Stengt grense: - Under enhver kritikk

- Ekstremt dårlig forberedt, lyder opposisjonens dom.

STENGT: Fra 29. januar er Norge stengt for arbeidsinnvandrere - inkludert de mange tusen som bor i Sveige og daglig pendler til sine jobber på norsk side av grensa. Foto: Vidar Ruud, NTB
STENGT: Fra 29. januar er Norge stengt for arbeidsinnvandrere - inkludert de mange tusen som bor i Sveige og daglig pendler til sine jobber på norsk side av grensa. Foto: Vidar Ruud, NTB Vis mer
Publisert

6 000 norske arbeidstakere med hjemmeadresse i Sverige ble over natta nektet å møte på jobb da Norge stengte grensene 29. januar.

Fortsatt er det ingen avklaring på hvordan denne gruppa dagpendlere skal sikre livets opphold. Det holder absolutt ikke, mener Arbeiderpartiets Elise Bjørnebekk-Waagen, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

- Det er under enhver kritikk at regjeringen ikke hadde planlagt stengingen av grensa bedre. Disse manglende forberedelsene rammer vanlige folk som nå står uten inntekt, sier hun til Børsen.

- Grensa ble stengt som følge av smitte med mutert virus - det var viktig å handle raskt?

- Vi er nå nesten ett år inn i pandemien. Det er sjokkerende at dette ikke var bedre forberedt, kontrer Bjørnebekk-Waagen.

Nesten halvparten

Børsen skrev onsdag om kabelfabrikken Nexans i Halden som sliter tungt med å holde produksjonen oppe fordi 39 svenske spesialister ikke får møte på jobb så lenge det er stengt grense.

- Vi holder oss flytende. Men det er kritisk, sa administrerende direktør i Nexans Norway, Ragnhild Katteland.

ET SKREKKSCENARIO: Dette er statsminister Erna Solbergs tre scenarier rundt håndteringen av coronapandemien. Video: Regjeringen Vis mer

Nesten halvparten (46 prosent) av NHOs medlemsbedrifter med flere enn hundre ansatte melder om at de strenge innreiserestriksjonene fører til forsinkelser i produksjonen.

At også de ansatte sliter, er Nexans-arbeider Fredrik Åhstrøm et eksempel på.

- Jeg er rettsløs. Etter å ha jobbet 20 år på norsk side av grensa, og betalt skatt til Norge i alle disse åra, så sitter jeg helt uten rettigheter, sier han til Børsen.

- Uholdbar situasjon

Det er Åhstrøm og om lag 6000 andre svenske statsborgere med faste jobber i Norge som Bjørnebekk-Waagen hadde i tankene da Ap fremmet følgende forslag i Stortinget torsdag:

«Stortinget ber regjeringen sikre at grensependlere som nå ikke kan reise inn i landet for å jobbe på grunn av stengte grenser, blir omfattet av ordninger som sikrer økonomisk kompensasjon.»

- Jeg skjemmes, sier Aps Elise Bjørnebekk-Waagen. Foto: Peter Mydske
- Jeg skjemmes, sier Aps Elise Bjørnebekk-Waagen. Foto: Peter Mydske Vis mer

Så langt ser det ut til at bare SV og Senterpartiet blir med på laget.

- Jeg er skuffet over at ikke flere partier har stilt seg bak forslaget. Jeg håper virkelig de ombestemmer seg. Saken skal avgjøres 18. februar. Dette handler om folk som står i en uholdbar situasjon, uten inntekt, sier Ap-representanten.

Ikke fritt fram

I forkant av behandlingen i komiteen stilte Bjørnebekk-Waagen skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om hva regjeringen vil bidra med, og hvilke forberedelser regjeringen har gjort i forkant av at grensa ble stengt på kort varsel.

- Svaret er langt fra egnet til å imponere. Dette vitner om veldig dårlig beredskapsarbeid, sier hun til Børsen.

Statssekretær Vegard Einan (H) svarer slik når Børsen spør om det samme:

- Det er ikke sånn at vi ikke har tenkt på dette. Vi har forsøkt å se på ulike situasjoner som det er mulig å komme opp i. Men vi har altså ikke ytelser i systemet som fanger opp arbeidstakere som er forhindret fra å møte på jobb, uavhengig av årsak. Og ikke har vi noen tidligere erfaring med stengt grense heller.

ULIK METODE: På spørsmål om han er overrasket over Raymond Johansens uttalelser, svarer Bent Høie dette. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Kritikken går på dårlige forberedelser?

- Det er ikke vanskelig å skjønne kritikken. Utfordringen er at vi ikke har klart å finne gode løsninger innafor EØS-regelverket som samtidig tetter mot mulig misbruk, noe vi jo har sett omfattende eksempler på fra i vår, sier Einan.

Også i svaret til Bjørnebekk-Waagen peker Røe Isaksen på EØS-reglene. Einan forklarer:

- Vi kan ikke bare finne løsninger for fabrikkarbeider Göran fra Strømstad som jobber hver dag i Norge, men også for snekkeren fra Polen som jobber tre uker i Norge før han reiser hjem igjen. Vi kan ikke gjøre noe som åpner fritt fram for alle, sier Einan.

- Skjemmes

Svarene holder ikke mål, mener Bjørnebekk-Waagen.

- Regjeringen stengte grensa, og da må regjeringen ta ansvaret, mener hun.

Ap-politikeren er valgt inn på Stortinget fra Østfold (nå Viken) - der blant annet den nevnte kabelfabrikken Nexans i Halden altså holder til.

- Grensependlere er i praksis utestengt fra sin egen arbeidsplass. Regjeringen ser ikke ut til å ha forstått at for oss som bor i grenseområder så er det er felles bo og arbeidsmarked. Jeg skjemmes over måten regjeringen behandler grensependlere som nå står uten inntekt, sier Bjørnebekk-Waagen til Børsen.

Hun legger til:

- Det er ansvarsfraskrivelse når regjeringen peker på partene.

Ikke pekt på

Vegard Einan sier det beror på en misforståelse når det hevdes at han har pekt på partene – altså arbeidsgivere og arbeidstakerforeningene – for å finne en løsning.

- Det som skjedde var at departementet fikk spørsmål om bruk av permitteringsregelverket i denne situasjonen. Da svarte jeg at det er opp til partene å tolke regelverket i Hovedavtalen, men at en eventuell permittering ville gi rett til dagpenger.

- Altså forslag til løsning?

- I møter med LO og NHO har de avvist at dette kan anses som grunnlag for permittering og derfor ikke vil endre avtalene rundt dette. Noe regjeringen selvsagt tar til etterretning og forholder seg til.

- Hva blir da løsningen?

- Vi må se på dette i et større perspektiv. Den situasjonen som oppsto 29. januar, er jo ikke noe vi har erfaringer med fra tidligere. Men vi har mange erfaringer med at det er utfordringer knyttet til å åpne nye løsninger – som til dels omfattende juks med ordningene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer