Sterkt resultat for oljefondet

Over 1000 milliarder i avkastning i kriseåret.

Publisert
Sist oppdatert

Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, fikk et meget sterkt resultat i 2020, tross coronakrise.

Avkastningen ble på hele 10,9 prosent, noe som i kroner og øre utgjør 1 070 milliarder kroner.

Nesten et helt statsbudsjett

For å sette det hele i perspektiv så blir det anslått av regjeringen at statens samlede inntekter i 2021 er 1242 milliarder. Avkastningen på oljefondet utgjør med andre ord nesten et helt statsbudsjett.

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var enda bedre enn den samlede avkastningen, og endte på 12,9 prosent.

- Til tross for at pandemien satte sitt preg på 2020, har det vært nok et godt år for fondet. Fondets samlede avkastning i 2020 var den nest høyeste siden 1998 målt i kroner. Den høye avkastningen er imidlertid en påminnelse om at markedsverdien av fondet også vil kunne variere mye framover, sier leder for hovedstyret Øystein Olsen.

Coronakrisen har naturlig nok hatt stor innvirkning på finansmarkedene det siste året. Tangen påpeker at markedet falt kraftig i første kvartal, men at det hentet seg raskt inn igjen.

- Hele året har vært preget av store svingninger i markedet, og store forskjeller mellom ulike sektorer, sier Tangen.

Tangens første

Fondet hadde en verdi på 10 914 milliarder kroner per 31. desember 2020, hvorav 72,8 prosent var investert i aksjer, 2,5 prosent i unotert eiendom og 24,7 prosent i rentepapirer.

Tallene ble presentert klokka 10 og sjef for oljefondet Nicolai Tangen, sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen, presenterer hovedtallene for 2020 under en pressekonferanse.

Det er første gang Tangen presenterer årstall etter at han i august tiltrådte som ny sjef for oljefondet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer