Stenger utesteder: - Ikke verdt det

Utelivsgigant i Oslo tar drastisk grep.

TAR SAKEN I EGNE HENDER: Utelivsgiganten NOHO Norway ville heller foretrukket at deres utesteder ble fullstendig nedstengt, framfor å skulle operere under dagens tiltak og restriksjoner. Nå tar de grep for å sikre overlevelse. Foto: Stian Schløsser Møller / NTB
TAR SAKEN I EGNE HENDER: Utelivsgiganten NOHO Norway ville heller foretrukket at deres utesteder ble fullstendig nedstengt, framfor å skulle operere under dagens tiltak og restriksjoner. Nå tar de grep for å sikre overlevelse. Foto: Stian Schløsser Møller / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi må ta noen grep for å overleve på sikt, sier utelivstopp Karl-Henning Svendsen til Børsen.

Mandag presenterte byrådsleder Raymond Johansen de nye smitteverntiltakene i Oslo. For utelivsbransjen har det siste døgnet vært preget av dyp fortvilelse og kriseplanlegging.

- Jeg har fått henvendelser fra mange bekymrede utelivsaktører, også i Bergen og Trondheim. «Hva gjør dere? Hva tenker dere? Vi sliter». De daglige lederne hos meg sitter nå med sine respektive Excel-ark og regner på «worst case»-scenario, fortsetter Svendsen.

Han er administrerende direktør i NOHO Norway, som driver noen av Oslos største utesteder. De omfatter blant annet Kulturhuset, Grisen, Colonel Mustard, Youngs og Eilefs Landhandleri.

Stenger dørene

Tiltakene som ble presentert i går omfatter hele utelivsbransjen - barer, kafeer, puber og restauranter, og de gjelder fra torsdag denne uka:

  • Påbudt å bruke munnbind innendørs for ansatte og gjester der man ikke sitter ved et bord.
  • Forbud mot å slippe inn nye gjester på serveringssteder etter klokka 22.

- Det heter også at du helst skal ha hjemmekontor, og at antall kontakter ikke bør overstige ti personer i sosiale sammenhenger gjennom ei uke. Med alle disse restriksjonene, vil du da gå ut, spør Svendsen retorisk.

Ifølge ham går ikke regnestykket opp. Det får dramatiske konsekvenser.

- Vi kommer til å ha innskrenkede åpningstider og noen dager kommer vi ikke til å ha åpent i det hele tatt. Vi har også konkludert med å stenge opp mot halvparten av stedene fullstendig. Rent økonomisk er det ikke verdt å holde åpent, mener Svendsen.

- Må permittere

Hvilke av utestedene som stenger krana fullstendig for en periode, skal selskapet kartlegge i løpet av dagen.

NOHO-sjefen understreker at han har forståelse for at det må tas grep i møte med smittetrykket. Likevel mener han at næringen har fått et ufortjent syndebukk-stempel.

- Avbestillingene renner inn. Vi må permittere ansatte. Det blir veldig vanskelig å få det til å gå rundt økonomisk.

- Slik situasjonen er i dag, med et så strengt smitteregime, mener jeg det hadde vært mer rettferdig om vi hadde blitt helt stengt ned og at det hadde blitt opprettet en god kompensasjonsordning som kunne fått oss over den verste tida.

- Melde oppbud

Da nyheten ble kjent i går, delte Morten Usterud, utviklings- og prosjektansvarlig i NOHO, også flere store bekymringer knyttet til tida framover.

- Med meterpresiseringen som kom forrige uke, innslippstopp klokka 22.00 og bruke av maske, så er det mange som kommer til å bli nødt til å stenge. I ytterste konsekvens vil flere måtte melde oppbud, uttalte han til Børsen.

Dagen etter at Norge stengte ned 12. mars i år, permitterte NOHO-gruppen 520 ansatte i Norge. Bare tre stykker satt igjen i administrasjonen.

- Fredag den 13. mars er en dag ingen i bransjen vil glemme på mange år. Nå er rundt 60 prosent av de vi permitterte tilbake i jobb, men de fleste av dem på færre timer enn de hadde før krisa, fortsatte Usterud.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

- Ekstremt frustrende

Han var på samme tid sterkt kritisk til at myndighetene strammer inn tidsrommet for innslipp på utestedene.

- Det er en invitasjon fra myndighetene til at folk skal holde festen hjemme. Der er det ingen restriksjoner, metergrensa finnes ikke og det er heller ingen som passer på at du spriter hendene dine og sørger for at ting går ordentlig for seg.

- Det er ekstremt frustrerende. Vi mener at vi er en del av løsninga, men vi blir alltid presentert som en del av problemet.

Raymond Johansen (Ap) uttalte på byrådets coronapressekonferanse mandag ettermiddag at myndighetene nå må få på plass en bedre kompensasjonsordning fra bransjen.

Statsminister Erna Solberg er klar over at utelivsnæringen i Norge har hatt store utfordringer under pandemien.

- Derfor er utelivsnæringen inkludert i ordningen vi har for kompensasjon til reiselivsnæring. Der restauranter og annet også er en del av det, sa Solberg under gårsdagens pressekonferanse, og fortsatte:

- For dem som har tap på mer enn 40 prosent kan komme inn og få en viss kompensasjon knyttet til det. Men det er en tøff runde for norsk reiselivsnæring og norsk utelivsnæring. Da håper jeg at disse reguleringene ikke skal vare så veldig lenge. At det er disse fem ukene fram til begynnelsen av desember, og at vi da faktisk kan ha litt lengre åpningstider eller komme litt lenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer