Lederlønninger:

Stilles til veggs: - Ute av kontroll

Flere hevder at statlige lederlønninger løper løpsk. Totalt fire ledere i statlig heleide selskaper tjener mer enn fem millioner - og 40 av dem tjener mer enn statsministeren.

VESTRE: Næringsminister Jan Christian Vestre kommer med både ros og advarsel til styrene i de statlig heleide selskapene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VESTRE: Næringsminister Jan Christian Vestre kommer med både ros og advarsel til styrene i de statlig heleide selskapene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gjennomgang Børsen har gjort av statsbudsjettet for 2023, viser at en toppleder i en heleid statlig bedrift tjente omtrent 2.4 millioner kroner i snitt i 2021.

Til sammenlikning var en norsk gjennomsnittslønn i 2021 på 610.000 kroner, ifølge SSB.

I tillegg var også lønnsveksten for denne gruppen høyere enn for resten av landet. Mens en gjennomsnittlig nordmann har hatt en lønnsøkning på 3,5 prosent, så har den for lederne i de statseide selskapene økt med 5,4 prosent.

- «Lønnsadel»

Også i fjor hadde toppsjefene en påfallende høy lønnsøkning sammenliknet med menigmann, noe finansminister Trygve Slagsvold Vedum da lovet å gå inn for å begrense.

- Det er viktig for oss å klare å snu den utviklingen. Det må vi gjøre for å unngå at det blir en «lønnsadel» i statlige selskaper, sa Vedum til Børsen den gang.

Vedum sa videre at regjeringen ville «sette på bremsen med full kraft» for statens heleide selskaper.

Likevel har toppledernes lønnsvekst dratt ytterligere fra sammenliknet med i fjor. Det er ikke overraskende, mener Rødts finanspolitiske talsperson Marie Sneve Martinussen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.