Mildvær i Europa:

Stenger

Kritisk situasjon for flere skianlegg i Europa.

FOLKETOMT: Mildvær i Sveits har fått katastrofale følger for det lokale skianlegget ved Dent de Vaulion. Dette bildet er tatt 2. februar og illustrerer krisa virksomheten står i. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
FOLKETOMT: Mildvær i Sveits har fått katastrofale følger for det lokale skianlegget ved Dent de Vaulion. Dette bildet er tatt 2. februar og illustrerer krisa virksomheten står i. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer
Publisert

Ved det populære vintersportsstedet Dent de Vaulion i Sveits, er ingenting slik det skal være på denne tida av året. Uvanlig høye temperaturer og grønnkledde bakker har nå tvunget det lokale skianlegget til å stenge ned.

Den sveitsiske storavisa Blick er blant mediene som omtaler «februarsjokket» som har rammet både skianlegget og det lokale næringslivet.

Turistene står nemlig for et særdeles viktig økonomisk bidrag til de lokale virksomhetene. Nå må bedriftseierne i stedet se at disse inntektene fordufter sammen med det lille som er igjen av snø.

TRIST SKUE: Her skulle landskapet egentlig vært kledd i hvitt - og fylt med skiturister. Slik gikk det ikke. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
TRIST SKUE: Her skulle landskapet egentlig vært kledd i hvitt - og fylt med skiturister. Slik gikk det ikke. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer

Ifølge Blick er det ikke ventet kaldere temperaturer med det første. Januar skal ha vært uvanlig varm - etterfulgt av en hittil altfor mild februar.

- Avgjørende

Skianlegget i Dent de Vaulion er ikke alene om å føle på liknende desperasjon. Mildvær skal ha rammet flere andre sveitsiske kantoner og skianlegg, ifølge avisa.

Ifølge Reuters har også skianlegg i Italia en usedvanlig tøff vinter - og peker på klimaendringer som årsak til utfordringene. Ved Monte Terminillo i Italia har nær alle butikker og barer stengt dørene som følge av at skituristene har uteblitt.

- En avgjørende detalj mangler for skianlegget: snø, sier Vincenzo Regnini, president i selskapet som driver de lokale transport- og skiheisanleggene, til Reuters.

Får ikke produsert

Også her hjemme har en rekke skidestinasjoner fått oppleve å måtte stenge ned anlegget som følge av høye temperaturer i vintermånedene de siste åra.

Flere benytter seg imidlertid av muligheten til å produsere snø gjennom snøkanoner. Selv det er ikke mulig i Monte Terminillo, forklarer Regnini.

- Ikke bare har snøen uteblitt, men de høye temperaturene har til og med gjort det umulig å produsere kunstsnø med kanoner, sa Regnini til Reuters.

- Å forvandle vann til snø trenger en temperatur på minst nær null grader. Forrige uke hadde vi 12 plussgrader, sier han.