Under:

Stjernerestaurant: Alle ansatte sagt opp

Michelin-restauranten i Lindesnes er i krise.

RESTAURANT UNDER: Den undersjøiske restauranten Under i Lindesnes, som er verdens største i sitt slag, åpner i dag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars 2019 åpnet den nå verdenskjente luksusrestauranten Under i Lindesnes.

Den delvis undersjøiske restauranten fikk Michelin-stjerne i 2020, 2021 og i år. Restauranten er tegnet av det norske anerkjente arkitektfirmaet Snøhetta, og lokalet har vakt oppsikt verden over.

Selv om restauranten har vært en stor suksess, men på kjøkkenet har ikke alt vært rosenrødt.

Tidligere i år ble det kjent at Arbeidstilsynet hadde avdekket ni brudd på arbeidsmiljøloven, blant annet knyttet til arbeidstid og helgejobbing. Restauranten fikk fire pålegg om å rydde opp - blant annet å stoppe ulovlig helgejobbing.

Nytt konsept

Børsen har vært i kontakt med kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard Pedersen torsdag kveld. Han forteller at alle de ansatte har blitt sagt opp. Restauranten har 24 ansatte. Den danske stjernekokken har drevet kjøkkenet siden start, og vært involvert i prosjektet siden planleggingen i 2016.

- Jeg har vært med i sju år, så dette er veldig trist, selvfølgelig. Restauranten er det eneste jeg har tenkt på - alt jeg har gjort har hatt noe med restauranten å gjøre. Det er på en måte en identitet, sier han til Børsen.

Restauranten har blitt drevet som normalt torsdag kveld. Børsen har vært i kontakt med flere ansatte, som ikke har ønsket å uttale seg om saken.

MICHELIN-KOKK: Kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard Pedersen tar imot Michelin-stjerne for Under fra guidens internasjonale direktør, Gwendal Poullennec, i 2020. Foto: Ole Martin Wold / NTB
MICHELIN-KOKK: Kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard Pedersen tar imot Michelin-stjerne for Under fra guidens internasjonale direktør, Gwendal Poullennec, i 2020. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

Restauranten eies av Stig Brede Ubostad. Børsen har gjentatte ganger torsdag kveld forsøkt å få ham i tale. Ubostad viser til sitater gitt til Fædrelandsvennen, om at restauranten er nødt til å endre konsept for å få endene til å møtes.

Til avisa sier han at det ikke var aktuelt å permittere de ansatte, da det er stor utskiftning - som kjent i bransjen.

- Men det kan godt være at vi kan forespørre noen å komme tilbake når vi har landet et nytt konsept, sier han.

Store uenigheter

Stjernekokk Ellitsgaard Pedersen utelukker ikke at han vil være med på veien videre, dersom det blir aktuelt.

- Det kommer an på hvordan det nye konseptet er, om det handler om å gi en unik opplevelse til gjestene. Det er det handler om.

KRISEGREP: Alle ansatte ved Under er sagt opp torsdag. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB
KRISEGREP: Alle ansatte ved Under er sagt opp torsdag. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Vis mer

Han forklarer at prosessen rundt oppsigelsene har vært ryddig, og at de ansatte til en grad har vært kjent med beslutningen en stund.

- Alt har gått etter boka. Men selv om vi fikk en viss forståelse for at det ville komme, så er det kjempekjipt.

Kjøkkensjefen framholder imidlertid at han har vært uenig med ledelsen på mange ting, inkludert beslutningen om å endre konsept.

- Jeg mener fortsatt man kan få restauranten til å gå rundt med riktige tiltak, og på det nivået jeg ønsker.

Restauranten kommer til å drives som normalt til 16. desember, hvor den tar julefri. De ansatte er formelt ansatt fram til nyttår.

- Det er klart det blir spesielt på slutten. Men vi skal ikke gå i stå av den grunn. Jeg kommer til å fortsette å utvikle nye retter, og jeg vil ikke gå i hamsterhjulpet og bare løpe rundt. Vi kommer til å ha fullt fokus på gjestene som kommer, og gi dem den beste opplevelsen. Vi skal gi oss på topp.

Årsregnskapene til restauranten for 2021 og 2022 viser at restauranten dro inn henholdsvis 23,9 millioner og 24,7 millioner. I fjor gikk restauranten bare 14 857 kroner i pluss. Året før var det 116 551 kroner i overskudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer