«Luksusfellen»:

Stor pågang: - Desperasjon

«Luksusfellen» ser en voldsom økning av nordmenn i pengeknipe. - Nå må folk flest ta et oppgjør med egne vaner, sier Hallgeir Kvadsheim.

ADVARER: «Luksusfellen» har lagt bak seg 15 år og 24 sesonger. Fortsatt strømmer det på med henvendelser fra nordmenn i pengeknipe. Avbildet er programlederne Hallgeir Kvadsheim og Cecilie Tvetenstrand. Foto: Privat
ADVARER: «Luksusfellen» har lagt bak seg 15 år og 24 sesonger. Fortsatt strømmer det på med henvendelser fra nordmenn i pengeknipe. Avbildet er programlederne Hallgeir Kvadsheim og Cecilie Tvetenstrand. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi opplever mer desperasjon enn tidligere. Hittil har de fleste hatt nok til å betjene gjelda, men når kostnadene øker markant og sparekontoen går tom, sliter flere med å få økonomien til å gå rundt, sier «Luksusfellen»-programleder Cecilie Tvetenstrand til Børsen.

Det siste året har det blitt langt dyrere å bo i et av verdens rikeste land. Stadig flere sliter med å betale regninger, renter og avdrag på lån. Det kommer fram i en fersk rapport fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO, som viser at dyrtidskrisen har vokst seg dypere og bredere de siste månedene.

På samme tid rapporterer inkassoselskaper om økt mislighold. Flere økonomieksperter frykter at det verste gjenstår.

- Nå kommer renteøkningene inn med full tyngde, og vi begynner å se betalingsproblemer der, uttalte forsker Christian Poppe, som står bak SIFO-undersøkelsen, forrige uke - altså før Norges Bank slo til med dobbel renteheving.

Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

- Velter lasset

Verst er det for de som har minst å rutte med. Tvetenstrand, som også er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, har bred erfaring med nordmenn i dyp økonomisk knipe.

«Luksusfellen»-programlederen forklarer at det ikke nødvendigvis er luksusvaner som velter deltakernes økonomi lenger. Ekspertene opplever i større grad at også hverdagsutgifter finner veien til inkassoselskapene.

- I den sesongen som har vært, har vi opplevd at økte utgifter rett og slett har vært med å velte lasset. Det klassiske er at man tar opp litt smålån, eller får seg kredittkort, og dermed er gjeldsspiralen i gang.

«Luksusfellen»-veteran og økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim skyter inn:

- Man må heller ikke glemme at dårlige forbruksvaner er dyre. Inflasjonen gjelder også på energidrikk og snus. Prisene har gått opp veldig mye. Nå må folk flest ta et oppgjør med egne dyre vaner. Det gjelder ikke lenger bare deltakerne i «Luksusfellen».

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache innrømmer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Positivt

For selv etter 15 år og 24 sesonger opplever «Luksusfellen» at bunken med potensielle deltakere vokser som aldri før.

- Mange søker seg til «Luksusfellen» nå, spesielt fra unge mennesker, sier produsent Helene Okkenhaug Monsen i Mastiff, som produserer «Luksusfellen» for Viaplay.

Kvadsheim understreker samtidig at bildet ikke er helt mørkt.

- Det vi merker, som i og for seg er positivt, er at en del søkere kommer til oss tidligere enn før. At den økonomiske situasjonen deres ikke er helt fastlåst i misligholdte lån og ti betalingsanmerkninger. Det er viktig å ta grep tidlig, noe vi ser tendenser til.

- Redd

Det er ikke bare kostnadene til mat, strøm og drivstoff som svir i lommeboka. En rekordsvak krone, kombinert med økte priser også i utlandet, sørger for at årets sommerferie vil koste mer enn det smaker for mange.

- En del betaler for ferien med kredittkort, og planlegger å betale tilbake i løpet av høsten. Jeg er redd flere vil betale på denne sommerferien til godt over nyttår hvis man ikke tenker seg godt om, sier Tvetenstrand.

Flere forsikringsselskaper har rapportert om en økning i antall kunder som ønsker å kansellere utenlandsferier som allerede er kjøpt. «Luksusfellen»-ekspertene mener det vil være viktigere enn noensinne å ta kontroll over egen privatøkonomi for tida framover.

- Det tar litt tid å endre vaner - særlig når man skal lære seg å stramme inn. Forbruket er fortsatt høyt i Norge, og høyere enn ventet. Etter hvert blir sparekontoen tom, og da kan høsten bli tung.

Kvadsheim og Tvetenstrand har dermed følgende oppfordring:

- Få oversikt over utgiftene og be om råd fra noen du stoler på. På den måten kan du unngå en skikkelig blåmandag når ferien er over.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer