Stenges resten av sesongen: - Trist

Norges største skidestinasjon blir stengt ut sesongen, mens flere hundre ansatte i Hafjell og Kvitfjell dag ble permittert.

STENGT: Skisenteret i Trysil er besluttet stengt resten av sesongen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
STENGT: Skisenteret i Trysil er besluttet stengt resten av sesongen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Fredag ble det kjent at både Hemsedal, Trysil, Hafjell og Kvitfjell stenger alpinanleggene sine som følge av corona-tiltakene regjeringen hadde varslet.

Det svenske selskapet Skistar, som eier og drifter anleggene i Hemsedal og Trysil, varslet at Hemsedal var besluttet stengt ut sesongen - mens Trysil ville holde stengt inntil videre. Mandag ettermiddag er det imidlertid klart at sesongen er over også der.

- I dag har vi fått beskjed av kommuneoverlegen i Trysil at det er gjort vedtak om at alpinanlegget er stengt resten av sesongen. Dette gjelder også skianlegget i Fulufjellet. For alle oss som er glad i snø, ski og fjell er dette selvfølgelig en trist beskjed, men i den krisen vi alle står midt oppi er det selvfølgelig et nødvendig vedtak som vi respekterer fullt ut, heter det i en oppdatering på Destinasjon Trysils hjemmesider.

Skistar har rundt 700 ansatte i alpinanleggene i Hemsedal og Trysil. Selskapet opplyser overfor Børsen mandag kveld at de ikke kan uttale seg om situasjonen før på tirsdag.

- Toppen av isfjellet

Børsen snakket før helgen med Tommy Åsheim, daglig leder for Trysils største treffsted Restaurant Laaven, etter at han måtte låse dørene og permittere rundt 30 ansatte.

- Jeg er redd for at stengningene og frykten vi leser om nå mange steder i landet, bare er toppen av isfjellet. Dessverre tror jeg det kommer et skred av konkurser i restauranter, puber og reiselivssteder om tre-fire måneder, spår Tommy Åsheim.

Han understreket at han ikke var bekymret for egen bedrift og ansatte på lengre sikt.

- Men uansett hva som skjer med corona-situasjonen de kommende ukene og månedene, vil dette sette sitt preg på neste vintersesong, også for oss, fortsatte han.

Permitteres

Totalt er det ventet at de fleste av de rundt 1000 personene som er ansatt i alpinanleggene i Hemsedal, Trysil, Hafjell og Kvitfjells primærvirksomhet permitteres, ifølge NRK.

- Det er klart at dette rammer oss hardt økonomisk. Bare i Hafjell og Kvitfjell har vi cirka 300 ansatte i vintersesongen, sa daglig leder i Odd Stensrud i Alpinco, selskapet som eier og drifter anleggene og flere hotell på Hafjell og Kvitfjell, til NRK før helgen.

- Mange av de smittede kommer fra alpinanlegg i Italia og Østerrike. I en slik situasjon vil det være helt feil av oss å ha åpent nå, sa han videre.

Han fortalte at anleggene foreløpig var planlagt stengt fram til 27. mars, men at det er en stor sjanse for at også påsken går tapt.

Mandag kveld forteller han at datoen ikke er endret, til tross for at Trysil nå er stengt ut sesongen.

- Vi har et stående pålegg fra lokale myndigheter om å holde stengt fram til 27. mars, og vi forholder oss til beskjedene vi får fra kommunen og kommuneoverlegen, sier Stensrud til Børsen mandag kveld.

POSITIVE TING: TV-lege Wasim Zahid oppgir fem grunner til optimisme under den pågående coronakrisen. Video: Wasim Zahid Vis mer

- Stor forståelse

Stensrud forteller at han opplever større og større ringvirkninger i regionen for hver dag som går.

- Både i Gudbrandsdalen og Lillehammer-regionen så er mye av aktiviteten om vinteren knyttet til reiselivsnæringen. Det er klart at det får en direkte konsekvens for den lokale næringa når hotellene stenger, alt lukkes og gjestene uteblir. Det får større konsekvenser for hver dag som går, sier han.

Likevel understreker han at det er en selvfølge for alpindestinasjonene å være en del av den nasjonale dugnaden som nå er igangsatt.

- Jeg oppfatter at det er stor forståelse blant alle alpindestinasjonene og reiselivsaktørene for at vi også må stille opp i denne dugnaden for å stoppe smittespredningen. Vi forholder oss til rådene vi får, og har stor forståelse for at disse grepene må tas, sier han.

- Helt stille

Han anslår at 2/3 av det som under en normal sesong er dager med skiturister i bakkene ble unnagjort før anleggene ble stengt.

- Nå får det en direkte konsekvens for ukene som gjenstår av sesongen. For bransjen og for oss er det store spørsmålet nå hva dette vil bety for neste sesong. Normalt på denne tiden bookes det allerede en del fra Danmark, Sverige og England for neste år. Nå er det helt stille. Det er et spørsmål om hvor lang tid det vil ta før ting normaliserer seg, og vi igjen kan gjenvinne det vi nå taper av terreng, sier han.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Alpinco permitterte i dag rundt 275 av selskapets ansatte med umiddelbar virkning. 23 personer er fortsatt på jobb for å håndtere en stor strøm av forespørsler fra gjester som nå lurer på hva som skjer med reisen de allerede har bestilt.

- Det er kanskje ikke så lett å gi et godt svar?

- Nei, men vi registrerer det som har skjedd i Trysil, og vurderer det dit hen at det trolig blir en forlengelse for vår del - og at det er en mulighet for at vintersesongen kan være over for vår del også. Men vi forholder oss først og fremst til rådene vi får fra lokale myndigheter her, sier han og understreker:

- Vi har en plan for å kunne åpne igjen til påske, dersom situasjonen skulle snu fort.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer