Britisk politikk:

«Stjal fra de fattige»: - Skandaløst

Å ta fra de rike og gi til de fattige var mottoet til Robin Hood. Nå kan det se ut som Englands mulige nye statsminister har forsøkt å gjøre noe liknende, bare helt motsatt.

KRITISERT: Sunak har mottatt kritikk etter videoen ble offentliggjort. Foto: Nigel Roddis/ AFP
KRITISERT: Sunak har mottatt kritikk etter videoen ble offentliggjort. Foto: Nigel Roddis/ AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens kampen for å ta over etter Boris Johnson går for fullt har en lekket video kastet en av kandidatene, Rishi Sunak, ut på dypt vann.

I videoen ser man Sunak som forteller at mens han var finansminister, tok han penger fra fattigere områder, og redistribuerte dem til rikere nabolag.

Videoen ble filmet i Tunbridge Wells i Kent, et ganske velstående nabolag, den 29. juli.

I videoen sier blant annet Sunak at «han ville sørge for at steder som dette fikk de pengene de fortjente.»

Det var The New Statesman som først publiserte klippet.

Ga alt til fattige områder

I starten av klippet ser vi Sunak fortelle at han ville endre hvordan de prioriterte finansiering.

Han forteller videre at da de konservative kom i regjering, satt de igjen med en del avgjørelser gjort av Labour, blant annet om at all finansieringen gikk til fattige byområder. Og dette mente han trengte å bli ugjort.

- Derfor startet jeg med å gjøre akkurat det, sier han.

Vil etterforske

Det konservative partiet, som Sunak kommer fra, jobber for tida hardt med å avgjøre hvem som skal ta over som statsminister etter det ble klart at Boris Johnson måtte gå av tidligere denne sommeren.

Johnson blir sittende fram til høsten, hvor enten Sunak eller Liz Truss er forventet å ta over.

HARD DOM: Storbritannias statsminister Boris Johnson er ikke nådig i beskrivelsen av Super League. Foto: AP Vis mer

Labour, som er opposisjonen i Storbritannia, har kommet på banen, og kritiserer Sunak etter at klippet ble offentliggjort.

Twitter skriver Lisa Nandy, som er talsperson for utjevning, boliger og fellesskap hos Labour, at hun mener klippet er en skandale.

- Det er skandaløst at Rishi Sunak skryter om at han har fikset regelverket, slik at skattebetalernes penger går direkte til velstående konservative områder.

Nandy delte også et brev hun har skrevet til den konservative lederen for utjevning-, boliger- og fellesskapsdepartementet, Greg Daniels, hvor hun har bedt han om å etterforske endringene Sunak har gjort så fort som mulig.

Forsvarer seg

I forsvar til uttalelsene sine sa Sunak at han bare argumenterte for at byer og landlige områder også trengte hjelp, og ikke bare de store urbane områdene.

Apparatet til Sunak har videre uttalt at kommentaren hans var gjør i referanse til innføringen av utjevningsfondet, og statskassas endrede regler for investering.

Det melder BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer