Regjeringen griper inn:

Stopper Oslo-streiken

Hjemmesykepleiere i streik skapte fare for liv og helse, mener Helsetilsynet. Streiken er nå over etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd.

GRIPER INN: Torbjørn Røe Isaksen (H) arbeids- og sosialminister stanser Oslo-streiken med tvungen lønnsnemnd. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
GRIPER INN: Torbjørn Røe Isaksen (H) arbeids- og sosialminister stanser Oslo-streiken med tvungen lønnsnemnd. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokken 17 mandag ettermiddag innkalte arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen partene i Unio-streiken i Oslo inn til møte. Det er hovedsaklig lærere, men også sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og bibliotekarer som har streiket.

Mye tydet på at det gikk mot tvungen lønnsnemnd, og etter en time var det klart: Regjeringen griper inn og stanser streiken i hovedstaden.

Måtte gripe inn

Årsaken til at regjeringen griper inn er at streikende sykepleiere i hjemmetjenesten kan skape fare for liv og helse.

– Statens helsetilsyn mener det kan oppstå en situasjon hvor pasienter ikke vil få nødvendig helsehjelp som administrering av insulin, intravenøs behandling og annen medisinering og stell av stomi og stell av sår. Når partene ikke finner en løsning på en så alvorlig situasjon, har jeg ikke annet valg enn å gripe inn, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

Det var i bydel Nordre Aker at administrasjonen meldte om at 14 av totalt 30 sykepleiere som skulle på vakt i hjemmetjenesten var tatt ut i streik. Bydelen søkte om dispensasjon, men fikk det kun for én av dem.

- Dypt skuffet

- Vi er overrasket og dypt skufet over at det ble tvungen lønnsnemnd, sier forhandlingsleder for Unio Aina Skjefstad Andersen.

- Vi mener vi har drevet en forsvarlig streik. Vi har innviliget over 1000 dispensasjoner og lagt oss på en linje med ordinær drift for helger og sommerferier. Vi kan ikke skjønne at de ikke skal være forsvarlig og forenelig med liv og helse, fortsetter hun.

Forhandlingslederen for de streikende kommuneansatte mener Oslo kommune hadde bestemt seg før de stilte til møte med arbeids- og sosialministeren i ettermiddag.

- Jeg er skuffet over Oslo kommune. Statsråden utfordret partene til å finne fram til en løsning. Unio hadde forslag, og vi var villige til å se om det var gjort feil fra vår side. Men kommunen ønsket ikke å komme oss i møte.

Nærmere 2 000 i streik

642 ansatte gikk 28. mai ut i streik i Oslo etter brudd i lønnsforhandlingene mellom Unio og Oslo kommune. Fredag ble ytterligere 1 272 tatt ut.

Streiken har berørt barnehager, skoler, hjemmetjenesten, sykehjem og andre offentlige virksomheter.

Fredag ble streiken mellom den samme hovedsammenslutningen og KS avsluttet med tvungen lønnsnemnd. Da var årsaken frykt for brann i et avfallsanlegg i Fredrikstad.

Men streiken i Oslo har fortsatt. De ansatte i kommunen der forhandler nemlig i et eget oppgjør, utenom KS - som forhandler på vegne av resten av landets kommuner.

- Synd

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer på at regjeringen igjen griper inn med tvungen lønnsnemnd i en arbeidskonflikt i dette lønnsoppgjøret.

– Det er synd at regjeringa griper inn og stanser streiken med tvungen lønnsnemnd. Lærere, barnehageansatte, sykepleiere og andre yrkesgrupper, som har stått i front gjennom pandemien, har vært i streik for rimelige og rettferdige krav om å hente inn lønnsetterslepet for ansatte i velferden. Det handler om å sikre rekruttering, kvalifiserte ansatte og gode velferdstjenester for oss alle, sier Moxnes til Dagbladet.

Han har også vært sterkt kritisk til regjeringens inngripen i KS-streiken, og mener arbeids og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har feilinformert Stortinget. Isaksen avviser dette.

SYND: Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer på at regjerinen avblåser nok en streik med tvungen lønnsnemnd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SYND: Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer på at regjerinen avblåser nok en streik med tvungen lønnsnemnd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

– Før Stortinget tar sommerferie må både spørsmålet om bruken av tvungen lønnsnemnd og forslag som kan sikre bedre arbeidsvilkår for ansatte i velferden som har sakket akterut få en grundig behandling. Applaus betaler ikke regninger. Rødt vil kjempe videre for å sikre likelønn og nødvendige løft for velferden vår, i samarbeid med fagbevegelsen, sier Moxnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer