Stengt handel: - Ikke treffsikkert

NHO og Virke håper man unngår nedstengte kjøpesentre i framtida.

STENGT: Strømmen storsenter var et av kjøpesentrene som ble rammet av nedstengningen. Foto: Lise Åserud / NTB
STENGT: Strømmen storsenter var et av kjøpesentrene som ble rammet av nedstengningen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag kunngjorde Bent Høie at regjeringen går bort fra de særlig strenge tiltakene i østlandsområdet.

Dette var i tråd med FHI og Helsedirektoratets anbefalinger. I praksis betyr det at de såkalte ringtiltakene blir opphevet. Dette var tiltak som ble innført i en rekke kommuner som følge av mutantutbruddene i Nordre Follo og Halden.

- Ikke treffsikkert

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i næringslivsorganisasjonen Virke, sier at de er fornøyd med at regjeringen følger helsemyndighetenes råd, og får slutt på de strenge smitteverntiltakene vi har hatt i drøye tre uker.

- Når det åpnes for at kommunene igjen har større frihet til å gjøre sine egne vurderinger, vil Virke minne om behovet for treffsikre tiltaket som ikke er til unødvendig hinder for næringsvirksomhet, sier Kristensen og fortsetter:

- Vi har oversendt en grundig dokumentasjon for at dette å stenge kjøpesentre og butikker ikke er et treffsikkert tiltak.

Økt mobilitet

Virke viser da blant annet til tall de har hentet inn som viser det de omtaler som en utilsiktet effekt av nedstengte kjøpesentre i Ring 1- og Ring 2-kommunene, nemlig kjøpesenterturisme.

«I nærkommunene, som ville vært det mest naturlige alternative kjøpesenterdestinasjon for innbyggerne i Ring 1 og Ring 2- kommunene, økte omsetningen innen mat og drikke med snaue 42 prosent. Omsetningen innen hus og hjem og i spesialbutikkene gikk opp med gikk opp med rundt 32 og 19 prosent», heter det i et skriv Virke har sendt til regjeringen.

Virke påpeker at det er nærkommunene som kommer klart best ut. Det er nemlig bare her dagsomsetningen er høyere etter nedstengningen i Ring 1 og Ring 2.

Omsetningen har gått opp innenfor kategoriene «mat og drikke», «spesialbutikker», «hus og hjem», «service og tjenesteytende» og «servering», mens nedgangen innen «Klær, sko og vesker» er vesentlig mindre enn i resten av landet.

«Dette viser at en del forbrukere utenfor disse nærkommunene har reist til kjøpesentre i nabokommunene, men totalbeløpet som er lagt igjen her er vesentlig mindre enn omsetningstapet for kjøpesentrene i tiltakskommunene», skriver Virke.

- Bør unngås

Siden Virke mener at nedstengte kjøpesentre ikke er spesielt treffsikkert tiltak, har de også forventninger til lettelser nå.

- Målet må være å få flest mulig virksomheter i gang igjen og sikre at permitterte ansatte kan komme tilbake på jobb, uten at dette går på bekostning av smittevern, sier Kristensen.

NHO Service og Handel ser også fram mot at butikker i kjøpesentre kan åpne igjen, fordi de ser det samme som Virke:

Folk drar på kjøpesenter i nabokommuner.

- Gjennom perioden med stengte kjøpesenter har man imidlertid registrert økt mobilitet blant forbrukerne og at man har reist lengre enn vanlig og bidratt til sterkt økt omsetning i de butikker som har holdt åpent. Dette bør unngås, sier Linda Vist direktør for handel i NHO Service og Handel, og legger til:

- Våre erfaringer er at nedstengning på kjøpesentre kan unngås i framtida hvis smitteverntiltakene er strenge nok.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer