Den danske kokken, Kim Rossen, som blant annet sto bak Michelin-restauranten Relæ, Noma og pizzarestauranten Bæst, døde fredag.
Han ble 49 år gammel.
Rossen døde av kreft etter å ha vært syk i en lengre periode.
Det bekrefter René Redzepi, som var medstifter av restauranten Noma, på Instagram.
Der beskriver han hvordan Rossen var med fra starten av Noma, og hvordan han var en viktig brikke i jakten på å bli en suksessfull restaurant.

Kjendiskokkens coronagrep overrasker
Stor suksess
Rossen forlot Noma i 2010 for å åpne restauranten Relæ på Nørrebro i København med kokken Christian Puglisi.
I 2016 kom Relæ som nummer 40 på listen over verdens 50 beste restauranter, og siden har den danske kokken også åpnet bakeriet Mirabelle, restauranten Manfreds og pizzarestauranten Bæst.
På kort tid har Bæst blitt så anerkjent for sine pizzaer at de blir regnet som blant de beste pizzaene i verden. Det førte blant annet til at USAs tidligere president, Barack Obama, tok turen innom restauranten da han var i København sommeren 2022.
- Veldig trist
Søren Frank, matanmelder for den danske avisa Berlingske, sier til danske TV 2 at selv om Kim Rossen ikke er blant de mest kjente navnene på den danske matscene, har han vært en viktig figur for utvikling i bransjen.
- Han har vært en stor del av utviklingen vi har sett her hjemme de siste 15-20 åra, hvor han både har vært en del av den opprinnelige, harde kjernen på Noma, og han har seinere vært med på å skape flere suksesser.

Dette er verdens beste restauranter
Frank legger til at den danske kokken har gjort et stort inntrykk på mange mennesker.
- Det kan man se etter de mange minnene som har blitt delt om ham på sosiale medier. Det er derfor også veldig trist at han har gått bort i en så ung alder, sier matanmelderen.