- Sterkt inntrykk

Synet av samiske demonstranter som bæres bort av politiet opprører SVs påtroppende leder. Dersom Kirsti Bergstø skulle lenket seg fast for en politisk sak, ville Fosen-saken vært høyt på lista, forteller hun til Dagbladet.

PREGET: Pårtroppende SV-leder Kirsti Bergstø ble opprørt av å se politiet bære bort samiske demonstranter. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
PREGET: Pårtroppende SV-leder Kirsti Bergstø ble opprørt av å se politiet bære bort samiske demonstranter. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Både Fosen-demonstrantene og politiet trappet torsdag opp sin innsats. Mens aksjonistene blokkerte flere departementsinnganger, gikk politiet til pågripelser.

Påtroppende SV-leder Kirsti Bergstø forteller Dagbladet at det gjorde sterkt personlig inntrykk. Bergstø ble opprørt av å se politiet bære bort unge mennesker i samedrakt med tvang.

- Det er sterkt å se fredelige demonstranter bli båret bort. SV og andre partier har prøvd å presse fram en konsekvens av høyesterettsdommen og den pågående situasjonen med brudd på menneskerettighetene, sier Bergstø til Dagbladet.

- På et tidspunkt er begeret fullt, på et tidspunkt mister de som er ofre tilliten til systemet, fortsetter hun alvorlig.

Bergstø mener myndighetenes behandling av vindkraftparken på Fosen gjør at urfolk mister troen på det systemet.

- De unge aktivistene stiller nå spørsmål om man kan stole på Norge som rettsstat. Det virker ikke som Norge har lært nok på 40 år siden Alta-kampen, sier hun videre.

Bergstø sier kampen mot vindmøllene på mange måter er en fortsettelse av samefolkets årelange kamp mot statlige overgrep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer