Corona

Stengt grense: - Forbannet

- Det er mye frustrasjon og stor bitterhet. Våre svenske kolleger betaler skatt til Norge, men står på bar bakke når de nektes å møte på jobb, sier klubbleder i hjørnesteinsbedrift i grensebyen Halden.

KRISE: Hans Petter Bærem er hovedtillitsvalgt ved Nexans, som med 850 ansatte er en hjørnesteinsbedrift i Halden. - Dette er i ferd med å bli et kjempeproblem, sier han om stengt grense som hindrer svenske dagpendlere å møte på jobb. Foto: Privat
KRISE: Hans Petter Bærem er hovedtillitsvalgt ved Nexans, som med 850 ansatte er en hjørnesteinsbedrift i Halden. - Dette er i ferd med å bli et kjempeproblem, sier han om stengt grense som hindrer svenske dagpendlere å møte på jobb. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er rettsløs. Etter å ha jobbet 20 år på norsk side av grensen, og betalt skatt til Norge i alle disse åra, så sitter jeg nå helt uten rettigheter. Ikke har jeg lov til å dra på jobb, og ikke har jeg noe sted å søke om dagpenger.

Fredrik Åhstrøm er mildt sagt oppgitt. Han er en av 6000 svenske statsborgere som dagpendler til jobb i Norge. Så lenge grensa er åpen, vel å merke.

For med unntak av svensker som jobber i samfunnskritiske funksjoner i Norge, sitter samtlige av disse dagpendlerne nå coronafast i hjemlandet etter at grensen mellom de to landene ble stengt natt til 29. januar.

Det rammer bedriftene de jobber i - og det merkes på lønnskontoen.

Flytende, men kritisk

Åhstrøm og 38 andre svensker bor i hjemlandet samtidig som de jobber ved kabelfabrikken Nexans i Halden. Flere av dem har spesialiserte oppgaver i den høyteknologiske produksjonen - og kan ikke uten videre erstattes.

- Vi holder oss flytende. Men det er kritisk, sier administrerende direktør i Nexans Norway, Ragnhild Katteland, til Børsen.

Etter at grensa stengte helt, har bedriften blant annet hentet inn pensjonister for å holde hjula i gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.