Stjal 295 mill. med klonet stemme

Skal ha svindlet banken på oppsiktsvekkende vis ved hjelp av kunstig intelligens. - Er og blir et økende sikkerhetsproblem i framtiden, sier norsk ekspert.

SVINDEL: Svindlerne klarte å lure til seg store summer ved hjelp av kunstig intelligens. Foto: 1082948 / Shutterstock / NTB
SVINDEL: Svindlerne klarte å lure til seg store summer ved hjelp av kunstig intelligens. Foto: 1082948 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Kriminelle skal ha stjålet verdier opp mot 35 millioner dollar, tilsvarende 295 millioner kroner, ved hjelp av AI-basert stemmekloning, ifølge en artikkel fra magasinet Forbes.

Rettsdokumenter magasinet har fått tilgang på kaster lys over den hittil ukjente, men utrolige historien.

Det var tidlig i 2020 at en bankdirektør i De Forente Arabiske Emirater fikk en telefon. Stemmen kjente han igjen: Det var en sjef for et selskap, som bankdirektøren hadde snakket med før.

Han kom med gode nyheter.

Ba om millioner

Personen hevdet selskapet var igang med et stort oppkjøp, og ba den aktuelle bankdirektøren om å overføre 35 millioner dollar - svimlende 295 millioner kroner, ifølge Forbes.

Bankdirektøren skal også ha fått e-poster, blant annet fra en advokat som bekreftet oppkjøpet og hvilke penger som skulle sendes hvor.

I sum skal det hele ha framstått så legitimt at bankdirektøren satte igang million-overføringene.

Svindlet

Men mannen i den andre enden var ikke den han utga seg for å være. Dette var nemlig en nøye planlagt svindel, der de kriminelle hadde brukt såkalt AI-basert stemmekloning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer