Coronajuks-razzia nå

Stor Økokrim-razzia mot corona-juks

Økokrim har de to siste dagene gjennomført en omfattende aksjon mot mistenkte coronastøtte-juksere. De har pågrepet fire personer og siktet dem for heleri og grovt bedrageri.

INTENS JAKT: Økokrim jakter nå på corona-juksere. Her fra en aksjon i dag. Foto og video: Bjørn Langsem og Gunnar Thorenfeldt. Redigering: Øystein Sæthre og Emilie Rydning. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økokrim aksjonerte i går og i dag mot en rekke personer og adresser i Oslo-området. De arresterte og siktet en rekke personer for bedrag med coronastøtte.

- Økokrim har pågrepet fire personer. De er siktet for ulike grove helerier, og en av dem er også siktet for grovt bedrageri av Nav. De er pågrepet fordi det foreligger bevisforspillelsesfare, sier politiadvokat i Økokrim, Daniel Sollie, til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Etter det Dagbladet erfarer, er personene en del av et nettverk som skal ha misbrukt den såkalte lønnskompensasjonsordningen.

Dagbladet var til stede i går da seks politimenn tok seg inn i en privatleilighet i Groruddalen i Oslo. Et par timer seinere bar de ut en rekke esker med beslag, og to personer ble ført ut til politibiler og tatt med til sentrum for avhør.

Fredag aksjonerte Økokrim mot enda en privatleilighet i Oslo, og mot et næringslokale.

AKSJONERTE: Økokrim aksjonerte mot flere privatadresser i Oslo-området de to siste dagene på jakt etter corona-juksere. Foto: Bjørn Langsem
AKSJONERTE: Økokrim aksjonerte mot flere privatadresser i Oslo-området de to siste dagene på jakt etter corona-juksere. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Mistenkt million-bedrageri

- Vi kan av hensyn til etterforskingen ikke kommentere hvilke beløp det er snakk om, utover at både heleriene og bedrageriet de er siktet for, er å anse som grove. Av samme grunn kan vi heller ikke gi ytterligere opplysninger fra etterforskingen på nåværende tidspunkt, sier Sollie til Dagbladet.

Personene som er siktet, har tilknytning til et selskap som har fått corona-støtte for åtte ansatte, ifølge data fra Nav, og det skal også være koblinger til et selskap fra et annet sted i Norge, som har mottatt lønnskompensasjon for 51 ansatte, ifølge de samme dataene.

Pengene selskapet fikk fra Nav, kom fra den såkalte lønnskompensasjonsordningen, som skulle kompensere bedrifters og ansattes første periode med lønnsutbetalinger etter permitteringer på grunn av corona-utbruddet.

Potensielt var det mulig å få ut 42 141 kroner per lønnsforhold (18 dager med lønn tilsvarende 6 ganger folketrygdens grunnbeløp, G). Ordningen blir forvaltet av Nav.

Det betyr at bare de to selskapene kan ha fått nærmere 2,5 millioner kroner i støtte for det politiet mistenker er fiktive ansettelsesforhold.

ARRESTERT: Totalt ble fire personer pågrepet og arrestert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ARRESTERT: Totalt ble fire personer pågrepet og arrestert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Omfattende nettverk

Dagbladet er også kjent med at flere av de siktede har tilknytning til personer fra et annet nettverk av mistenkte corona-juksere, og at det skal ha gått penger fra det ene nettverket til det andre.

De fire mennene har fått oppnevnt forsvarere, men Dagbladet kjenner foreløpig ikke forsvarernes identitet og har heller ikke vært i kontakt med de siktede. Vi vet derfor ikke hvordan de stiller seg til siktelsen.

Børsen har den siste måneden skrevet om det omfattende jukset med coronastøtte-midlene.

BESLAG: Økokrim gjorde flere beslag sist torsdag og fredag. Foto: Bjørn Langsem
BESLAG: Økokrim gjorde flere beslag sist torsdag og fredag. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Spøkelsesansatte

Vi har gjentatte ganger skrevet om såkalte «spøkelseansatte» - det vil si bruk av personnumre tilhørende personer som ikke jobber for firmaet - levende, døde eller kjente mennesker - for å bedra støtteordningen.

For to uker siden skrev Dagbladet at politiet mistenker et nettverk for corona-juks.

Dagbladet skrev at politiet hadde siktet det de mener er et kriminelt nettverk, med blant andre en norsk-pakistansk forretningsmann og en seriekriminell, for å ha bedratt en corona-ordning for millioner av kroner.

Samme dag skrev Dagbladet om det Økokrim mistenker er hvitvasking av coronajuks-penger med luksus-klokker.

- Nav har i denne saken anmeldt bedrageri av cirka en halv million kroner, sa førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet. Det betyr at mannen minst har svindlet med 11 stillinger.

- Mannen har erkjent. Han skapte fiktive ansatte og brukte deres personnumre til hente inn Nav-støtte, sa Nordeng.

SIKTET FOR CORONA-JUKS: Her blir en av de fire personen som er siktet pågrepet. Foto: Bjørn Langsem
SIKTET FOR CORONA-JUKS: Her blir en av de fire personen som er siktet pågrepet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Corona-juks

Dagbladet har så langt identifisert nærmere 50 saker med corona-juks, som per dags dato blir etterforsket av politiet. Minst halvparten gjelder juks med lønnskompensasjonsordningen. Som regel ved å sende inn mistenkte falske a-meldinger (innrapporteringer fra arbeidsgivere til myndighetene).

For eksempel har Dagbladet fått tak i a-meldinger og andre dokumenter som viser at et kriminelt nettverket skal ha gjort om lavtlønte til 95 «bedriftsrådgivere» med lønn opp til 1,2 millioner kroner. De siktede skal ha brukt personnumre til både avdøde mennesker og kjente personer, som visepolitimesteren i Oslo, Sveinung Sponheim.

Personene som er siktet i saken er tidligere dømt for Nav-juks, forsikringssvindel og ID-tyveri. En 29-åring ble dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for ID-tyveri bare et halvt år før politiet arresterte ham på nytt.

OMFATTENDE SAK: Personene som er pågrepet er en del av et større nettverk, ifølge Dagbladets opplysninger. Her pakker Økokrim ned beslag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OMFATTENDE SAK: Personene som er pågrepet er en del av et større nettverk, ifølge Dagbladets opplysninger. Her pakker Økokrim ned beslag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Store konsekvenser

Det omfattende jukset med corona-støtte til kan få store konsekvenser for hele systemet, ifølge politiet. Det får store konsekvenser for arbeidstakerregisteret, opplyser politiet.

- Det blir et viktig arbeid framover: Politiet må i samarbeid med Nav og skatteetaten reparere arbeidstakerregisteret slik at et stort antall personer får korrigert grunnlagsdata og unngår skadefølger som restskatt, endrede pensjonsrettigheter med videre, sier politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Helge Vigerust, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer