Stor inflasjonsfrykt: - En katastrofe

Inflasjonen har nådd rekordhøyder i desember, men norsk sjeføkonom tror «det verste er bak oss».

INFLASJONSFRYKT: I Storbritannia har den høye inflasjonen blitt et hett stridstema i politikken. Foto: Splash News / NTB
INFLASJONSFRYKT: I Storbritannia har den høye inflasjonen blitt et hett stridstema i politikken. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert

Økende råvarepriser, logistikkproblemer, varemangel og skyhøye strømpriser har vært med på å drive opp inflasjonen verden over under hele pandemien.

Høyeste siden 80-tallet

Land etter land melder om rekordhøy inflasjon. Tyskland kunne denne uka melde om at den årlige inflasjonsraten hadde steget til 5,3 prosent, et nivå man ikke har sett på 30 år.

I USA krøp inflasjonsraten opp til 6,8 prosent i desember, det høyeste nivået siden 1982.

Så høy kan inflasjonen også komme til å bli i Storbritannia, mener britiske økonomer. I desember var inflasjonen på 5,1 prosent, men ifølge en rundspørring gjennomført av The Times mener over halvparten av de 32 økonomene avisa har spurt at konsumprisindeksen kan stige over ett prosentpoeng fra dagens nivå.

Noen av dem mener også inflasjonen kan komme så høyt som 7 prosent. Også Bank of England har indikert at de tror inflasjonen kan bikke over seks prosent i april.

En del av dette handler naturlig nok om det som treffer resten av verden, men også brexit spiller en rolle for britene.

- Brexit er en pågående katastrofe. Regulatoriske avvik med EU vil fortsette å skape lavere handel og til slutt lavere levestandard. Våre spådommer før folkeavstemningen viste seg dessverre å være forutseende, sier John Van Reenen, professor ved London School of Economics.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer