Corona

Stengt grense: - Forbannet

- Det er mye frustrasjon og stor bitterhet. Våre svenske kolleger betaler skatt til Norge, men står på bar bakke når de nektes å møte på jobb, sier klubbleder i hjørnesteinsbedrift i grensebyen Halden.

KRISE: Hans Petter Bærem er hovedtillitsvalgt ved Nexans, som med 850 ansatte er en hjørnesteinsbedrift i Halden. - Dette er i ferd med å bli et kjempeproblem, sier han om stengt grense som hindrer svenske dagpendlere å møte på jobb. Foto: Privat
KRISE: Hans Petter Bærem er hovedtillitsvalgt ved Nexans, som med 850 ansatte er en hjørnesteinsbedrift i Halden. - Dette er i ferd med å bli et kjempeproblem, sier han om stengt grense som hindrer svenske dagpendlere å møte på jobb. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er rettsløs. Etter å ha jobbet 20 år på norsk side av grensen, og betalt skatt til Norge i alle disse åra, så sitter jeg nå helt uten rettigheter. Ikke har jeg lov til å dra på jobb, og ikke har jeg noe sted å søke om dagpenger.

Fredrik Åhstrøm er mildt sagt oppgitt. Han er en av 6000 svenske statsborgere som dagpendler til jobb i Norge. Så lenge grensa er åpen, vel å merke.

For med unntak av svensker som jobber i samfunnskritiske funksjoner i Norge, sitter samtlige av disse dagpendlerne nå coronafast i hjemlandet etter at grensen mellom de to landene ble stengt natt til 29. januar.

Det rammer bedriftene de jobber i - og det merkes på lønnskontoen.

Flytende, men kritisk

Åhstrøm og 38 andre svensker bor i hjemlandet samtidig som de jobber ved kabelfabrikken Nexans i Halden. Flere av dem har spesialiserte oppgaver i den høyteknologiske produksjonen - og kan ikke uten videre erstattes.

- Vi holder oss flytende. Men det er kritisk, sier administrerende direktør i Nexans Norway, Ragnhild Katteland, til Børsen.

Etter at grensa stengte helt, har bedriften blant annet hentet inn pensjonister for å holde hjula i gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer