- Stopp opp!

Mandag mottok over 850 ansatte i SalMar permitteringsvarsel. Ordføreren kaller regjeringens arbeid med den mye omtalte lakseskatten for venstrehåndsarbeid.

REAGERER: Ordfører i Frøya kommune, Kristin Furunes Strømskag, er ikke sjokkert over at oppdrettsgiganten SalMar har varslet permittering av over 850 ansatte. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
REAGERER: Ordfører i Frøya kommune, Kristin Furunes Strømskag, er ikke sjokkert over at oppdrettsgiganten SalMar har varslet permittering av over 850 ansatte. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

FRØYA (Børsen): Mandag morgen ble det kjent at oppdrettsselskapet SalMar har sendt ut permitteringsvarsel til 851 ansatte.

Selskapet, som etter fusjonen med NRS er verdens nest største oppdrettsselskap, sysselsetter 23 prosent av de sysselsatte i øykommunen Frøya.

- Det var kanskje ikke overraskende ut fra signalene som næringsaktørene har gitt oss, siden grunnrentebeskatningen ble presentert. Samtidig er det litt sjokkerende. Akkurat nå er vi litt i vantro på Frøya.

Det sier ordfører på Frøya, Kristin Furunes Strømskag (H), til Børsen.

Hun sier det lille lokalsamfunnet vil bli sterkt påvirket av de varslede permitteringene.

- Det er det samme som at 30 000 i Trondheim skulle fått permitteringsvarsel.

Lakseskatt

Selv sier selskapet at permitteringene i hovedsak skyldes at regjeringens forslag til ny lakseskatt har «ødelagt markedet for langsiktige fastpriskontrakter».

- Vi som kjenner næringa litt, vet at en laks ikke bare er en laks, men at det er mange ulike kvaliteter. Det å sette skattegrunnlaget til en normpris vil slå helt uheldig ut, mener Strømskag, før hun videre sier:

- Vi som kommune skal selvsagt gjøre vårt for å ivareta arbeidstakere, unger og familier slik vi skal, og så vet jeg at næringa jobber hardt for å finne løsninger.

Ordføreren mener regjeringens foreslåtte lakseskatt bærer preg av et «venstrehåndsarbeid», og at man ikke kjenner næringa godt nok.

- Det som egentlig må skje nå, er at regjeringa går ut og sier at de tar en fot i bakken, utsetter innføringa i ett år og setter seg ned sammen med havbruksnæringa og kommer fram til gode løsninger sammen.

Selskapene som har sendt ut permitteringsvarsel mener at den foreslåtte grunnrenteskatten praktisk talt har ødelagt markedet for langsiktige fastprisavtaler - kontrakter som er avgjørende for å «fylle anleggene med nok bearbeidingsaktivitet»

Finansminister Tryge Slagsvold Vedum stiller seg på sin side spørrende til den.

- Det er viktig å få fram at regjeringen ikke har foreslått grunnrenteskatt på den delen av næringen som det nå varsles permitteringer i. Det er ikke foreslått grunnrenteskatt på foredling, framholder Vedum til NTB.

Han vil ikke kommentere om mostanden kan skyldes misforståelser om hvordan skatten er innrettet eller andre konsekvenser av forslaget.

- Stopp opp!

Ordføreren i Frøya opplever på sin side en næring som vil bidra mer, men at den varslede lakseskatten, som slo ned som ei bombe tidligere i høst, har ført til stor usikkerhet i næringa.

Hun mener man nå må ta den tida som trengs, slik at man får en god innretning.

- Hva frykter du dersom lakseskatten blir en realitet?

- Frøya har vært en av de mest suksessrike distriktskommunene i landet, og har hatt en vanvittig utvikling de siste 10-15 åra. For første gang opplever jeg at folk har en liten usikkerhet og ikke har den samme framtidstroa som vi har hatt utpå her, som har vært drivkrafta vår i mange år. Jeg tror det er det som står på spill langs hele kysten nå, sier Strømskag.

Hun har en klar oppfordring til politikerne.

- Ta en fot i bakken, stopp opp, gjennomfør gode prosesser, ha en god dialog med næringa, så tror jeg nok vi skal komme fram til en god løsning som tar hensyn til alle parter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer