Stengt på dagen: - Grovt

Mener beboerne «i praksis har flyttet inn på en byggeplass». Utbygger slår hardt tilbake.

- ALVORLIG SAK: Dette var synet som møtte Plan- og bygningsetaten og politiet under en befaring i Mariboes gate 14 forrige uke. Bildet viser et av fellesarealene i bygget hvor det er gitt midlertidig brukstillatelse. Foto: Plan- og bygningsetaten
- ALVORLIG SAK: Dette var synet som møtte Plan- og bygningsetaten og politiet under en befaring i Mariboes gate 14 forrige uke. Bildet viser et av fellesarealene i bygget hvor det er gitt midlertidig brukstillatelse. Foto: Plan- og bygningsetaten Vis mer
Publisert

For ei uke siden besluttet politiet å stenge arbeidet ved et nybygg i Oslo sentrum på dagen. Bakteppet var en rekke «farlige» funn i forbindelse med oppføring av en ny boligblokk i Mariboes gate 14 - der flere beboere allerede har flyttet inn.

«Avdekte feil og mangler på sikkerheten for beboerne var så grove at byggeplassen ble pålagt umiddelbar stans», heter det i en pressemelding fra politiet.

Det var Vårt Oslo som først omtalte saken.

- FOR LAVT: Dette bildet viser et rekkverk som ifølge kommunen kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. Foto: Plan- og bygningsetaten
- FOR LAVT: Dette bildet viser et rekkverk som ifølge kommunen kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. Foto: Plan- og bygningsetaten Vis mer

Overfor Børsen opplyser Plan- og bygningsetaten at man nå vurderer å trekke tilbake den midlertidige brukstillatelsen for flere av leilighetene. Dermed risikerer de ferske innflytterne å måtte snu i døra.

I alt skal det dreie seg om 16 boenheter. Nå mener kommunen at de ga grønt lys på feil premisser.

- I denne saken har foretakene signert samsvarserklæring for at bygget er sikkert og klart til bruk allerede i april. Det er helt åpenbart at opplysningene vi har fått inn i de to søknadene om brukstillatelse er helt feil, og dermed har vi gitt brukstillatelse for de første leilighetene på feil grunnlag. Dette framstår som en svært alvorlig sak, sier enhetsleder for tilsyn, Karin Remark Engebretsen i en pressemelding.

RØMINGSVEI: Kommunen mener de har gitt midlertidig brukstillatelse på feil premisser etter at de oppdaget flere feil og mangler under en befaring i Mariboes gate. Foto: Plan- og bygningsetaten
RØMINGSVEI: Kommunen mener de har gitt midlertidig brukstillatelse på feil premisser etter at de oppdaget flere feil og mangler under en befaring i Mariboes gate. Foto: Plan- og bygningsetaten Vis mer

Det var torsdag forrige uke at politiet utførte kontroll på byggeplassen sammen med Plan- og bygningsetaten, El-tilsynet og Arbeidstilsynet. Under befaringen ble det blant annet avdekket følgende forhold og mangler:

  • Brannvarslingsanlegget er koblet ut og røykdetektorer er tildekket.
  • Rømningsveier hadde dører med nøkkellås, var oppstuvet eller hadde hindringer i seg.
  • Det var i hovedsak ikke plassert ut brannslukkingsutstyr i boenhetene, men mens tilsynet pågikk kom det arbeidere med slukkeutstyr og plasserte dette ut sporadisk.
  • Rekkverk i rømningsvei var i flere etasjer for lavt, og hadde i flere tilfeller åpninger. Flere rekkverk på balkonger var også for lave.
  • Parkeringskjeller uten funksjonelle røykdetektorer og sprinkleranlegg.
  • Ikke fungerende selvlukker til brannsluse i kjeller.
KOBLET UT: Brannvarslingsanlegg som er utkoblet. Foto: Plan- og bygningsetaten
KOBLET UT: Brannvarslingsanlegg som er utkoblet. Foto: Plan- og bygningsetaten Vis mer

Plomberte «grove tilfeller»

Ifølge politiets pressemelding ble et 20-talls arbeidere umiddelbart bortvist fra byggeplassen.

«El-tilsynet avdekket ytterligere mangler og farlige forhold som resulterte i stenging og plombering av el-anlegg i deler av bygget. Politiet plomberte i tillegg de groveste tilfellene for å forebygge fortsatt uautorisert arbeid og forhindre at beboere utsettes for livsfare», skriver politiet.

- Vi har stor sympati for beboerne som har flyttet inn i god tro i et bygg som kan være farlig for deres liv og helse. Det er klart at beboerne i de 16 leilighetene kommer i en svært vanskelig situasjon på grunn av denne saken. Likevel må hensynet til liv og helse gå foran, fortsetter Engebretsen.

Kan bli dyrt

I politiets pressemelding konkluderes det med at «det må omfattende dokumentasjon til før arbeidet kan gjenopptas».

- Det er gitt et varsel om tvangsmulkt på 500 000 kroner. Arbeidene må stanses av hensyn til beboernes sikkerhet. Det bor folk der, men brannsikringen var ikke i orden da vi var på tilsyn. Det er viktig å få det på plass, sier Engebretsen til Børsen.

Enhetsleder for byggesak, Aleksander Stein Engvoll, opplyser at de nå avventer svar fra utbygger.

- Siden det er farlig å bo i bygget, har vi gitt en kort frist til 10. juli for å komme med uttalelser. Vi er kjent med at de ansvarlige har startet sikring av bygget, og vi håper for beboernes skyld at de ordner opp raskest mulig, sier han.

- Vi understreker altså at bygget skal være ferdig og trygt for bruk før man kan sende søknad om brukstillatelse. Dette er ikke akseptabel framferd.

- Sikkerheten ivaretatt

Byggeindustrien har vært i kontakt med styreleder hos byggherre Brl M14 og daglig leder hos entreprenør Slottsbygg, Jens Peter Harbak. Nettstedet skriver at han er forundret over myndighetenes karakteristikk av sikkerheten i bygget.

Artikkelen fortsetter under:

LUKSUSLEILIGHETER: Dagbladet reiser til Dubai for å se etter leiligheter som nordmenn eier i skjul for norske skattemyndigheter. Reporter: Eiliv Frich Flydal. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Sikkerheten til beboerne har vært gitt høy prioritet og er ivaretatt fra første dag leilighetene er tatt i bruk. Både rømningsveier, brannslukking, detektorer og sprinkleranlegg har vært helt intakt.

- (...) Det medfører riktighet at det har manglet plombering på enkelte branndører, men disse dørene kunne ikke låses og nøkkel var fjernet, i påvente av at vi skulle få levert plastdekslene som skulle monteres foran dørvrider. Altså var brannrømningsfunksjonen uinnskrenket, skriver Harbak til Bygg.no.

- Kjenner seg ikke igjen

Børsen har vært i kontakt med Bing Hodneland advokatselskap, som representerer byggherre Brl M14 og Slottsbygg AS. Overfor Børsen opplyser advokat Alf Kåre Knudsen at hans klient mener bygget er trygt å bo i.

- Utbygger kjenner seg ikke igjen i karakteristikkene som er benyttet av det offentlige. Utbygger har begrunnet sitt syn på en grundig måte til PBE, og vedlagt rapporter fra brannkonsulenter, prosjekterende av sprinkleranlegg og leverandører av brannalarmanlegg.

- Det ble ifølge kommunen signert en samsvarserklæring – som forsikret at bygget var sikkert og klart til bruk i april – hva har skjedd her?

- Det var avgitt en samsvarserklæring på at 16 leiligheter av til sammen 25 som var klar til bruk i april. Dette innebærer at utbygger har vært fullstendig åpen på at det gjensto byggearbeider. Denne står utbygger fortsatt ved. Utførende elektrofirma har innlevert en samsvarserklæring på at det er levert et fungibelt ledesystem, uten at dette var ferdigstilt. Firmaet tar selvkritikk på dette.

- Hvordan skal utbygger ordne opp i feilene?

- Brannalarmanlegget og sprinkleranlegget var testkjørt og fungerte under tilsynet, men i leiligheter hvor det var byggeaktivitet var sprinkelhoder og detektorer tildekket for å beskytte mot skade. Dette ble fjernet under tilsynet.

Artikkelen fortsetter under:

Vil unngå dramatisk utfall

På spørsmål om hvordan utbygger forholder seg til den eventuelle tvangsmulkten på 500 000 kroner, svarer Knudsen:

- Utbygger vil selvsagt respektere pålegget fra PBE i saken slik at man ikke må betale denne tvangsmulkten.

Knudsen opplyser at utbygger har «jobbet intenst» med å dokumentere og besvare de spørsmål Plan- og bygningsetaten måtte ha.

- Utbygger har blitt gitt frist til fredag 10. juli med å svare ut dette varselet og opplever at man har en konstruktiv og god dialog med PBE. I dialog med PBE regner utbygger med å finne en mindre inngripende løsning enn å tømme bygget dersom PBE fortsatt mener at det foreligger avvik eller forhold som må rettes.

Advokat Alf Kåre Knudsen legger til følgende:

  • Nærmest alle avvik (som i hovedsak er knyttet til beboerens sikkerhet) er redegjort for i etterfølgende dialog med etaten.
  • I kontrollen ble det som eksempel lagt til grunn av det tverrfaglige kontrolltemaet at sprinkleranlegget ikke hadde vann og brannvarslingsanlegget var utkoblet. Dette var feil, og er raskt imøtegått med bl.a dokumentasjon på at sprinkleranlegget hadde vanntrykk på over 7 bar og rapport fra eksterne om at brannvarsling fungerer.
  • Noen få gjenstående punkter ble utbedret i forbindelse med påleggets tillatelse for å «sikre arbeidsstedet» og å bedre «beboernes brannsikkerhet». Sistnevnte var gjort i løpet av svært kort tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer