Stengte på dagen - nå har de åpnet igjen

Restauranten Babbo Collective på Grünerløkka i Oslo har i løpet av sin korte åpningstid allerede stengt på dagen to ganger.

OMSTRIDT: Babbo Collective Øvrefoss åpnet i mars i år. I slutten av juni fikk de beskjed fra Oslo kommune om at de har mistet retten til å ha uteservering. Foto: Nicolai Eriksen/Dagbladet
OMSTRIDT: Babbo Collective Øvrefoss åpnet i mars i år. I slutten av juni fikk de beskjed fra Oslo kommune om at de har mistet retten til å ha uteservering. Foto: Nicolai Eriksen/Dagbladet Vis mer
Publisert

I starten av august stengte restauranten Babbo Collective på Øvrefoss på Grünerløkka i Oslo dørene på dagen.

Oslo kommune hadde da flere ganger gitt dem advarsler om at de brukte for stor plass til uteserveringen sin. Til slutt sa bydel Grünerløkka opp kontrakten med restauranten om leie av uteområdet.

Gründer av restauranten Lennart Petersen mener derimot at de har justert arealet de brukte av fortauet framfor restauranten. I protest mot kommunen stengte han hele restauranten.

Etter å ha vært stengt i omtrent ei uke, åpnet restauranten dørene igjen i helga - men da uten uteservering.

STILLE PROTEST: Restauranten valgte å stenge da kontrakten om leie av uteområdet ble sagt opp av Oslo kommune. Foto: Nicolai Eriksen/Dagbladet
STILLE PROTEST: Restauranten valgte å stenge da kontrakten om leie av uteområdet ble sagt opp av Oslo kommune. Foto: Nicolai Eriksen/Dagbladet Vis mer

- Nådde målet vårt

- Hensikten med protesten var å belyse behovet for et bedre regelverk og kontroll. Det handlet om å ta opp problemene med trakassering og mobbing, som har vedvart altfor lenge. Og sånn sett mener jeg vi nådde målet vårt, skriver Lennart Petersen i en SMS til Børsen.

Mens restauranten var stengt, pågikk det en underskriftskampanje der Osloborgerne kunne vise sin støtte til dem. Ifølge Petersen samlet de 700 underskrifter, som nå er overlevert til kommunen.

Til Børsen skriver Petersen at et vendepunkt for at de valgte å åpne igjen ble et møte med huseieren, som skal ha ført til et bedre samarbeid mellom dem.

Han kommer likevel med kraftig skyts mot hvordan Oslo kommune har håndtert saken.

- Det er valg i år, og jeg mener det er avgjørende å få i gang diskusjoner om hva slags Oslo vi ser for oss. Jeg er forferdet over mangelen på interesse for å skape en levende hovedstad som er i tråd med 2030-målene. Det ser ut til at et utdatert regelverk og fokus på straff og kontroll fortsatt råder i 2023, skriver Petersen.

- Hensyn til framkommelighet

Oslo kommune, ved bydel Grünerløkka som har håndtert saken, har blitt forelagt kritikken fra Babbo-gründeren.

I en e-post til Børsen skriver pressevakt Nedim Dizdarevic at restauranten har mistet retten til uteservering ut høstsesongen, men at de igjen kan søke om leie av gateareal neste vår.

- Bydel Grünerløkka er rik på kafé- og restaurantliv. Slik ønsker vi at det skal fortsette å være, og vi legger derfor til rette for det gjennom utleie av gateareal. Av hensyn til framkommelighet for bydelens innbyggere er det viktig at aktører som leier gateareal ikke går ut over arealet de har fått leid, skriver han.

Bydelen mener at restauranten ikke har forholdt seg til avtalt uteareal, og at det er derfor kontrakten med dem har blitt sagt opp.

- De står fritt til å søke på nytt for vår, sommer og høst 2024, skriver han.

Da Babbo Collective stengte i august, var det ikke første gang det hadde skjedd. I mai stengte restauranten umiddelbart da politiet kom på besøk, og ikke var fornøyd med det de ble møtt med.

Rune Isaksen, daglig leder i restauranten, mente da at det ikke var politiet som stengte restauranten, men at de selv valgte å avslutte kvelden rundt stengetid da politiet kom på besøk.

Dagen etter var restauranten åpen igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer