Stopper Kina-flygninger

Flere flyselskap stopper alle sine direktefly til Kina på grunn av frykt for «demon-viruset». SAS stopper ikke sine flygninger.

STOPPER: En pilot i et fly på flyplassen i Wuhan i Kina, episenteret for Wuhan-viruset, tirsdag. Flere flyselskap stopper nå alle sine direktefly til Kina som følge av utbruddet av den dødelige varianten av coronaviruset som er påvist i landet. Foto: Cheng Min/Xinhua/ AP/ NTB scanpix
STOPPER: En pilot i et fly på flyplassen i Wuhan i Kina, episenteret for Wuhan-viruset, tirsdag. Flere flyselskap stopper nå alle sine direktefly til Kina som følge av utbruddet av den dødelige varianten av coronaviruset som er påvist i landet. Foto: Cheng Min/Xinhua/ AP/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

Flyselskapene British Airways og Lion Air innstiller alle flyavganger til og fra byer i Kina som følge av Wuhan-viruset.

– Vi har innstilt alle flygninger til og fra fastlandet med umiddelbar virkning som følge av advarselen fra det britiske utenriksdepartementet mot alle ikke-nødvendige reiser, sier British Airways (BA) i en uttalelse onsdag morgen.

Avgjørelsen kommer etter at antall smittede av coronaviruset oversteg antall SARS-smittede.

Reiserådet omfatter ikke Hongkong eller den tidligere portugisiske kolonien Macao.

BA flyr daglig fra Londons Heathrow-flyplass til Shanghai og Beijing, og alle flygninger til disse byene er strøket fra selskapets nettsider til og med mars.

Samtidig opplyser indonesiske Lion Air Group, Sørøst-Asias største flyselskap målt i størrelsen på flåten, at alle flygninger til Kina innstilles fra 1. februar. Tiltaket gjelder inntil videre og vil ramme flygninger på ruter til 15 kinesiske byer, opplyser en talsmann for selskapet.

PÅ INNSIDEN: En amerikansk forsker og en ung mann forteller hvordan det er å være i Wuhan, etter at corona-viruset begynte å spre seg. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Stopper fly til Europa

Onsdag sier også russiske Ural Airlines, som har base i Jekaterinburg, at flere flygninger til Europa er innstilt resten av vinteren som følge av virusutbruddet. De aktuelle flygningene til München, Paris og Roma var populære blant kinesiske turistgrupper. Myndighetene i Kina har innført forbud mot gruppereiser både innenlands og utenlands.

Flyselskapet SAS har imidlertid ingen umiddelbare planer om å stoppe sine flygninger.

Det opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS i en SMS til NTB. Flyselskapet oppfordrer folk til å følge Utenriksdepartementets (UD) reiseråd.

SAS' destinasjoner Beijing, Shanghai og Hongkong er ikke omfattet av UDs reiseråd som gjelder Hubei-provinsen, men selskapet har tidligere åpnet for kostnadsfri ombooking av billetter med reisedato innen 23. februar og refusjon.

Den hittil ukjente typen coronavirus ble først påvist i desember i millionbyen Wuhan i Kina. Viruset kan arte seg som en mild forkjølelse, gi vanlige influensasymptomer eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang.

I Kina har 6000 mennesker så langt testet positivt for viruset og 130 er døde, mens det er påvist et mindre antall smittetilfeller i flere land.

Børsfall

Etter flere dager med virusdrevne røde tall på børsene verden rundt, har det tilsynelatende roet seg noe innen onsdag.

Virusfrykten sendte imidlertid Hongkong-børsen rett ned den første dagen etter den kinesiske nyttårsfeiringen.

Hang Seng-indeksen i Hongkong stupte 2,8 prosent onsdag. På grunn av feiringen er de andre kinesiske børsene fortsatt stengt.

Men i andre asiatiske land snudde pilene oppover.

I Japan snudde utviklingen etter flere dager med nedgang. Nikkei-indeksen gikk onsdag opp 0,7 prosent. I Sør-Korea var oppgangen på 0,5 prosent.

Da børsene åpnet i Europa, var utviklingen stabil eller stigende også her. Ved 10-tiden hadde hovedindeksen på Oslo Børs steget 0,3 prosent. Også på de amerikanske børsene tirsdag var det oppgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer