- Stoler ikke på regjeringen

Oljeservicegründer Ståle Kyllingstad har to bønner til regjeringen: Få opp alt av olje og gass fra norsk sokkel til et Europa i nød og sats på havvind. Men Ap/Sp-regjeringen har skuffet ham stort.

SKUFFET: Ståle Kyllingstad er skuffet over at regjeringen endret oljeskattepakken og økte skattene i høst. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
SKUFFET: Ståle Kyllingstad er skuffet over at regjeringen endret oljeskattepakken og økte skattene i høst. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

SANDEFJORD (Dagbladet): - Jeg stolte på det norske styringssystemet fram til i høst. Men så kom det overraskelser, både med endring i oljeskattepakken og økt arbeidsgiveravgift på lønninger over 750 000. Nå er jeg skeptisk og stoler ikke lenger på myndighetene slik jeg gjorde før, sier Ståle Kyllingstad til Dagbladet.

Kyllingstad er gründer og konserndirektør i IKM Gruppen som sysselsetter 3000 mennesker og som omsetter for over fem milliarder kroner.

Han mener altså at regjeringen har skapt en helt ny usikkerhet for norsk petroleumsbransje.

- Få opp alt

Som en av nøkkelpersonene innen leverandørindustrien til offshoreindustrien i Norge, har han klare tanker om både rammebetingelser og hva som kreves i åra framover.

Det viktigste for Norge framover er å holde tempoet så høyt som mulig på sokkelen, ifølge gründeren.

- Norge må levere så mange hydrokarboner som vi kan til Europa. Man kan si Europa har gjort feil ved å legge ned atomkraft og gjøre seg avhengig av gass, men Europa er nå i stor nød, sier Kyllingstad, som framholder at det vil også Norge tjene på.

- Vi må bruke sokkelen på en fornuftig måte og gjøre ressursene om til penger som vi får glede av i tiåra framover.

Havvind-løsning

Samtidig som det gis full gass på norsk sokkel, må Norge satse på produksjon av kraft samme sted, mener Kyllingstad:

- Tempoet må holdes oppe på havvind. Vi kjenner ikke kostnadsbildet, men staten må antakeligvis bidra med subsidier for flytende havvind på grunn av kostnadene. Vi har tross alt valgt å støtte elbil og Musk med titalls milliarder i året, da bør vi også støtte ny kraftproduksjon.

- Hva får skattebetalerne igjen for dette?

- De sitter igjen med en ny energiform, mer kraft og en næring som kan gi 30 000-50 000 arbeidsplasser i Norge. Det kan være den nye oljen, sier Kyllingstad, og fortsetter:

- For å få mer kraft i åra framover er vi avhengig av havvind. I tillegg må vi få gjennomført effektiviseringen av vannkraft og ikke la skattesystemet komme i veien, sier Kyllingstad, med henvisning til det nye høyprisbidraget fra kraftbransjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer