Erna Solberg og Sindre Finnes

Sterkt år for Sindre Finnes

Sindre Finnes gjorde det godt året etter at han og kona Erna Solberg flyttet ut av statsministerboligen.

SKATTEN MIN: Erna Solberg innrømmet - en uke etter høstens valg - at hun var inhabil en rekke ganger de åtte årene hun var statsminister som følge av ektemannen Sindre Finnes omfattende aksjehandler. Her er de fotografert sammen i 2022. Foto: Heiko Junge / NTB
SKATTEN MIN: Erna Solberg innrømmet - en uke etter høstens valg - at hun var inhabil en rekke ganger de åtte årene hun var statsminister som følge av ektemannen Sindre Finnes omfattende aksjehandler. Her er de fotografert sammen i 2022. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Solberg/Finnes-saken boblet i innspurten av valgkampen, og sprakk fullstendig én uke etter valget. Da innrømmet Erna Solberg at hun hadde vært inhabil flere ganger i løpet av sine åtte år som statsminister som følge av ektemannens omfattende aktiviteter på aksjemarkedet.

Over 3200 aksjehandler gjennomførte Sindre Finnes i årene 2013 til 2021, da kona styrte landet.

Nå viser skattelistene for fjoråret at Sindre Finnes kan si seg fornøyd med hvordan inntekt og formue utviklet seg det første året kona måtte overlate statsministerboligen til Jonas Gahr Støre.

Fra 2021 til 2022 økte Finnes formuen fra 2,3 millioner kroner til 3,6 millioner kroner. Altså opp 1,3 millioner kroner.

Partileder i Høyre Erna Solberg vil fortsatt være gift med Sindre Finnes. Kommentator i Dagbladet mener det er utidig å be noen skille seg. Video: NTB / Dagbladet TV Vis mer

Erna Solberg hadde på sin side en formue på 4,6 millioner kroner i 2022, nær uendret fra året før.

Det innebærer at Høyres partileder rykker ned fra en 8. plass til en 11. plass på oversikten over Stortingets rikeste. Den listen toppes av Solbergs partikollega Nikolai Astrup med en formue på 561 millioner kroner.

Finnes lønnsvinner

Ekteparet Solberg/Finnes har felles økonomi, har Erna Solberg forklart.

Skattetallene viser at Sindre Finnes tjente nesten 1 million kroner mer enn kona i fjor.

Finnes tjente 2,3 millioner kroner i 2022, noe som er 800 000 over inntekten hans året før. Børsen har ikke kunnskap om denne økningen tilskriver seg fra et svært godt lønnsoppgjør i NHO-foreningen Norsk Industri, der Finnes er fagdirektør, eller om forklaringen ligger et annet sted.

Erna Solberg tjente på sin side 1,4 millioner kroner i 2022. Det er drøyt 300 000 kroner over den faste lønna til stortingsrepresentantene, men mindre enn de 1,6 millionene hun tjente i sitt siste år som statsminister i 2021.

Kontrollhøring

Sindre Finnes uttalte nylig at han kommer til å selge alle sine børsnoterte enkeltaksjer i løpet av 2024.

Det står i en skarp kontrast til den lista som Høyre la fram uka etter høstens valg. Den viste at Finnes hadde handlet aksjer 3600 ganger i løpet av årene 2013 til 2021.

Lista var imidlertid full av mangler og feil, og antallet handler ble seinere justert ned til nær 3300, noe Solberg ikke unnlot å påpeke da hun ble grillet av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget i den omfattende habilitetshøringen tirsdag 7. november.

Kontrollkomiteen har nylig forlenget sin selvpålagte frist for når de skal legge fram sin innstilling, og konkludere i habilitetssakene, til januar neste år.

Ikke Økokrimsak

Fredag 3. november, altså fire dager før kontrollhøringen, konkluderte Økokrim med at det ikke var grunnlag for å reise sak mot ekteparet Solberg/Finnes for brudd på reglene om innsidehandel.

Den konklusjonen lå tungt på vektskåla da Solberg mandag 13. november, mindre enn en uke etter kontrollhøringen på Stortinget fortalte at hun er mer motivert enn på lenge til å fortsette som partileder og dermed være Høyres statsministerkandidat også i 2025.