Stjerneøkonomens kraftige advarsel

Økonomen Jeffrey Sachs er alvorlig bekymret for konflikten mellom USA og Kina.

STJERNEØKONOM: Jeffrey Sachs er professor ved Columbia University, og en av verdens mest anerkjente økonomer. Foto: AFP / NTB scanpix
STJERNEØKONOM: Jeffrey Sachs er professor ved Columbia University, og en av verdens mest anerkjente økonomer. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Verden går mot en periode med massiv forstyrrelse uten noen klar ledelse, sier Jeffrey Sachs til BBC.

Sachs er professor ved Columbia University, og en av verdens mest anerkjente økonomer.

Han advarer nå mot at konflikten mellom supermaktene USA og Kina vil gjøre situasjonen etter coronaviruset verre enn antatt. Han mener denne konflikten er en større trussel mot verden enn coronaviruset.

Tallet på ledige i USA er nå det høyeste siden den store depresjonen på 1930-tallet. Over 45 millioner mennesker har mistet jobben midlertidig eller permanent under coronapandemien.

Gir USA skylda

Professoren gir den amerikanske administrasjonen skylda for fiendtlighetene mellom de to landene.

- USA er en kraft for splittelse, ikke for samarbeid, sier han.

Sachs beskriver USA som en kraft som prøver å skape en ny kald krig med Kina.

- Hvis dette biter på - hvis man lykkes med sin tilnærming, vil vi ikke gå tilbake til det normale, men bli dratt inn i større kontroverser og større fare, sier han.

Flere konflikter

Det er flere grunner til at det har oppstått konflikt mellom de to supermaktene. Gjentatte ganger har Trump gitt Kina skylda for spredningen av coronaviruset.

Onsdag signerte den amerikanske presidenten en lov som åpner for å straffe Kina for deres behandling av uigurene og andre muslimske grupper.

I Beijing er makthaverne rasende over loven som nå er signert. I en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet går det fram at beslutningen om i innføre loven «vil slå tilbake på USA som vil måtte bære byrden av de kommende konsekvensene».

Til tross for at Sachs går langt i å gi USA skylda, frikjenner han heller ikke Kina. Han trekker fram at Kinas framvekst er bekymringsfull for nabolandene, og at landet kunne gjort mer for å unngå denne bekymringen.

- Valget ligger hos Kina. Hvis Kina er samarbeidsvillig, hvis de engasjerer seg i diplomati, regionalt samarbeid og «myk makt» - fordi det er et veldig mektig land - så tror jeg at Asia har en utrolig lys framtid.

- Ba Kina om hjelp

Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton kommer nå med en bok med flere påstander om Trumps kobling til Kina.

Ifølge Bolton skal Trump ha bedt Kinas president Xi Jinping om hjelp til å vinne årets presidentvalg i USA, skriver Washington Post. Trump skal ha fortalt Xi under en middag på G20-toppmøtet i fjor at økte kinesiske jordbruksoppkjøp fra amerikanske bønder ville øke hans sjanser i valget.

Det hevdes at presidenten ba Xi om innenrikspolitisk hjelp, satte egne utsikter til gjenvalg foran nasjonale sikkerhetshensyn og ignorerte Beijings menneskerettsovergrep.

Donald Trump har forsøkt å stanse utgivelsen av boka, men fikk ikke medhold av domstolen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer