykter kroken på døra

Ljosland Fjellstove har vært i drift siden 1937. Nå er eierne av Norges sørligste høyfjellsdestinasjon redde for at de må stenge dørene helt på grunn av de høye strømprisene.

KAN VÆRE SISTE SOMMER: Ljosland Fjellstove i Åseral kommune frykter de ikke kan ta imot gjester i vinter. Foto: Ljosland Fjellstove
KAN VÆRE SISTE SOMMER: Ljosland Fjellstove i Åseral kommune frykter de ikke kan ta imot gjester i vinter. Foto: Ljosland Fjellstove Vis mer
Publisert

«Vi beklager. Med dagens ekstreme strømpriser må vi dessverre holde restauranten stengt».

Det skriver Ljosland Fjellstove på sin Facebook-side, til stort engasjement fra overnattingsstedets følgere.

Til Børsen forteller daglig leder Mikael Schlezinger at restauranten fortsatt er åpen for fjellstovas overnattingsgjester, men at de ikke tar imot ekstra gjester, og at de har sett seg nødt til å delvis permittere kokken på restauranten.

- Vi taper penger på å holde åpent, forteller han.

HYLLER: Tesla-gründer hyller Statsminister Jonas Gahr Støre på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

- Blir kroken på døra

Stedet har historie tilbake til 1937, da det opprinnelig åpnet som en turistforeningshytte. I 1988 ble det privatisert, og i 2002 kjøpte ekteparet Mikael og Napawan Schlezinger det.

Nå frykter paret at de må stenge dørene til drømmestedet de kjøpte for 20 år siden, på grunn av de høye strømprisene.

- Vi gleder oss mildt sagt ikke til vinteren. Hvis vi ikke får støtte til strømregninga, så blir det kroken på døra. Rett og slett. Det er veldig trist, sier han.

Strømprisene i Sørvest-Norge er for tida dyrest i Norge, og slår kontinuerlig nye rekorder. Regjeringen har lovet at det skal komme en strømstøtte til næringslivet, men hvordan den skal se ut, og når den kommer, er fortsatt uvisst.

FRYKTER FRAMTIDA: Ekteparet Napawan og Mikael Schlezinger. Foto: Privat
FRYKTER FRAMTIDA: Ekteparet Napawan og Mikael Schlezinger. Foto: Privat Vis mer

- Ikke så mye mer å gjøre

Den daglige lederen forteller at de pleier å ha en strømregning på 10 - 15 000 kroner i måneden om sommeren. I sommer derimot, har regningene vært på rundt 35 000 kroner i måneden.

- Vi har brukt mindre strøm, men kostnadene har økt med 200 prosent, sier han.

- Hva er neste steg, hvis dere ikke får støtte?

- Det er ikke så mange flere steg. Vi har nå stengt restauranten, men vi må ha åpent for overnatting. Det er der vi sitter igjen med mest på bunnlinja. Men blir regninga større enn den er nå, så er det ikke så mye mer å gjøre, sier han.

- Veldig leit

Næringslivet i Åseral kommune fikk støtte til strømregninga fra januar til mars i år fra kommunen, som er en kraftkommune. Det er en innlandskommune, som ligger i Agder fylke.

Ordfører der, Inger Lise Lund Stulien (Ap), utelukker ikke at en liknende støtte vil komme på plass for tida framover også.

- Det er veldig leit at prisene som er nå rammer næringa så hardt. Nå kommer det sannsynligvis noe sentralt i nær framtid, men jeg vil tro det er stemning for å se på eventuelle tiltak i kommunen når vi møtes politisk igjen nå i starten av september, sier hun til Børsen.

ORDFØRER: Inger Lise Lund Stulien (Ap). Foto: Åseral kommune
ORDFØRER: Inger Lise Lund Stulien (Ap). Foto: Åseral kommune Vis mer

- Så du tror ikke at fjellstova må stenge dørene?

- Det håper jeg inderlig ikke. Men det er spesielle og krevende tider nå, sier hun.

- Er det ikke spesielt at næringslivet i kraftkommunen Åseral frykter at de må stenge dørene på grunn av høye strømpriser?

- Jo, det er spesielt. Det var argumentasjonen for at vi gikk inn og hadde en lokal ordning i vinteren som var også. Så lenge vi som det offentlige tjente på dette, så syns vi det var riktig at det gikk tilbake, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer