Stjernekokker i offentlig krangel

Stjernekokk hudflettes: - Grotesk ekkelt

En restaurantåpning i Dubai er bakgrunnen for en offentlig krangel mellom to av Sveriges mest kjente kokker.

FÅR KRITIKK: Stjernekokken Björn Frantzén (bildet) har åpnet restaurant i Dubai, og får så hatten passer av kjendiskonditor Sebastian Boudet. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / NTB
FÅR KRITIKK: Stjernekokken Björn Frantzén (bildet) har åpnet restaurant i Dubai, og får så hatten passer av kjendiskonditor Sebastian Boudet. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To av Sveriges mest kjente kokker står for tida midt i en offentlig og svært bitter krangel.

Det er kjendiskonditoren Sebastian Boudet, blant annet er kjent fra TV-programmet «Dessertmästarna», som langer ut mot stjernekokken Björn Frantzén, som har ikke mindre enn to restauranter med tre stjerner i Michelin-guiden.

«Sveriges mest egoistiske kokk»

Bakgrunnen for den bitre konflikten er at Frantzén denne uka åpnet en ny restaurant i Dubai, noe Boudet er svært kritisk til.

Det har han på ingen måte lagt skjul på overfor Frantzén, som åpenbart ikke var så begeistret for den kritiske tilbakemeldingen.

«Kan vi snakke litt om Dubai når jeg nå har fått muligheten? Takk til Sveriges mest egoistiske kokk, som har blokkert meg på grunn av en tilbakemelding jeg ga ham privat etter at han hadde publisert et bilde av en frodig golfbane med aircondition midt i ørkenen», skriver Boudet på Instagram.

Restauranten skal, ifølge flere internasjonale medier, få lokaler i det luksuriøse hotellet «The Palm» i Dubai.

IKONISK: Atlantis Hotel, The Palm i Dubai. Foto: REX / NTB
IKONISK: Atlantis Hotel, The Palm i Dubai. Foto: REX / NTB Vis mer

Det som altså har fått blodet til å bruse hos Boudet er at Frantzén blokkerte ham på Instagram, som følge av en kritisk privat melding.

Boudets kritikk går langs to akser. For det første peker han på menneskerettighetssituasjonen i Dubai - ett av de sju emiratene i De forente arabiske emirater. Emiratene får jevnlig kritikk for sin behandling av gjestearbeidere, homofile og kvinner.

«Grotesk ekkelt»

Men vel så mye fokus vier konditoren til klimakrisen og bærekraft. Boudet mener nemlig at kjente kokker må ta ansvar i den pågående klimakrisen.

- Jeg er interessert i en debatt om bærekraft. Når en kjent kokk åpner en restaurant i Singapore, i Dubai, med verdier fra Norden som skal være så bærekraftige og gjennomtenkte, da synes jeg man skal kunne ta litt kritikk, sier Boudet til Aftonbladet.

I Instagram-innlegget er Boudet også svært kritisk til utslippene i Dubai. De forente arabiske emirater er kjent for sitt høye energiforbruk, som blant annet knytter seg til bruken av aircondition i bygninger og rundt infrastruktur for å håndtere ekstremt høye temperaturer.

«Så er det strømmen av rike turister som flyr dit - fram og tilbake - for å bruke noen dager der. Kanskje spise en nordisk middag på en Frantzen-restaurant med råvarer som er flydd inn og et løfte om smaken av bærekraft og rettferdighet à la Norden», skriver Boudet, og legger til:

«Jeg synes det er grotesk ekkelt».

Kryptisk Instagram-innlegg

- Som fagperson synes jeg han burde kunne ta litt kritikk og si «ja, faen heller - det er synd at byen er sånn, men jeg prøver å gjøre det beste ut av det». Derfor synes jeg det er så viktig å få dette ut. Jeg trodde ikke dette skulle bli en så stor sak. Samtidig er det en stor sak. Vi er midt i en klimakrise, sier Boudet.

Frantzéns respons på kritikken var altså å blokkere Boudet på Instagram. Han har også lagt ut en kryptisk Instagram-story, der han, til et bilde av en bagett, skriver:

«Om man betaler svart lønn bør man holde seg litt rolig som politi i sosiale medier».

Boudet avviser at det er noen sannhet i sparket, som åpenbart er rettet mot ham, og overfor Aftonbladet avviser Frantzén å komme med ytterligere kommentarer.

«Jeg har ikke noe mer å legge til enn det jeg allerede har skrevet i sosiale medier. Dessverre har jeg ikke tid til å kommentere dette ytterligere, da jeg er opptatt med å åpne restaurant Frantzén i dag», skriver han til avisa.