Høye strømpriser og kuldegrader har gjort at Vidar Magne Gjedtjernet (60) måtte stenge de fire vaskeanleggene sine på Romerike, Kongsvinger og Flisa søndag 4. desember.
- Det synes jeg er veldig vemodig, sier Gjedtjernet til Dagbladet.
Han forteller at han hver måned bruker i overkant av 10 000 kilowatt per anlegg.

Flytter fra Norge
- Nå som strømprisene ligger på nesten åtte kroner, ville jeg ha endt opp med en strømregning på drøye 320 000 kroner for alle fire vaskeanleggene bare i desember.
- Det er en kostnad selskapet jeg eier, Vask AS, ikke kan forsvare, sier han.
Det var Eidsvoll Ullensaker Blad som omtalte saken først.
Skyhøye utgifter
Gjedtjernet har vært i bilvaskbransjen i over 20 år, og sier at han aldri har opplevd noe liknende tidligere.
- At vi må holde stengt synes jeg er veldig synd, både for kundene, men også for meg. Dette er jo levebrødet mitt. Politikerne burde tilbudt en fastpris på oppvarming til de bedriftene som trenger det. Noe må skje i dag, og ikke om noen uker.

Til tross for den vanskelige situasjonen Gjedtjernet står i, har han ikke vurdert å legge ned vaskeanleggene for godt.
- Det som skal til for at vi åpner igjen, derimot, er gode temperaturer og flere perioder med mildvær, slik at strømregninga ikke blir for høy.
Vaskeanleggene bruker varmtvann for å varme opp platene i gulvet på bilvasken. Det er dette som er hovedgrunnen til at strømkostnadene har økt.
- Når folk vasker bilene sine og vannet renner av, havner det overflødige vannet på disse platene og fryser på grunn av kalde temperaturer. Med mindre varmeanlegget er på, vil gulvet bli glatt, og folk kan skade seg, sier bedriftseieren.
I hele 2021 forteller Gjedtjernet at han hadde et strømforbruk på 140 000 kroner. Da hadde han fastpris på strøm, men slik er det ikke lenger.
- Om jeg hadde holdt åpent fire måneder etter hverandre med dagens strømpris og temperatur, hadde jeg gått med million-minus.
Kritiserer prioriteringene
Gjedtjernet forteller at han i løpet av høsten har sjekket opp flere fastprisavtaler for å spare penger, men til ingen nytte.
På Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) sine hjemmesider opplyses det at bedrifter kan søke om støtte fra 24. november 2022, om de bruker over tre prosent av omsetningen til strøm.
Søknadsfristen var satt til søndag 11. desember og skal i utgangspunktet gjelde for månedene oktober, november og desember.

Trenger et areal større enn EU
Gjedtjernet sier han ble varslet om NHOs strømstøtte av kraftleverandøren sin tirsdag 29. november.
Han forklarer at han ikke rakk å søke innen fristen, fordi han måtte skaffe ytterligere signert dokumentasjon fra regnskap til søknaden, og måtte stenge vaskeanleggene den 4. desember.
- Vi er jo ikke mer enn drøye fem millioner innbyggere i Norge, og likevel er strømprisene svært ulike i hele landet. Statsministeren bør rydde opp hjemme først, før han begynner å forhandle energiavtaler med andre land, avslutter Gjedtjernet.