Stengt på dagen: - Alvorlige brudd

Espresso House Torgalmenningen i Bergen får ikke åpne igjen før Mattilsynet har vært på nytt tilsyn.

SKITT: Espresso House Torgallmenning i Bergen ble stengt på dagen etter et tilsyn fra Mattilsynet. Foto: Mattilsynet
SKITT: Espresso House Torgallmenning i Bergen ble stengt på dagen etter et tilsyn fra Mattilsynet. Foto: Mattilsynet Vis mer
Publisert

Under en inspeksjon av Espresso House Torgalmenningen i Bergen mandag fant Mattilsynet så alvorlige mangler at kafeen ble stengt på dagen, skriver Bergens Tidende.

Kafeen, som går over to etasjer, fikk karakteren «alvorlig brudd på regelverket» i en rapport fra tilsynet.

- Folk kan bli syke

Mattilsynet observerte skitne kniver og vegger, sluk i både utslagsdel og kjøkken med et lag av skit i rista og fryseskap som hadde tykt belegg av frø og brødsmuler.

«Det mangelfulle renholdet som er observert i virksomheten, kan være en stor kilde til forurensing av matvarene i lokalet og et alvorlig brudd på regelverket. Mattilsynet vurderer derfor at det er en stor sannsynlighet for at maten blir forurenset, og fortsatt drift kan gjøre at folk blir syke av maten», heter det i tilsynsrapporten, ifølge BA.

BT skriver at Mattilsynet er krystallklare:

«Dere må umiddelbart stanse all håndtering av mat i virksomheten» og «Dere kan ikke selge/omsette mat».

- Manglende renhold

Overfor BA forteller seniorinspektør i Mattilsynet, Margrethe Wold, at det var flere ting som kunne utgjøre en helsefare, noe som er eneste grunn til at Mattilsynet fatter vedtak om stenging uten forhåndsvarsel.

- Det ene var manglende renhold, men det kom også fram mangler ved intern kontroll. De følger ikke sin egne vaskerutiner, og det var uklart hvem som har ansvaret for virksomheten. Begge deler er alvorlig når man skal håndtere mat, sier Wold.

SKITT: Mattilsynet fant flere eksempler på dårlig renhold. Foto: Mattilsynet
SKITT: Mattilsynet fant flere eksempler på dårlig renhold. Foto: Mattilsynet Vis mer

Det kommer også fram at kafeen ikke har daglig leder, og at det ikke ble vasket ved stenging dagen før som følge av mangel på ansatte.

Kafeen får ikke åpne igjen før Mattilsynet har vært på ny inspeksjon og vurdert tiltakene som er gjort.

Derfor henger det også et skilt på døra nå som informerer om at kafeen er stengt.

Espresso House beklager

Brede Andersen, regionsjef for Espresso House Norge, har i en likelydende melding til de to bergensavisene skrevet at kafeen tidligere har fått gode resultater ved kontroller, men at de nå har iverksatt tiltak etter Mattilsynets tilsynsrapport.

- Vi tar denne situasjonen svært alvorlig og det er tydelig at det har vært mangler i våre rutiner hos Espresso House Torgalmenningen, og dette beklager vi, skriver Brede Andersen, regionsjef for Espresso House Norge.

Han skriver at en ny daglig leder vil være på plass fra 1. oktober, og at de har et kvalitetsprogram som inneholder rutiner og instruksjoner for mattrygghet og renhold.

- Vi har god dialog med Mattilsynet om hvilke tiltak vi må iverksette, og kommer til å åpne igjen så fort vi får smilefjeset tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer