- Sterkt inntrykk

Synet av samiske demonstranter som bæres bort av politiet opprører SVs påtroppende leder. Dersom Kirsti Bergstø skulle lenket seg fast for en politisk sak, ville Fosen-saken vært høyt på lista, forteller hun til Dagbladet.

PREGET: Pårtroppende SV-leder Kirsti Bergstø ble opprørt av å se politiet bære bort samiske demonstranter. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
PREGET: Pårtroppende SV-leder Kirsti Bergstø ble opprørt av å se politiet bære bort samiske demonstranter. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Både Fosen-demonstrantene og politiet trappet torsdag opp sin innsats. Mens aksjonistene blokkerte flere departementsinnganger, gikk politiet til pågripelser.

Påtroppende SV-leder Kirsti Bergstø forteller Dagbladet at det gjorde sterkt personlig inntrykk. Bergstø ble opprørt av å se politiet bære bort unge mennesker i samedrakt med tvang.

- Det er sterkt å se fredelige demonstranter bli båret bort. SV og andre partier har prøvd å presse fram en konsekvens av høyesterettsdommen og den pågående situasjonen med brudd på menneskerettighetene, sier Bergstø til Dagbladet.

Greta Thunberg ble båret vekk to ganger i løpet demonstrasjonene i Oslo onsdag morgen. Til Dagbladet kaller hun vindmølleparken på Fosen «en stor forbrytelse». Video: Håvard T. L. Knutsen. Reporter: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

- På et tidspunkt er begeret fullt, på et tidspunkt mister de som er ofre tilliten til systemet, fortsetter hun alvorlig.

Bergstø mener myndighetenes behandling av vindkraftparken på Fosen gjør at urfolk mister troen på det systemet.

- De unge aktivistene stiller nå spørsmål om man kan stole på Norge som rettsstat. Det virker ikke som Norge har lært nok på 40 år siden Alta-kampen, sier hun videre.

Bergstø sier kampen mot vindmøllene på mange måter er en fortsettelse av samefolkets årelange kamp mot statlige overgrep.

- Storsamfunnet ser på et område som urørt norsk natur mens urfolk ser et samisk bruksområde.

Tirsdag ble Fosen-demonstrasjonene utvidet til Finansdepartementet. Etter noen timer ble demonstrantene løftet bort av politiet. Video: Magnus Paus. Reporter: Siri Åbø Wiersen / Dagbladet Vis mer

- Kunne du lenket deg fast?

- Jeg har en jobb på Stortinget, her kjemper jeg for samefolket. Men dersom jeg skulle lenket meg fast for noe, så hadde dette vært en av sakene, sier Bergstø.

- Er det ikke en fare for at Nord-Norge blir et museum og at ikke selskaper tør å investere i ny næring, hvis vindparken rives?

- Det er nettopp derfor vi trenger mye bedre dialog og samarbeid framover for å se på hva slags næringsutvikling det er rom for de ulike stedene. Økologisk reindrift og fiske har et evighetsperspektiv, mens selskapene henter ut kortsiktig profitt fra de samme områdene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer