STORTINGET (Dagbladet): Både Fosen-demonstrantene og politiet trappet torsdag opp sin innsats. Mens aksjonistene blokkerte flere departementsinnganger, gikk politiet til pågripelser.
Påtroppende SV-leder Kirsti Bergstø forteller Dagbladet at det gjorde sterkt personlig inntrykk. Bergstø ble opprørt av å se politiet bære bort unge mennesker i samedrakt med tvang.
- Det er sterkt å se fredelige demonstranter bli båret bort. SV og andre partier har prøvd å presse fram en konsekvens av høyesterettsdommen og den pågående situasjonen med brudd på menneskerettighetene, sier Bergstø til Dagbladet.

Hardt ut mot sine egne
- På et tidspunkt er begeret fullt, på et tidspunkt mister de som er ofre tilliten til systemet, fortsetter hun alvorlig.
Bergstø mener myndighetenes behandling av vindkraftparken på Fosen gjør at urfolk mister troen på det systemet.
- De unge aktivistene stiller nå spørsmål om man kan stole på Norge som rettsstat. Det virker ikke som Norge har lært nok på 40 år siden Alta-kampen, sier hun videre.
Bergstø sier kampen mot vindmøllene på mange måter er en fortsettelse av samefolkets årelange kamp mot statlige overgrep.
- Storsamfunnet ser på et område som urørt norsk natur mens urfolk ser et samisk bruksområde.

Uventet hjelp fra sexklubb
- Kunne du lenket deg fast?
- Jeg har en jobb på Stortinget, her kjemper jeg for samefolket. Men dersom jeg skulle lenket meg fast for noe, så hadde dette vært en av sakene, sier Bergstø.
- Er det ikke en fare for at Nord-Norge blir et museum og at ikke selskaper tør å investere i ny næring, hvis vindparken rives?
- Det er nettopp derfor vi trenger mye bedre dialog og samarbeid framover for å se på hva slags næringsutvikling det er rom for de ulike stedene. Økologisk reindrift og fiske har et evighetsperspektiv, mens selskapene henter ut kortsiktig profitt fra de samme områdene.